Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Onderwerpen > Recept

Recept

Michiel Bussink schrijft over eten en drinken, land- & tuinbouw, cultuurhistorie en meer. Voor Down to Earth maakt hij elk nummer een recept. Geen gewone hoe-maak-ik-dit-gerecht-klaar lijstjes, maar recepten ingegeven door woede en frustratie (over de huidige politiek bijvoorbeeld) of - vaker - door liefde en passie. Passie voor ons dagelijks brood en de mens en natuur die daarvoor zorgen.

Beter boeren, Recept

Recept voor democratische bonensalade

Michiel Bussink maakt zich druk over de accumulatie van kapitaal. Wat? Nou, grote bedrijven die kleine opslokken. Zoals bedrijven die handelen in zaadjes, de basis van alles wat we eten. Maar er zijn eigenwijze boeren die zich hieraan onttrekken, en jij kunt hieraan meedoen.
Beter boeren, Recept

Stoofpot van Hermiens buurmeisje

Het dorp van Michiel Bussink haalde het nieuws dankzij een ontsnapte koe. "Mooi wel, zo’n eigenwijze koe die aan de slager ontsnapt en wekenlang rondzwerft", vindt hij. Toch was Hermien anders een van de diervriendelijkste stukjes vlees van Nederland geweest. Michiel wijdt zijn scherpe pen aan het debat over of vlees eten wel of niet binnen een duurzame toekomst van de landbouw past. Wat vind jij? Reageer onderaan het artikel.
Plastic, Recept

De theezakjesfanaticus

Michiel Bussink is bang dat alle opgehoopte frustratie er binnenkort in één keer uitkomt als iemand hem het nog een keer voorzet: een theezakje van kunststof.
Beter boeren, Bossen, Landbouw & voedsel, Recept

Maak voedselboshapjes met dit recept voor kastanje-oesterzwammenpaté

De voedselbossenhype is nu doorgedrongen tot de officiële ambtelijke beleidscircussen, zo bleek onlangs bij de ondertekening van de Green Deal Voedselbossen. Michiel Bussink serveerde er voedselboshapjes, zoals deze paté.
Recept

Recept: walnotenhoningtaart voor meer diversiteit

Michiel Bussink ziet een oase van notenbomen voor zich op het Nederlandse platteland, te bereiken met één woord: diversiteit. Met heerlijk recept.
Recept

Recept: langzaam gerezen focaccia met 63 vogelsoorten

Het is flauwekul dat je hier geen baktarwe kunt verbouwen, ontdekt Michiel Bussink, terwijl hij bij Nijmegen stuit op het nieuwste modewoord: ‘natuurinclusieve landbouw’. Hij bakt er een 'nachtbrood' van: langzaam gerezen focaccia met olijven en rozemarijn.
Recept

Courgettepaté gemaakt met vrijzinnig protectionisme

Wie voor protectionisme is, wordt in de hoek gezet van rechtse engerds. Raar, vindt Michiel Bussink, want protectionisme betekent: beschermen. Een pleidooi voor vrijzinnig verzet tegen vrijhandel met heerlijk recept.
Recept

Recept: rabarber tegen mentale vervuiling

De - fysieke en mentale - vervuiling van de smartphone, wat doe je eraan? Volgens Michiel Bussink: groenten verbouwen. Rabarber bijvoorbeeld.
Recept

Recept: Salie-appeltjes – of: vertrouwen in Trumptijden

Michiel Bussink stelt zich Trumps eerste werkdag voor: "Michelle Obama’s moestuin wordt met de gifspuit kapotgespoten en omgebulldozerd." Wat te doen? ‘Als ik wist dat morgen de wereld zou vergaan, zou ik vandaag een appelboom planten’, zegt Maarten Luther. En daar maakt Michiel dan weer salie-appeltjes van. Voor het broodnodige vertrouwen in Trump-tijden.
Recept

Recept: vredige honingkoek met karakter

Tot voor kort bestond er geen Nederlandse biologische honing. Maar Michiel Bussink heeft gifvrije lichtpuntjes gevonden en geeft een recept voor iets dat in én na december uitstekend smaakt.
  • Vorige pagina
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • …
  • 8
  • Volgende pagina
Milieudefensie

Down to Earth is het platform voor groene journalistiek en opinie. Een initiatief van Milieudefensie.

Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Laura op “Plantaardig eten is niet risicovol, het is alleen nieuw”
  • Gerard Hoornweg op Geen koopwaar maar commons
  • Guido Nafzger op Dit is hoe het regenwoud hoort te zijn
  • Simon op PR-machine
  • Trudy Willems op Gek van insecten: Aglaia Bouma
  • Piet IJpelaar op “Plantaardig eten is niet risicovol, het is alleen nieuw”
  • joke luttik op “Plantaardig eten is niet risicovol, het is alleen nieuw”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Nieuwsbrief
  • Blijf op de hoogte
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons

We gebruiken diverse soorten cookies op deze website.

Bekijk welke cookies en zet ze aan of uit via de cookie-instellingen op deze site.

Met de hulp van  GDPR Cookie Compliance
Privacy Overview

Wij gebruiken cookies zodat we ervoor kunnen zorgen dat de site goed voor je werkt en dat we je kunnen bieden wat je interessant vindt. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser, bijvoorbeeld zodat de website herkent wanneer je ons opnieuw bezoekt. Ook helpt het ons als redactie om te begrijpen wat je op onze website het meest waardeert.

Je kunt je cookiesettings aanpassen in de tabs aan de linkerzijde.

Noodzakelijke cookies

Zonder deze cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Cookies voor analytics

Op deze website gebruiken we Google Analytics om bezoekersstatistieken bij te houden. We laten geen IP-adressen opslaan en hebben de gegevens zoveel mogelijk geanonimiseerd.

Dankzij deze gegevens kunnen we de website beter maken.

We kunnen geen cookies plaatsen. Zonder cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.