Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Recept: Veganistische kaas

Recept: Veganistische kaas

Michiel Bussink | 9 mei 2020 | Reageer

totaal aantal views: 408; 1 views vandaag

Zelfs veganisme is tegenwoordig al multinational-business. Bleek tijdens Veggie World 2020, in de Utrechtse Werkspoorkathedraal. Want georganiseerd door een Duits bedrijf (Europas älteste und größte Messe rund um einen pflanzlichen Lebensstil), dat dezelfde veganistische beurzen organiseert in Barcelona, Berlijn, Parijs, Shanghai, Zürich, Hong Kong en Milaan. Op de Utrechtse editie kwam tout vegan Nederland af: het was dringen geblazen bij de stands met vegan ijsjes, soepen, koekjes, snoepjes, nutteloze frutsels en zelfs energie (Vandebron, waarvan ik het veganistische gehalte wat betwijfelde).

Een bezoekje was niet mijn eigen idee, maar vanwege het verzoek te jureren bij de eerste Vegan Cheese Awards. “Je gaat toch niet je vrije zondagmiddag opofferen om vieze nep-kaas te gaan zitten eten!”, werd er vanuit huiselijke kring nog geroepen. Maar het geval wilde dat ik op de Biobeurs in Zwolle een paar weken eerder mijn scepsis over de volledig plantaardige kaas al had moeten opschorten. Een Italiaanse ‘camembert’ gemaakt van cashewnoten bleek eigenlijk best lekker, dankzij fermentatie met dezelfde bacteriën als die ze voor zuivelkaas gebruiken. Dat was ook de crux bij de vier veganistische kazen die de zevenkoppige jury (met zowel veganisten en vegetariërs als af-en-toe-een-beetje-vlees-eters, waaronder ondergetekende) in Utrecht kreeg geserveerd. Ook daar won een camembertachtige witschimmelkaas, de Petit Lorrain van Petit Veganne uit Frankrijk. Prima te eten. Het mist nog de diepgang en complexiteit van gerijpte zuivelkazen. Maar die vegan kazen worden pas sinds een jaar of 4 gemaakt. Daar valt nog een boel aan door te ontwikkelen.

“Je gaat toch niet je vrije zondagmiddag opofferen om vieze nep-kaas te eten!”

Puntje van aandacht: plantaardige kazen worden vooral met cashewnoten en kokosvet gemaakt. Met grondstoffen uit Verweggistan dus. Dat moeten wij kaaskoppen toch ook uit de Nederlands klei kunnen trekken! Mijn ideeën daarover verklap ik nog niet. Misschien heb ik wel het veganistische ei van Columbus in handen. En kan ik dat over een paar jaar, à la De Vegetarische Slager, aan Unilever verkopen.

Tuinbonenspread

Vooruitlopend op de vegan kaas van eigen bonen maken we spread van tuinbonen. Een onterecht ondergewaardeerde, want zeer smakelijke en veelzijdige en bovendien oeroude plantaardige eiwitbron van eigen bodem. Makkelijk in eigen tuin te telen en dan geblancheerd in te vriezen. Gedroogd bewaren kan ook. Mocht je er (nog) niet aan kunnen komen, kun je eventueel witte of kievitsbonen gebruiken, uit blik of geweekt en gekookt.

 

Ingrediënten
* tuinbonen, hoeveelheid naar believen
* bonenkruid
* walnotenolie
* peper en zout
* tahin
* citroensap

Kook de gedopte tuinbonen met het bonenkruid in een bodempje gezouten water gaar. Giet af en pureer de bonen met een staafmixer. Roer er een beetje walnotenolie door. Breng op smaak met peper en zout, wat druppels citroensap en een beetje tahin, om te beginnen een theelepel.

Nieuwsbrief

Hoe vaak wil je mail van ons ontvangen?

Categorie: Recept Tags: kaas, vegan, recept, veganistisch, tuinbonenspread Verschenen in: Down to Earth 58

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Recept

Recept: veldzuringsoep (dat heerlijke, smakelijke, frisse plantje)

Iedere Down to Earth komt mét een recept van Michiel Bussink. 'Ben je écht voor de boeren? Stem dan op mij: de Boer Bussink Beweging!'
Bijlo

Bijlo belt.. een vegan moeder

Sinds eind 2019 zijn veganistische moeders welkom bij de Moedermelkbank. Bijlo belt met een veganistische moeder om haar te feliciteren met het nieuws.
Beter boeren, Recept

Recept voor democratische bonensalade

Michiel Bussink maakt zich druk over de accumulatie van kapitaal. Wat? Nou, grote bedrijven die kleine opslokken. Zoals bedrijven die handelen in zaadjes, de basis van alles wat we eten. Maar er zijn eigenwijze boeren die zich hieraan onttrekken, en jij kunt hieraan meedoen.
Recept

Paasrecept: voorjaarspavlova met rabarber

Dat we met Pasen eieren eten, doen we uit eerbied voor het ei. Dacht Michiel Bussink: het ei als symbool van nieuw leven. Sinds hij kippen heeft, denkt hij daar heel anders over.
Milieudefensie

Down to Earth is het platform voor groene journalistiek en opinie. Een initiatief van Milieudefensie.

Meest gelezen

  • Tien tips voor het aanleggen van een voedselbos
  • 9 manieren om stroom op te wekken met je eigen lijf
  • 6 manieren om je vitamine D op peil te houden in de…
  • “Corona en klimaatverandering hebben dezelfde oorzaak”
  • De terugkeer van het Aralmeer
  • In duurzame dienst: Nadima Zarifi
  • Verwarm je huis (niet) met een theelichtje
  • “We leven in een tijd van wetenschap op bestelling”
  • Tiny houses, grote liefde voor kleine huisjes

Recente reacties

  • Driekus op “Corona en klimaatverandering hebben dezelfde oorzaak”
  • Rudolf Wormgoor op Lowtech: kun je duurzaam printen?
  • Sophia op 6 manieren om je vitamine D op peil te houden in de donkere maanden
  • M.M. van Zwam op De comeback van de nachttrein
  • Marlies op De comeback van de nachttrein
  • Brenda op De comeback van de nachttrein
  • Marcel op De comeback van de nachttrein

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Nieuwsbrief
  • Blijf op de hoogte
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons

We gebruiken diverse soorten cookies op deze website.

Bekijk welke cookies en zet ze aan of uit via de cookie-instellingen op deze site.

Down To Earth Magazine
Met de hulp van  GDPR Cookie Compliance
Privacy Overview

Wij gebruiken cookies zodat we ervoor kunnen zorgen dat de site goed voor je werkt en dat we je kunnen bieden wat je interessant vindt. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser, bijvoorbeeld zodat de website herkent wanneer je ons opnieuw bezoekt. Ook helpt het ons als redactie om te begrijpen wat je op onze website het meest waardeert.

Je kunt je cookiesettings aanpassen in de tabs aan de linkerzijde.

Noodzakelijke cookies

Zonder deze cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Cookies voor analytics

Op deze website gebruiken we Google Analytics om bezoekersstatistieken bij te houden. We laten geen IP-adressen opslaan en hebben de gegevens zoveel mogelijk geanonimiseerd.

Dankzij deze gegevens kunnen we de website beter maken.

We kunnen geen cookies plaatsen. Zonder cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.