Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Onderwerpen > Landbouw & voedsel

Landbouw & voedsel

Hoe we ons eten produceren kan ten koste gaan van mens, dier, bodem en milieu, maar het kan ook anders. Over soja, tosti's, de melktsunami en herstellende landbouw.

Landbouw & voedsel, Beter boeren

Erfgesprekken: Jenny Ramakers bezoekt Wil en Quirien de Vette van Hoeve Bouwlust

Milieudefensie denkt dat een eerlijker voedselsysteem er alleen komt als je elkaar kent en begrijpt, en organiseerde daarom gesprekken tussen boeren en betrokken burgers. In deze aflevering: Jenny Ramakers bezoekt Wil en Quirien de Vette van melkveebedrijf Hoeve Bouwlust.
Landbouw & voedsel, Beter boeren

Het erf op voor eerlijker eten: Toine van den Hur bezoekt familie Jonkers

Milieudefensie denkt dat een eerlijker voedselsysteem er alleen komt als je elkaar kent en organiseerde daarom 'erfgesprekken' tussen boeren en burgers. In deze aflevering gaat Toine van den Hur in gesprek met familie Jonkers over hun boerenbedrijf Oirschot Organics.
Beter boeren, Recept

Recept voor democratische bonensalade

Michiel Bussink maakt zich druk over de accumulatie van kapitaal. Wat? Nou, grote bedrijven die kleine opslokken. Zoals bedrijven die handelen in zaadjes, de basis van alles wat we eten. Maar er zijn eigenwijze boeren die zich hieraan onttrekken, en jij kunt hieraan meedoen.
Landbouw & voedsel, Beter boeren

Paludicultuur: red het veen met natte landbouw

Op veen is het lastig gewassen kweken, daarom worden veengebieden drooggepompt. Maar dat is een ramp voor het klimaat. De oplossing: paludicultuur, een duurzaam soort natte landbouw op veen. Geen gras en kuilmais, maar veenmos, lisdodde en waterbuffels.
Beter boeren, Recept

Stoofpot van Hermiens buurmeisje

Het dorp van Michiel Bussink haalde het nieuws dankzij een ontsnapte koe. "Mooi wel, zo’n eigenwijze koe die aan de slager ontsnapt en wekenlang rondzwerft", vindt hij. Toch was Hermien anders een van de diervriendelijkste stukjes vlees van Nederland geweest. Michiel wijdt zijn scherpe pen aan het debat over of vlees eten wel of niet binnen een duurzame toekomst van de landbouw past. Wat vind jij? Reageer onderaan het artikel.
Landbouw & voedsel, Beter boeren

Caring vets: Frederieke Schouten

Zeven jaar werkte Frederieke Schouten als veearts, maar ze hield het niet vol. Nu is ze een van de Caring Vets, dierenartsen die zich inzetten voor een betere wereld. "Je kunt niet zeggen: morgen moet iedereen veganist worden. Maar je kunt wel zeggen dat als je dieren houdt, je ze ook fatsoenlijk moet behandelen.”
Landbouw & voedsel, Beter boeren

Caring vets: Kees Scheepens

Veearts Kees Schepens besloot varkensboer te worden en sloot zich aan bij Caring Vets, de organisatie van dierenartsen die zich inzetten voor een betere wereld. "Ik kan nu een rol spelen die voor andere dierenartsen niet is weggelegd, omdat hun inkomen afhankelijk is van de verkoop van vaccins en antibiotica."
Landbouw & voedsel, Beter boeren

Caring vets: René van der Luer

Veterinair patholoog René van der Luer sloot zich aan bij Caring Vets, de organisatie van dierenartsen die zich inzetten voor een betere wereld. "Ik zeg steeds: het gaat ook over klimaat en mensenrechten."
Landbouw & voedsel, Beter boeren

Arabella Burgers van Caring Vets: “Dierenartsen moeten kiezen voor het dier”

Misstanden in de intensieve veehouderij blijven bestaan omdat dierenartsen eraan meewerken, zegt Caring Vets. Deze dierenartsen roepen hun collega’s op hiermee te stoppen. Dierenartsen moeten er zijn voor het dier.
Landbouw & voedsel

Zambia schakelt om: van koper naar tomaten

Het van koper afhankelijke Zambia wil omschakelen naar landbouw, maar dan moeten jongeren wel boer willen worden. Tamara Kaunda, afgestudeerd dokter, werd boer. Om mensen gezonder te maken, maar ook om armoede uit te bannen. Op social media is ze een hit.
Vorige pagina
Volgende pagina
Milieudefensie

Down to Earth is het platform voor groene journalistiek en opinie. Een initiatief van Milieudefensie.

Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Ingeborg Breuers op “Weg met het patentrecht op planten en zaden!”
  • Marjolein Tiemens op “Weg met het patentrecht op planten en zaden!”
  • lo op Tien lessen van Rosa Parks
  • Miki Notenboom op “Dít is het moment om shit te veranderen”
  • Anna Van Daele op “Dít is het moment om shit te veranderen”
  • A.H. Kiers op Renske is een angsthaas die een stap verder zet
  • Werner von Scheibler op Portugees paradijs wordt mijnafgraving

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Nieuwsbrief
  • Blijf op de hoogte
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons

We gebruiken diverse soorten cookies op deze website.

Bekijk welke cookies en zet ze aan of uit via de cookie-instellingen op deze site.

Met de hulp van  GDPR Cookie Compliance
Privacy Overview

Wij gebruiken cookies zodat we ervoor kunnen zorgen dat de site goed voor je werkt en dat we je kunnen bieden wat je interessant vindt. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser, bijvoorbeeld zodat de website herkent wanneer je ons opnieuw bezoekt. Ook helpt het ons als redactie om te begrijpen wat je op onze website het meest waardeert.

Je kunt je cookiesettings aanpassen in de tabs aan de linkerzijde.

Noodzakelijke cookies

Zonder deze cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Cookies voor analytics

Op deze website gebruiken we Google Analytics om bezoekersstatistieken bij te houden. We laten geen IP-adressen opslaan en hebben de gegevens zoveel mogelijk geanonimiseerd.

Dankzij deze gegevens kunnen we de website beter maken.

We kunnen geen cookies plaatsen. Zonder cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.