Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Magazines > 2014 > Down to Earth 22 (april 2014)

Down to Earth 22 (april 2014)

Gezocht: duurzame metalen - Ed Nijpels: waakhond van het Energieakkoord - Friends of the Earth Europe: tegenwicht voor het machtige bedrijfsleven - Wilma Mansveld: vleugellamme staatssecretaris - Colombiaanse bloedkolen: leven aan de rand van een kolenmijn - Uitgesproken: Marcel van Silfhout over onveilig voedsel - De Activist: koken voor een goed doel - Recensie: De Twijfelbrigade - Media: Food Film Festival - Recept: efficiënte brandnetels - Colums van Vincent Bijlo, Thomas van Slobbe en meer.

Download Down to Earth 22 (april 2014)
(PDF)

Cover van Down to Earth 22 (april 2014)
Energie & klimaat, Grondstoffen

Bloedkolen: leven aan de rand van de kolenmijn

Het grootste deel van de steenkool voor onze energiecentrales komt uit de Colombiaanse open kolenmijn Cerrejón, een van de spelers in de al jaren slepende Nederlandse bloedkolendiscussie. Claims van het bedrijf om mens en milieu te ontzien blijken vals: cultuur, traditie en voortbestaan van de inheemse bevolking worden nog steeds bedreigd.
Politiek

Onze mensen in Brussel

In Brussel huist Friends of the Earth Europe. Een kleine maar effectieve organisatie die namens nationale FoE-groepen als Milieudefensie campagnes voert en lobbyt bij parlementariërs en ambtenaren van de Europese Commissie. Een onmisbaar tegenwicht aan de grote invloed van het internationale bedrijfsleven op het Europese-beleid.
Interview

“We kunnen het toezicht op voedsel niet aan het bedrijfsleven overlaten”

“We kunnen het toezicht op voedsel niet aan het bedrijfsleven overlaten." Dat zegt journalist Marcel van Silfhout, schrijver van het recente boek Uitgebeend – hoe veilig is ons voedsel nog?
Landbouw & voedsel, Onder Vuur

Ronde Tafel voor duurzaam rundvlees

In januari kondigde McDonald’s aan in 2016 de overgang in te zetten naar duurzaam rundvlees; half maart publiceerde de Global Roundtable for Sustainable Beef (GRSB) een concept van haar ‘Principes en Criteria voor Mondiaal Duurzaam Rundvlees’. Daarop kwam veel kritiek: “te vaag en vrijblijvend”. Gert van der Bijl van Solidaridad, deelnemer aan deze Ronde Tafel, reageert.
Politiek

Wilma Mansveld: vleugellamme staatssecretaris

Ondergeschikt aan Verkeer en voortdurend gedwarsboomd door Economische Zaken. Staatssecretaris Wilma Mansveld van Milieu wil misschien wel, maar ze kan zo weinig. “Ze zit in de afdeling ‘verkoop’ en moet de vervelende besluiten van de minister verkopen.”
Lowtech

Atlas van Milieuconflicten

Het westerse consumptiepatroon is niet alleen destructief voor het milieu, maar zorgt ook voor heel wat sociale onrust, in het Westen zelf maar vooral ook daarbuiten. De Atlas of Environmental Justice, een initiatief van een door de EU gesteund project van 23 universiteiten en ngo's uit achttien verschillende landen (“EJOLT”), brengt deze socio-ecologische conflicten in kaart.
Juridisch

Verzoek tot handhaving

Stel, u ziet een misstand, waartegen kennelijk niet wordt opgetreden. In dat geval is het van belang om te weten dat de overheid zeker sinds 1998 een ‘beginselplicht tot handhaving’ heeft, in geval van een overtreding van de regelgeving.
Columns, Bijlo

…meneer Wijfel

“Wijfel…” “Dag meneer Wijfel, met Vincent Bijlo.” “O nee toch, u gaat toch niet aan mijn hoofd zeuren hè, met uw correcte milieugedoe, anders hang ik onmiddellijk op.” “Nee nee, wees niet bang meneer Wijfel, ik wilde u even wat voorleggen. Er is onlangs door wetenschappers aangetoond dat de klimaatverandering invloed heeft op het temperament […]
Doe het zelf

Plukken wat je plukken kan

Gelukkig, het is weer lente. Tijd om de tuin in te gaan. Flink zaaien, zodat je over een maand of wat weer kan oogsten. Geen tuin? Geen nood! Je kunt je eten ook uit het bos halen. Of langs de kant van de weg vinden. In stadsparken plukken. Of gewoon ergens in de wijk tegenkomen.
Kijktips

Fijne mix van denken en doen

De aandacht voor ons eten is nog nooit zo groot geweest. Daarbij gaat het al lang niet meer alleen over “het grote genieten”, ook het (vaak nogal lelijke) verhaal achter ons voedsel wordt steeds vaker verteld. Een podium waar die twee mooi samenkomen is het Food Film Festival.
Volgende pagina
Milieudefensie

Down to Earth is het platform voor groene journalistiek en opinie. Een initiatief van Milieudefensie.

Recente reacties

  • Veerle Dezuttere op Statiegeld: Kamer wil opheldering over CBL
  • Klimaat Website: Laat de kust met rust – Klimaat Website op Laat de kust met rust
  • Klimaat Website: “De zorg is niet voorbereid op de klimaatcrisis” – Klimaat Website op “De zorg is niet voorbereid op de klimaatcrisis”
  • Ilma op Word earthful in 21 dagen
  • daan op Uitstoot CO2 stijgt sneller dan ooit
  • Redactie Down to Earth op Dieren eten
  • Marjan op Water zaaien in de Andes

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Nieuwsbrief
  • Blijf op de hoogte
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons

We gebruiken diverse soorten cookies op deze website.

Bekijk welke cookies en zet ze aan of uit via de cookie-instellingen op deze site.

Met de hulp van  GDPR Cookie Compliance
Privacy Overview

Wij gebruiken cookies zodat we ervoor kunnen zorgen dat de site goed voor je werkt en dat we je kunnen bieden wat je interessant vindt. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser, bijvoorbeeld zodat de website herkent wanneer je ons opnieuw bezoekt. Ook helpt het ons als redactie om te begrijpen wat je op onze website het meest waardeert.

Je kunt je cookiesettings aanpassen in de tabs aan de linkerzijde.

Noodzakelijke cookies

Zonder deze cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Cookies voor analytics

Op deze website gebruiken we Google Analytics om bezoekersstatistieken bij te houden. We laten geen IP-adressen opslaan en hebben de gegevens zoveel mogelijk geanonimiseerd.

Dankzij deze gegevens kunnen we de website beter maken.

We kunnen geen cookies plaatsen. Zonder cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.