Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Recept: homemade granola – koken zonder PFAS

Recept: homemade granola – koken zonder PFAS

Michiel Bussink | 17 januari 2020 | Reageer

Vluchten kan niet meer. We wisten het al. Maar nu worden we zelfs bedreigd door bakpapier. Zoiets onschuldigs, zou je denken, dat na een paar keer gebruiken hups bij het oud papier kan, zodat het daarna mooi nog lekker een tijdje mee kan draaien in de papierkringloop. Dat mag dus niet. Sterker nog, is misschien wel gevaarlijk, want er zitten PFAS in het bakpapier.

Granola

PFAS is de verzamelnaam van stofjes, handig vanwege hun water- en vetafstotende eigenschappen, waaronder ook PFOA (perfluoroctaanzuur) en GenX vallen. Dat PFOA werd tot een paar jaar geleden gebruikt in teflonpannen, gemaakt door de malafide Dordrechtse fabriek Chemours, waar in de wijde omgeving mensen niet uit hun moestuintje mogen eten vanwege het PFOA. Dat is kankerverwekkend, vandaar dat het toch maar niet meer gebruikt mag worden. Waarop Chemours het stofje voor de anti-aanbakpannen verving door GenX. Dat noemde het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen een paar maanden geleden “zeer zorgwekkend”, omdat het dezelfde nadelige effecten op de gezondheid heeft als PFOA. Toch zegt de overheidswebsite Waarzitwatin.nl dat gebruik van spullen als bakpapier met PFAS geen kwaad kan. “Was dat wel het geval geweest, dan hadden deze producten niet op de markt mogen verschijnen.” Aha, net als die heel lang verkochte maar nu verboden teflonpannen met PFOA dus, waarvan – als je ze te heet maakte – de parkieten in de huiskamer dood gingen?

“Wat doen de zuren in mijn desemdeeg als ik het op PFAS-bakpapier leg? Ik wil het niet weten”

Dringend advies van Bussink uit Lettele om geen anti-aanbakpannen meer te gebruiken. Maar blijkbaar dus ook geen bakpapier: nu dat weer! Bij het oud papier mag niet, omdat het vetafstotende laagje de papierrecylingmachines verstoort. Bij het restafval komen die PFAS via de verbranding in het milieu. En wat doen de zuren in mijn desemdeeg, als ik het een etmaal op PFAS-papier leg? Ik wil het niet weten en koop voortaan het dure, ongebleekte PFAS-vrije bakpapier in de biologische winkels. Dat blijkt ook niet bij het oud papier te mogen, vanwege de natuurlijke siliconen, maar wel bij het gft, omdat het volledig te composteren is. Toch nog een beetje vluchten.

Recept: zelfgemaakte granola

* 250 gram appelmoes
* 450 gram havermout
* 120 gram zonnebloempitten
* 120 gram sesamzaad
* 150 gram hazelnoten
* 150 gram walnoten
* 2 theelepels kaneel
* stukje gember, geraspt
* 5 eetlepels honing
* 100 gram suikerstroop
* 100 gram suiker
* halve theelepel zout
* paar scheuten zonnebloemolie

Verwarm de oven voor op 170 graden. Meng alle ingrediënten, behalve de walnoten en hazelnoten. Spreid het mengsel over een met chloor- en PFAS-vrij bakpapier beklede bakplaat. Of twee bakplaten, afhankelijk van de grootte. Bak een half uur in de hete oven, schep tussentijds twee keer om. Schep de noten erdoor en bak dan nog een kwartier. Afgekoeld lang te bewaren in een afgesloten pot. Eten met yoghurt, kwark en dergelijke, maar uit het vuistje mag ook.

Suikerstroop

 

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zjin boeken Eten uit de buurt, Lekker landschap, Ik eet dus ik ben en Smaakboek Achterhoeks fruit. Vind hem op michielbussink.nl.

Nieuwsbrief

Hoe vaak wil je mail van ons ontvangen?

Categorie: Recept Tags: GenX, recept, PFAS, granola Verschenen in: — Down to Earth 56

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Recept

Gevulde pompoen, geoogst met paard en wagen

Michiel Bussink gaat als work-out het liefst hooi van het land halen, of pompoenen. Die kunnen daarna mooi de oven in.
Recept

Recept: gefrituurde, biologische kerstkip

Iedere Down to Earth komt mét een recept van Michiel Bussink. "Als het even meezit, kunnen wij binnenkort weer naar de kroeg. Dat zou je onze kipjes ook gunnen."
Recept

Natuur is eigenlijk altijd kunst

Michiel Bussink laat zich beïnvloeden door de Botanischer Wahnsinn van herman de vries en maakt een gemengde wilde voorjaarsplantensalade.
Recept

Germaans-christelijke eieren

Michiel Bussink heeft spijt van de kippen die hij heeft gekocht: ze leggen veel eieren, maar zijn ook heel agressief tegen elkaar.
Milieudefensie

Down to Earth is het platform voor groene journalistiek en opinie. Een initiatief van Milieudefensie.

Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Sietske op “Zeggen dat iedereen welkom is, is niet genoeg”
  • Bas Van der Horst op Mary Louw
  • Pring op “Het was naïef om hier te gaan wonen”
  • Frances op Multifunctioneel regenwater
  • Yarinde op Back-up van de natuur
  • willie wortel op Lowtech energieopslag: de persluchtbatterij
  • N. Tankink op Belastingontduiking als sport

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Nieuwsbrief
  • Blijf op de hoogte
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons

We gebruiken diverse soorten cookies op deze website.

Bekijk welke cookies en zet ze aan of uit via de cookie-instellingen op deze site.

Met de hulp van  GDPR Cookie Compliance
Privacy Overview

Wij gebruiken cookies zodat we ervoor kunnen zorgen dat de site goed voor je werkt en dat we je kunnen bieden wat je interessant vindt. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser, bijvoorbeeld zodat de website herkent wanneer je ons opnieuw bezoekt. Ook helpt het ons als redactie om te begrijpen wat je op onze website het meest waardeert.

Je kunt je cookiesettings aanpassen in de tabs aan de linkerzijde.

Noodzakelijke cookies

Zonder deze cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Cookies voor analytics

Op deze website gebruiken we Google Analytics om bezoekersstatistieken bij te houden. We laten geen IP-adressen opslaan en hebben de gegevens zoveel mogelijk geanonimiseerd.

Dankzij deze gegevens kunnen we de website beter maken.

We kunnen geen cookies plaatsen. Zonder cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.