Milieudefensie moest zich onlangs verantwoorden voor de Reclame Code Commissie. Caroline van der Plas, coördinator en redacteur van het Vakkatern Intensieve Veehouderij van de LTO Noord, had een klacht ingediend naar aanleiding van de radiospotjes over megastallen van Milieudefensie.
Waarom deze klacht?
“Ik wil eerst benadrukken dat ik niet vanuit mijn functie een klacht heb ingediend, maar als burger en consument.“
Wat stoorde u aan de radiospotjes?
“In de radiospot zegt Martin Gaus namens Milieudefensie dat dieren in megastallen gruwelijk worden mishandeld. Dieren houden in grote stallen is echter gewoon toegestaan en bij mijn weten is in Nederland nooit aangetoond dat er in megastallen dierenmishandeling wordt bedreven. Gaus impliceert wel dat veehouders misdadige handelingen verrichten, waar boetes en celstraffen op staan. Daar heb ik bezwaar tegen aangetekend.“
Gaus zegt in de spot dat hij weet dat dieren in megastallen een verschrikkelijk leven hebben. Hij vindt dat dierenmishandeling in het groot. Dat is toch vrijheid van meningsuiting?
“Uiteraard mag hij die mening hebben en uiten. Nogmaals, waar het mij om gaat is dat hij boeren beschuldigt van strafbare feiten. Daar maak ik bezwaar tegen. Mensen die het spotje op de radio horen, denken: hé Martin Gaus zegt dat dieren in megastallen worden mishandeld. Stel dat een boer bij hen in de buurt z’n stallen uit wil breiden. Dan kunnen ze al gauw denken: die man mishandelt z’n beesten.”
Milieudefensie zegt niet dat veehouders strafbare feiten plegen. Het gaat er om dat binnen de wet onnodig leed wordt toegebracht aan dieren in de veesector. Ze verwijst hiervoor naar wetenschappelijke onderzoeken. Daarop is de radiospot en de campagne gericht.
“Dat is iets anders. Je kunt er over discussiëren of er in de veesector sprake is van onnodig dierenleed, die discussie moeten we blijven voeren. Maar zeggen dat dieren worden mishandeld, is iets anders. Daarover wil ik graag een uitspraak van de commissie.”
U heeft als journalist contact opgenomen met Milieudefensie en dient vervolgens als burger een klacht in. Is dat geen belangenverstrengeling?
“Om te voorkomen dat die suggestie gewekt wordt, wacht ik eerst de uitspraak van de commissie af. Daarna zal ik of een andere redacteur het weer oppikken.”
Update: de Reclame Codecommissie heeft de klacht niet ontvankelijk verklaard. Meer info: www.milieudefensie.nl
Geef een reactie