Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Recept: Spuiten tegen die rotschimmel

Recept: Spuiten tegen die rotschimmel

Michiel Bussink | 5 september 2019 | 3 Reacties

Met het oprukken van de mediterrane klimaatgrenzen, wordt Nederland steeds meer een wijnland. Inmiddels serveert zelfs driesterrenrestaurant De Librije Achterhoekse wijn.

Zelf heb ik van mijn eigen blauwe druiven ook wel eens wijn gemaakt. Dat wil zeggen, ik bleek er in geslaagd om van druivensap en gist met veel blub-, hevel- en vulwerk, een alcoholisch drankje te brouwen dat, vooruit, best te drinken was. Maar als ik ’s avonds zin kreeg in een glaasje wijn, strekte die zin zich toch vooral uit naar mijn favoriete biologische Spaanse winkelwijn. Wijn maken is een ambacht, waar donders veel bij komt kijken. Dus eet ik mijn Boskoopse blauwe toch maar vooral als tafeldruif. En als de hoeveelheden niet meer zo te versnaperen vallen, maak ik er lang houdbaar sap van. Soms wat zuur, maar de donders hete zomer van vorig jaar zorgde voor een krachtig, intens, donkerpaars sap, zoet zonder één extra grammetje toegevoegde suiker.

DruifToch is druivenvriendelijk weer geen garantie voor een zorgeloos tuindersleven. Zoals bij vrijwel al het groenten en fruit telen, gaat er ook bij het verbouwen van druiven nogal eens wat mis. Ook bij mijn twee planten tegen de zuidelijke schuurmuur. Op gretige merels ben ik voorbereid: middels acrobatisch ladderwerk wordt tijdig de hele muur met netten omspannen. Maar de mazen zijn groot zat voor wespen en hoornaars, die eens de druiven stuk voor stuk leegzogen, de uitgedroogde druivenvelletjes als dank achterlatend voor het aangenaam verpozen. Sinds een paar jaar heeft een nieuwe plaag toegeslagen, die chronisch blijkt: als de eerste druifjes zich laten zien, slaat de schimmelziekte echte meeldauw toe, op blad én de druiven. Doe je niks, dan hou je geen eetbare druif over. Dus ja, beste lezers, ik doe hier een bekentenis: ik spuit tegen die rotschimmel. Je weet wel, met zo’n rugspuit op en dan een spuitstuk en sproeier in de hand. De buurman zette grote ogen op toen hij me voor het eerst zo mijn druiven zag besproeien: ‘Zie je wel dat het niet zonder kan: zelfs die bio-Bussink is aan het gif’, zag ik hem denken. Maar het werkt!

‘Zelfs die bio-Bussink is aan het gif’

Mijn mengsel van 60 procent water en 40 procent melk verdrijft de schimmelziekte. In geen handboek te vinden. Wel op internet, dat rept van een Canadese ontdekking uit de jaren vijftig. In onbruik geraakt vanwege de opmars van de bestrijdingsmiddelenindustrie. Waarom het werkt, weten ze niet, geen instituut dat het onderzoek wil financieren, want aan huismiddeltjes valt geen rooie cent te verdienen. De weeïge geur van gefermenteerde melk die een paar dagen rond de druivenplanten hangt, doet me ergens aan denken: blauwe kaas!

Andijviesalade met druiven, blauwe kaas en walnoten

 

* krop andijvie
* tros druiven
* 125 gram blauwschimmelkaas
* handvol walnoten
* notenolie
* balsamicoazijn
* theelepel Dijon mosterd
* theelepel honing
* peper en zout

Was de andijvie, slinger droog, snijd met een scherp mes in en doe in een kom. Voeg de verbrokkelde blauwe kaas en de druiven toe. Kleine druifjes heel laten, grote doormidden snijden. Verbrokkel de walnoten en strooi die erover. Klop een dressing van de azijn, mosterd, olie, theelepel honing, peper en zout. Schep de dressing vlak voor het opdienen door de salade.

Nieuwsbrief

Hoe vaak wil je mail van ons ontvangen?

Categorie: Recept Tags: zuurmuur, recept, andijvie, schimmel Verschenen in: — Down to Earth 54 augustus 2019

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Reacties

  1. Jochum c zwerver zegt

    20 september 2019 om 11:45

    Ik hep even mijn gedachten laat en gaan ik weet niet dat ik juist hep maar in de melk zit ook schimmel en die bij de schimmels die verdragen elkaar niet want alle leven is om geven door schimmels de eene is EET BAAR en de ander niet

    Beantwoorden
  2. Theo Grent zegt

    20 september 2019 om 15:21

    LTO Glastuinbouw Nederland heeft na het afschaffen van de Rub-lijst door onze regering de ‘actieve stof’ melk inde zogeheten Biologische Inputlijsten van het biologische certificeringskantoor Skal Biocontrol laten opnemen. Uit een recent persbericht van onze nationale handhavingsdienst NVWA komt naar voren dat onze overheid het verkopen (handelshuizen), adviseren (drieluik Onderzoek, Voorlichting en Onderwijs) en gebruiken (telers) NIET als een overtreding van de gewasbeschermingsregelgeving (Wgb’07) beschouwt, mits men GEEN bestrijdende ‘werking’ claimt. De opname in Skal’s lijsten zegt dus weliswaar NIETS over de effectiviteit van de actieve stof melk, maar het kan ‘vrij’ in de markt gebracht worden en in de praktijk door zowel amateurtuinders als beroepstelers worden gebruikt.

    Beantwoorden
  3. Thecla de Waal zegt

    20 september 2019 om 17:07

    Mijn zus in Italië heeft een pergola die vol hangt met druiven van een bijzondere soort.
    In Italië bespuit men (veelal?) de druiven, als ik het goed heb voordat ze verschijnen. Vaak zag je op het blad dan een turquoise-blauwe kleur zitten, waarschijnlijk door spuiten met koper. Zijzelf heeft het anders opgelost: over de balken/dwarsbalken van de pergola heeft ze ineengedraaide koperdraden (ik meen steeds 2 draden) vastgemaakt, waarop het blad dan komt te liggen. Mogelijk hebben druiven wat koper nodig? Hoe dan ook, het blad en de stengels nemen daar wat van op, en al zeker 12 jaar lang hebben de druiven(takken) geen last van enige aandoening gehad.
    Is ook dit een oplossing?

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Recept

Kool uit horizontale buitenbodem

Michiel Bussink vindt vertical farming maar niks, zijn savooiekool komt het meest tot zijn recht met zonlicht op zijn bast.
Recept

Recept: aardperen met salieboter, hazelnoten en vreemdelingenhaat

Exotische planten kunnen een bedreiging vormen voor de 'inheemse' planten. Daarom: een ode aan onze eigen aardpeer. 
Recept

Natuur is eigenlijk altijd kunst

Michiel Bussink laat zich beïnvloeden door de Botanischer Wahnsinn van herman de vries en maakt een gemengde wilde voorjaarsplantensalade.
Recept

Kool uit horizontale buitenbodem

Michiel Bussink vindt vertical farming maar niks, zijn savooiekool komt het meest tot zijn recht met zonlicht op zijn bast.
Milieudefensie

Down to Earth is het platform voor groene journalistiek en opinie. Een initiatief van Milieudefensie.

Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Christian Batist op De voor- en nadelen van: Perfect Earth
  • matty de vries op Bloemen zonder gif: Denise Collignon
  • Ingeborg Breuers op “Weg met het patentrecht op planten en zaden!”
  • Marjolein Tiemens op “Weg met het patentrecht op planten en zaden!”
  • lo op Tien lessen van Rosa Parks
  • Miki Notenboom op “Dít is het moment om shit te veranderen”
  • Anna Van Daele op “Dít is het moment om shit te veranderen”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Nieuwsbrief
  • Blijf op de hoogte
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons

We gebruiken diverse soorten cookies op deze website.

Bekijk welke cookies en zet ze aan of uit via de cookie-instellingen op deze site.

Met de hulp van  GDPR Cookie Compliance
Privacy Overview

Wij gebruiken cookies zodat we ervoor kunnen zorgen dat de site goed voor je werkt en dat we je kunnen bieden wat je interessant vindt. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser, bijvoorbeeld zodat de website herkent wanneer je ons opnieuw bezoekt. Ook helpt het ons als redactie om te begrijpen wat je op onze website het meest waardeert.

Je kunt je cookiesettings aanpassen in de tabs aan de linkerzijde.

Noodzakelijke cookies

Zonder deze cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Cookies voor analytics

Op deze website gebruiken we Google Analytics om bezoekersstatistieken bij te houden. We laten geen IP-adressen opslaan en hebben de gegevens zoveel mogelijk geanonimiseerd.

Dankzij deze gegevens kunnen we de website beter maken.

We kunnen geen cookies plaatsen. Zonder cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.