Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Recept: boerenkoolquiche en biodiversiteitsherstel

Recept: boerenkoolquiche en biodiversiteitsherstel

Michiel Bussink | 19 april 2019 | Reageer

Michiel Bussink las het Deltaplan Biodiversiteitsherstel en was niet overtuigd. “Of eerlijk gezegd: het plan stelt geen ruk voor.” Dan maar een boerenkoolquiche.

totaal aantal views: 166; 1 views vandaag

De lezers van dit blad hoeven we niet te vertellen dat het niet zo lekker gaat met de insecten, bijzondere wilde planten en vogels, heggen en hagen op het Nederlandse platteland: er is een dramatische en nog steeds voortschrijdende kaalslag. Maar hoera! Gelukkig is daar nu sinds eind 2018 het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Gemaakt door 19 zeer uiteenlopende maatschappelijke clubs, van Milieudefensie en LTO Nederland tot Unilever, van Rabobank tot Vlinderstichting. Nú gaat alles veranderen! Tijd voor optimisme, hoop, samenwerking, ervoor gáán!

 

Zelf zou ik het zó graag willen, dat optimisme. Maar na lezing van het Deltaplan kon ik er niet omheen: dit gaat het hem niet worden. Of eerlijk gezegd: het plan stelt geen ruk voor. Niks over het terugdringen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen, zelfs niet de meest schadelijke. Niks over het inkrimpen van de veestapel – een must om af te komen van de stikstofdeken over Nederland die de diversiteit aan flora teniet doet. Niks over het afbouwen van de bulk-exportlandbouw – belangrijke veroorzaker van de overexploitatie van bodem en landschap. Geen enkele concrete stap om de duizenden kilometers verdwenen heggen en hagen terug te krijgen.

Kleine stapjes die zó vaag en vrijblijvend zijn dat meepraten een gevalletje vruchteloze bezigheidstherapie was

‘Makkelijk mekkeren daar aan de zijlijn,’ zal het weerwoord van de Deltaplannenmakers zijn. ‘Wat stel jij dan voor?’ Het is een oud dilemma voor groene organisaties: meepraten met grootvervuilers in convenanten voor kleine stapjes? Of op de trom slaan om aandacht te vragen voor de veranderingen die echt nodig zijn, maar om een lange adem vragen? In dit geval zijn de kleine stapjes zó vaag en vrijblijvend dat het meepraten een gevalletje vruchteloze bezigheidstherapie was.

 

Maar ik sta er voor open dat ik me over wat jaartjes blijk te hebben vergist. Wie van de Deltaplanmakers wil met me wedden om een kistje biologische wijn uit de Achterhoek? Voor de zekerheid heb ik met twee dorpsgenoten vast een eigen Miniplan Biodiversiteitsherstel gemaakt. Ik ga keuterboeren, door op een nu nog kale akker hagen en heggen aan te leggen, walnotenbomen en hazelaars te planten en bloemenrijk grasland in te zaaien. Kleine stapjes, maar niet vaag en vrijblijvend.

Beeld: Pixabay

Ingrediënten

  • 1 grote ui of 2 kleineeieren boerenkool quiche deltaplan biodiversiteitsherstel
  • sambal
  • 1 teen knoflook
  • theelepel komijn
  • paar boerenkoolstronken
  • scheutje azijn
  • eetlepel kappertjes
  • handvol gepelde walnoten
  • handvol gedroogde tomaten
  • 5 plakjes bladerdeeg
  • 3 eieren
  • 2 deciliter room

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 C°. Ris de boerenkool van de nerven, was en snijd fijn. Fruit in een grote pan de gesnipperde ui, bak de sambal, komijn en knoflook even mee. Voeg de boerenkool toe, plus een scheutje azijn en laat de boerenkool slinken. Roer er peper en zout door. Leg de bladerdeegplakjes op elkaar, rol ze uit tot een ronde lap en druk die in een ingevette quichevorm. Verdeel de boerenkool erover en daarover de kappertjes, walnoten en in stukjes gesneden gedroogde tomaat. Klop de eieren los met de room, giet dat over de boerenkool en zet zo’n veertig minuten in de hete oven.

Nieuwsbrief

Hoe vaak wil je mail van ons ontvangen?

Categorie: Recept Tags: biodiversiteit, voedsel Verschenen in: — Down to Earth 51 maart 2019

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Recept

Buurtbongerdbeweging

Michiel Bussink geniet van de rijkdom van de dorpsboomgaard. Recept voor hete bliksem met pastinaak en hazelnoten.
Beter boeren

Blijft er nog land over voor de bioboer?

De prijzen van landbouwgrond in Europa stijgen razendsnel. Daardoor wordt het elke dag moeilijker om kleinschalige, biologische boerderijen te financieren. De oplossing komt van creatieve boeren, betrokken financiers en welwillende burgers.
Recept

Klimaatvriendelijk het landschap verpesten

Als de zon op de bodem mag schijnen om aan fotosynthese te werken, schenkt die ons iets cruciaals, namelijk voeding. Zoals 's zomers massa's courgettes en tomaten om dit heerlijke recept mee te maken.
Recept

Recept: langzaam gerezen focaccia met 63 vogelsoorten

Het is flauwekul dat je hier geen baktarwe kunt verbouwen, ontdekt Michiel Bussink, terwijl hij bij Nijmegen stuit op het nieuwste modewoord: ‘natuurinclusieve landbouw’. Hij bakt er een 'nachtbrood' van: langzaam gerezen focaccia met olijven en rozemarijn.
Milieudefensie

Down to Earth is het platform voor groene journalistiek en opinie. Een initiatief van Milieudefensie.

Meest gelezen

  • Obama, Trump of Biden: stadstuinen zijn here to stay
  • “We leven in een tijd van wetenschap op bestelling”
  • Het milieu van monsieur Hulot
  • Bijlo belt… een halfnaaktslak
  • Tien tips voor het aanleggen van een voedselbos
  • 6 manieren om je vitamine D op peil te houden in de…
  • Tiny houses, grote liefde voor kleine huisjes
  • 9 manieren om stroom op te wekken met je eigen lijf
  • Verwarm je huis (niet) met een theelichtje

Recente reacties

  • Tekla de Bruijn op Obama, Trump of Biden: stadstuinen zijn here to stay
  • Jan Juffermans op Obama, Trump of Biden: stadstuinen zijn here to stay
  • hanny Reneman op Bijlo belt… een halfnaaktslak
  • Klimaat Website: Obama, Trump of Biden: stadstuinen zijn here to stay | Klimaat Website op Obama, Trump of Biden: stadstuinen zijn here to stay
  • Driekus op “Corona en klimaatverandering hebben dezelfde oorzaak”
  • Rudolf Wormgoor op Lowtech: kun je duurzaam printen?
  • Sophia op 6 manieren om je vitamine D op peil te houden in de donkere maanden

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Nieuwsbrief
  • Blijf op de hoogte
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons

We gebruiken diverse soorten cookies op deze website.

Bekijk welke cookies en zet ze aan of uit via de cookie-instellingen op deze site.

Down To Earth Magazine
Met de hulp van  GDPR Cookie Compliance
Privacy Overview

Wij gebruiken cookies zodat we ervoor kunnen zorgen dat de site goed voor je werkt en dat we je kunnen bieden wat je interessant vindt. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser, bijvoorbeeld zodat de website herkent wanneer je ons opnieuw bezoekt. Ook helpt het ons als redactie om te begrijpen wat je op onze website het meest waardeert.

Je kunt je cookiesettings aanpassen in de tabs aan de linkerzijde.

Noodzakelijke cookies

Zonder deze cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Cookies voor analytics

Op deze website gebruiken we Google Analytics om bezoekersstatistieken bij te houden. We laten geen IP-adressen opslaan en hebben de gegevens zoveel mogelijk geanonimiseerd.

Dankzij deze gegevens kunnen we de website beter maken.

We kunnen geen cookies plaatsen. Zonder cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.