Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Recept: boerenkoolquiche en biodiversiteitsherstel

Recept: boerenkoolquiche en biodiversiteitsherstel

Michiel Bussink | 19 april 2019 | Reageer

Michiel Bussink las het Deltaplan Biodiversiteitsherstel en was niet overtuigd. “Of eerlijk gezegd: het plan stelt geen ruk voor.” Dan maar een boerenkoolquiche.

De lezers van dit blad hoeven we niet te vertellen dat het niet zo lekker gaat met de insecten, bijzondere wilde planten en vogels, heggen en hagen op het Nederlandse platteland: er is een dramatische en nog steeds voortschrijdende kaalslag. Maar hoera! Gelukkig is daar nu sinds eind 2018 het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Gemaakt door 19 zeer uiteenlopende maatschappelijke clubs, van Milieudefensie en LTO Nederland tot Unilever, van Rabobank tot Vlinderstichting. Nú gaat alles veranderen! Tijd voor optimisme, hoop, samenwerking, ervoor gáán!

 

Zelf zou ik het zó graag willen, dat optimisme. Maar na lezing van het Deltaplan kon ik er niet omheen: dit gaat het hem niet worden. Of eerlijk gezegd: het plan stelt geen ruk voor. Niks over het terugdringen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen, zelfs niet de meest schadelijke. Niks over het inkrimpen van de veestapel – een must om af te komen van de stikstofdeken over Nederland die de diversiteit aan flora teniet doet. Niks over het afbouwen van de bulk-exportlandbouw – belangrijke veroorzaker van de overexploitatie van bodem en landschap. Geen enkele concrete stap om de duizenden kilometers verdwenen heggen en hagen terug te krijgen.

Kleine stapjes die zó vaag en vrijblijvend zijn dat meepraten een gevalletje vruchteloze bezigheidstherapie was

‘Makkelijk mekkeren daar aan de zijlijn,’ zal het weerwoord van de Deltaplannenmakers zijn. ‘Wat stel jij dan voor?’ Het is een oud dilemma voor groene organisaties: meepraten met grootvervuilers in convenanten voor kleine stapjes? Of op de trom slaan om aandacht te vragen voor de veranderingen die echt nodig zijn, maar om een lange adem vragen? In dit geval zijn de kleine stapjes zó vaag en vrijblijvend dat het meepraten een gevalletje vruchteloze bezigheidstherapie was.

 

Maar ik sta er voor open dat ik me over wat jaartjes blijk te hebben vergist. Wie van de Deltaplanmakers wil met me wedden om een kistje biologische wijn uit de Achterhoek? Voor de zekerheid heb ik met twee dorpsgenoten vast een eigen Miniplan Biodiversiteitsherstel gemaakt. Ik ga keuterboeren, door op een nu nog kale akker hagen en heggen aan te leggen, walnotenbomen en hazelaars te planten en bloemenrijk grasland in te zaaien. Kleine stapjes, maar niet vaag en vrijblijvend.

Beeld: Pixabay

Ingrediënten

  • 1 grote ui of 2 kleineeieren boerenkool quiche deltaplan biodiversiteitsherstel
  • sambal
  • 1 teen knoflook
  • theelepel komijn
  • paar boerenkoolstronken
  • scheutje azijn
  • eetlepel kappertjes
  • handvol gepelde walnoten
  • handvol gedroogde tomaten
  • 5 plakjes bladerdeeg
  • 3 eieren
  • 2 deciliter room

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 C°. Ris de boerenkool van de nerven, was en snijd fijn. Fruit in een grote pan de gesnipperde ui, bak de sambal, komijn en knoflook even mee. Voeg de boerenkool toe, plus een scheutje azijn en laat de boerenkool slinken. Roer er peper en zout door. Leg de bladerdeegplakjes op elkaar, rol ze uit tot een ronde lap en druk die in een ingevette quichevorm. Verdeel de boerenkool erover en daarover de kappertjes, walnoten en in stukjes gesneden gedroogde tomaat. Klop de eieren los met de room, giet dat over de boerenkool en zet zo’n veertig minuten in de hete oven.

Nieuwsbrief

Hoe vaak wil je mail van ons ontvangen?

Categorie: Recept Tags: biodiversiteit, voedsel Verschenen in: — Down to Earth 51 maart 2019

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Recept

Recept: gevulde aubergines

Het woord ‘vleesvervanger’ gaat uit van vlees als norm. Terwijl er bij Michiel meestal een behoorlijk lekkere en voedzame maaltijd op tafel staat waar geen vlees aan te pas komt. Zoals deze gevulde aubergines.
Bossen

Iedereen een eigen minibos?

De voedselbossen en Tiny Forests schieten als paddestoelen uit de grond. Hoe meer bomen hoe beter, toch? Maar pas op: niet al het groen is goed, waarschuwt hovenier Tinka Chabot.
Recept

Kool uit horizontale buitenbodem

Michiel Bussink vindt vertical farming maar niks, zijn savooiekool komt het meest tot zijn recht met zonlicht op zijn bast.
Recept

Gevulde pompoen, geoogst met paard en wagen

Michiel Bussink gaat als work-out het liefst hooi van het land halen, of pompoenen. Die kunnen daarna mooi de oven in.
Milieudefensie

Down to Earth is het platform voor groene journalistiek en opinie. Een initiatief van Milieudefensie.

Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Christian Batist op De voor- en nadelen van: Perfect Earth
  • matty de vries op Bloemen zonder gif: Denise Collignon
  • Ingeborg Breuers op “Weg met het patentrecht op planten en zaden!”
  • Marjolein Tiemens op “Weg met het patentrecht op planten en zaden!”
  • lo op Tien lessen van Rosa Parks
  • Miki Notenboom op “Dít is het moment om shit te veranderen”
  • Anna Van Daele op “Dít is het moment om shit te veranderen”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Nieuwsbrief
  • Blijf op de hoogte
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons

We gebruiken diverse soorten cookies op deze website.

Bekijk welke cookies en zet ze aan of uit via de cookie-instellingen op deze site.

Met de hulp van  GDPR Cookie Compliance
Privacy Overview

Wij gebruiken cookies zodat we ervoor kunnen zorgen dat de site goed voor je werkt en dat we je kunnen bieden wat je interessant vindt. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser, bijvoorbeeld zodat de website herkent wanneer je ons opnieuw bezoekt. Ook helpt het ons als redactie om te begrijpen wat je op onze website het meest waardeert.

Je kunt je cookiesettings aanpassen in de tabs aan de linkerzijde.

Noodzakelijke cookies

Zonder deze cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Cookies voor analytics

Op deze website gebruiken we Google Analytics om bezoekersstatistieken bij te houden. We laten geen IP-adressen opslaan en hebben de gegevens zoveel mogelijk geanonimiseerd.

Dankzij deze gegevens kunnen we de website beter maken.

We kunnen geen cookies plaatsen. Zonder cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.