Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Magazines > 2014 > Down to Earth 22 (april 2014)

Down to Earth 22 (april 2014)

Gezocht: duurzame metalen - Ed Nijpels: waakhond van het Energieakkoord - Friends of the Earth Europe: tegenwicht voor het machtige bedrijfsleven - Wilma Mansveld: vleugellamme staatssecretaris - Colombiaanse bloedkolen: leven aan de rand van een kolenmijn - Uitgesproken: Marcel van Silfhout over onveilig voedsel - De Activist: koken voor een goed doel - Recensie: De Twijfelbrigade - Media: Food Film Festival - Recept: efficiënte brandnetels - Colums van Vincent Bijlo, Thomas van Slobbe en meer.

Download Down to Earth 22 (april 2014)
(PDF)

Cover van Down to Earth 22 (april 2014)
Grondstoffen

Gezocht: duurzame metalen

Met mijnbouw is veel mis. Een mobieltje of colablikje produceren van verantwoorde grondstoffen is daarom nauwelijks mogelijk. Toch zijn er steeds meer initiatieven om de winning van metalen en mineralen duurzamer te maken. Maar waarom kan het niet wat sneller?
Recept

Extreem efficiënte brandnetels

Je kunt zeggen van de moderne landbouw wat je wilt, maar rationeel en een toonbeeld van efficiëntie en productiviteit is die toch wel. Dat denken niet alleen de Louise Fresco’s van de wereld, maar zelfs kritische columnisten als de rising star Rutger Bregman. Immers, van een hedendaagse akker komen meer kilo’s tarwe dan van een Middeleeuwse.
Energie & klimaat

“De energietransitie mag best wat kosten”

Ed Nijpels is de "waakhond" die erop toeziet dat de afspraken van het SER-Energieakkoord worden nageleefd en de doelstellingen worden gehaald. Daaraan wordt wat hem betreft niet getornd, ook als dat pijn doet of geld kost. “Als ik enige sympathie opbreng voor gevoeligheden is het eind zoek.”
Columns, Thomas van Slobbe

Lente

Het was, begin maart, warmer dan ooit gemeten. De lucht was blauw, de vogels floten, de lente begon vroeg. “Heb je het al gehoord?”, vroeg mijn buurvrouw. Ik slenterde haar kant op. “Volgende week gaat het sneeuwen. En het wordt koud.” “Nee”, zei ik. “Ja, echt. Het stond in de krant.” Tsja.
Commentaar

Mag het licht (altijd) uit?

Eind maart ging de zomertijd in. Tegelijk met Earth Hour, viel me opeens op, maar dat blijkt altijd al zo te zijn geweest. Earth Hour begon in 2007 in Sydney als een simpele, symbolische actie: iedereen dooft een uur lang alle lichten en laat zo zijn betrokkenheid met onze planeet zien. In 2008 sloten allerlei […]
De Activist

Mathijs Beijer

Juni wordt de maand van Tafelen met... Milieudefensie organiseert deze actie waarbij mensen gaan koken voor vrienden, familie, collega’s of belangstellenden, om meer mensen kennis te laten maken met duurzaam voedsel. De één kookt, de ander levert een financiële bijdrage zodat Milieudefensie haar doelen kan bereiken. Alles onder het mom: Anders koken, anders kiezen. Oftewel: Kies met je vork en help de wereld om je heen. In De Activist Mathijs Beijer, die gaat tafelen tijdens zijn eigen festival Fair Food Feast.
De Activist

Ronald Aalders

Juni wordt de maand van Tafelen met... Milieudefensie organiseert deze actie waarbij mensen gaan koken voor vrienden, familie, collega’s of belangstellenden, om meer mensen kennis te laten maken met duurzaam voedsel. De één kookt, de ander levert een financiële bijdrage zodat Milieudefensie haar doelen kan bereiken. Alles onder het mom: Anders koken, anders kiezen. Oftewel: Kies met je vork en help de wereld om je heen. Ronald Aalders gaat tafelen met bezoekers van veganistisch dagcafé De Klinker.
De Activist

Patricia Eikelenboom

Juni wordt de maand van Tafelen met... Milieudefensie organiseert deze actie waarbij mensen gaan koken voor vrienden, familie, collega’s of belangstellenden, om meer mensen kennis te laten maken met duurzaam voedsel. De één kookt, de ander levert een financiële bijdrage zodat Milieudefensie haar doelen kan bereiken. Alles onder het mom: Anders koken, anders kiezen. Oftewel: Kies met je vork en help de wereld om je heen. Patricia Eikelenboom gaat zelf ook tafelen met vrienden in haar achtertuin.
Energie & klimaat, Klimaatverandering, Leestips

Georganiseerde twijfel

Vier jaar lang beet Jan Paul van Soest zich in z’n vrije tijd vast in de klimaatsceptici. Een “pr-prestatie van formaat” noemt hij hun succes in De Twijfelbrigade. Hij las voor z’n onderzoek alles wat hij kon vinden van en over de sceptici en speurde het internet af naar sceptische blogs en platforms. De sceptici werken “in een parallel universum”, is de conclusie van Van Soest.
  • Vorige pagina
  • 1
  • 2
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons