Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Vlierbloesemchampagne

Vlierbloesemchampagne

Michiel Bussink | 27 juni 2019 | Reageer

vlierbloesemchampagne

‘Doe mee met de omslag naar kringlooplandbouw’, was de oproep van minister Carola Schouten van Landbouw, een tijdje geleden. Oké, doe ik. Ik gooide wat ideeën in het daartoe geopende digitale loket. Laat ik nu, in plaats van de onvermijdelijke afschaffing van het monopolie-kapitalisme, eens een lekker concreet idee indienen, bedacht ik me. Iets wat makkelijk binnen handbereik ligt. Sterker nog, waar ik al mee begonnen ben: ‘multifunctionele notenteelt’ en ‘aanleg van eetbare hagen’.

Niet veel later volgde de uitnodiging om samen met de andere kringloopindieners op het Haagse ministerie te verschijnen. ‘Om bij te dragen aan de realisatie van kringlooplandbouw.’ Aardige mensen, de nodige bekenden, een belangstellende minister, maar toch ook wel de vooraf gevreesde Poolse landdag. Voor je het weet is kringlooplandbouw het nieuwe buzzwoord, een vergaarbak waar iedereen zijn eigen stokpaardjes in mietert waarmee het elke zeggingskracht verliest.

Voor je het weet is kringlooplandbouw het nieuwe buzzwoord

Ja hoor, daar had je het al. “Alles wat we doen op aarde is al kringloop, zolang je niks met een raket naar de maan stuurt”, zei een gangbare boer. Tja, er zit wat in, alleen niet heel behulpzaam bij de radicale landbouwomslag die er nodig is. Gelukkig presenteerden onderzoeksbureaus Louis Bolk Instituut en Boerenverstand er ook hun doorwrochte studie ‘Kringloopboeren in de praktijk’. Ze bestaan al, die kringloopboeren, een pionierend groepje. Ze werken integraal, met respect voor van alles tegelijkertijd: bodem, lucht, water, natuur, landschap, klimaat en dierenwelzijn. En heel belangrijk: het zijn eigenwijze boeren die zich niet de kop gek laten maken en zich niet onder druk van banken, industrie en beleid hebben laten opjutten tot het aanschaffen van zoveel mogelijk inputs om zoveel mogelijk meer kilo’s te produceren.

Hoe nu ervoor te zorgen dat de ‘gemiddelde landbouwpraktijk’ die pioniers gaat navolgen? Daarvoor werkt minister Schouten aan een ‘Realisatieplan’, zo liet ze ons weten, voorafgaand aan de afsluitende alcoholvrije borrel op het ministerie. Die bleek te bestaan uit in de gauwigheid uit kartonnen dozen gerukte blikjes cola en fanta. Mijn kringloopcompagnon en ik keken elkaar aan. Om de een of andere reden wilden die blikjes het vertrouwen in het Realisatieplan niet ondersteunen. En er een steeg een verlangen op naar de vlierbloesemchampagne uit mijn eetbare hagen.

 

Vlierbloesemchampagne

* 20 vlierbloesemschermen
* 1 biologische citroen
* 250 gram suiker
* 1 eetlepel appel- of witte wijnazijn
* 2 liter koud water
* eventueel een halve theelepel droge gist

Knip boven een kom de bloesem van de (ongewassen) schermen.
Vis eventuele insecten eruit.
Snijd de citroen in stukken en voeg toe, samen met suiker, azijn en water.
Roer goed door.
Bedek de kom met een doek en zet weg op een niet te koude plek (dus niet in de koelkast). Roer af en toe.
Na een paar dagen komt het gistingsproces spontaan op gang: de boel begint lichtjes te bubbelen.
Zo niet: voeg de gist toe en laat nog een dag staan.
Bottel in beugelflessen en laat nog een paar dagen staan voor een heerlijk verfrissend licht-alcoholisch drankje met bubbels.
Met wel een waarschuwing voor ontploffingsgevaar: controleer regelmatig of er niet te veel druk op de gebottelde champagne staat.

 

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken Eten uit de buurt, Lekker landschap, Ik eet dus ik ben en Smaakboek Achterhoeks fruit. Vind hem op www.michielbussink.nl

Vlierbloesemchampagne

Nieuwsbrief

Hoe vaak wil je mail van ons ontvangen?

Categorie: Recept Tags: champagne Verschenen in: — Down to Earth 53 juni 2019

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Recept

Kool uit horizontale buitenbodem

Michiel Bussink vindt vertical farming maar niks, zijn savooiekool komt het meest tot zijn recht met zonlicht op zijn bast.
Recept

Gevulde pompoen, geoogst met paard en wagen

Michiel Bussink gaat als work-out het liefst hooi van het land halen, of pompoenen. Die kunnen daarna mooi de oven in.
Recept

Natuur is eigenlijk altijd kunst

Michiel Bussink laat zich beïnvloeden door de Botanischer Wahnsinn van herman de vries en maakt een gemengde wilde voorjaarsplantensalade.
Recept

Een ode aan de munt

De fiere, trotse muntplanten van Michiel Bussink worden geplaagd door een vraatzuchtig kevertje: het muntgoudhaantje.  
Milieudefensie

Down to Earth is het platform voor groene journalistiek en opinie. Een initiatief van Milieudefensie.

Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Christian Batist op De voor- en nadelen van: Perfect Earth
  • matty de vries op Bloemen zonder gif: Denise Collignon
  • Ingeborg Breuers op “Weg met het patentrecht op planten en zaden!”
  • Marjolein Tiemens op “Weg met het patentrecht op planten en zaden!”
  • lo op Tien lessen van Rosa Parks
  • Miki Notenboom op “Dít is het moment om shit te veranderen”
  • Anna Van Daele op “Dít is het moment om shit te veranderen”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Nieuwsbrief
  • Blijf op de hoogte
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons

We gebruiken diverse soorten cookies op deze website.

Bekijk welke cookies en zet ze aan of uit via de cookie-instellingen op deze site.

Met de hulp van  GDPR Cookie Compliance
Privacy Overview

Wij gebruiken cookies zodat we ervoor kunnen zorgen dat de site goed voor je werkt en dat we je kunnen bieden wat je interessant vindt. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser, bijvoorbeeld zodat de website herkent wanneer je ons opnieuw bezoekt. Ook helpt het ons als redactie om te begrijpen wat je op onze website het meest waardeert.

Je kunt je cookiesettings aanpassen in de tabs aan de linkerzijde.

Noodzakelijke cookies

Zonder deze cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Cookies voor analytics

Op deze website gebruiken we Google Analytics om bezoekersstatistieken bij te houden. We laten geen IP-adressen opslaan en hebben de gegevens zoveel mogelijk geanonimiseerd.

Dankzij deze gegevens kunnen we de website beter maken.

We kunnen geen cookies plaatsen. Zonder cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.