Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Opinie > Onder Vuur > Onder Vuur: Even Geen Vlees vs. FrieslandCampina

Onder Vuur: Even Geen Vlees vs. FrieslandCampina

Rinske Bijl | 24 oktober 2019 | Reageer

Op 4 oktober – Dierendag – demonstreerde een coalitie van actiegroepen bij zuivelconcern FrieslandCampina in Amersfoort. Met de leuze: ‘Make it vegan.’ Manager kwaliteit en duurzaamheid Petra Kock en perswoordvoerder Sjoerd van Sprang reageren.

 

De actiegroep wil dat jullie investeren in plantaardige alternatieven voor zuivelproducten. Jullie concurrenten, zoals Nestlé en Danone, doen dat wél, met veganistische yoghurt bijvoorbeeld. Waarom jullie niet?

“Alle gezondheidsorganisaties wereldwijd kennen zuivel een belangrijke plek toe in hun voedingsadviezen. Natuurlijk kun je de benodigde voedingsstoffen op een andere manier binnenkrijgen, met supplementen bijvoorbeeld. Maar een groot deel van de wereldbevolking heeft nauwelijks toegang tot voldoende voedingsstoffen, laat staan dat die voor een veganistisch dieet zou kunnen kiezen. Afgezien daarvan is het niet zeker dat een volledig veganistisch voedingspatroon voor de hele wereldbevolking het meest duurzaam zou zijn.”

Volgens de actievoerders stoten jullie 11,6 megaton CO2 per jaar uit, en is dat 46 procent meer dan Nederlands grootste kolencentrale. Dat maakt zuivel ook niet echt een duurzame keuze, toch?

“Dat is appels met citroenen vergelijken. Willen ze dan dat we kiezen tussen energie gebruiken of eten? Afgezien daarvan zijn we zeker bezig de CO2-uitstoot omlaag te brengen: in 2030 willen we deze gehalveerd hebben. Het grootste deel van onze uitstoot komt van de koeien zelf, maar er zijn ook manieren om dat omlaag te brengen. Door de mest te vergisten bijvoorbeeld, waarmee we ook nog energie produceren.”

Zijn jullie boeren ook enthousiast over deze maatregelen?

“Onze melkveehouders werken al jaren aan een zo duurzaam mogelijke bedrijfsvoering, en wij helpen hun daarbij. Door inzicht te geven in hun scores op uitstoot, biodiversiteit en dierenwelzijn, en door workshops waarin ze kunnen ontdekken welke maatregelen het beste passen op hun eigen bedrijf. Daar staan ze bij wijze van spreken voor in de rij.”

De actiegroep vraagt ook aandacht voor het feit dat een koe elk jaar opnieuw een kalfje moet baren om de melkproductie op gang te houden. Zowel de melkkoe als het kalfje worden op relatief jonge leeftijd geslacht en verwerkt tot vleesproducten.

“Zuivel wordt geproduceerd door dieren. Voor onze coöperatieleden, de melkveehouders, is het vanzelfsprekend dat ze tijdens hun leven zo goed mogelijk voor deze dieren zorgen en aan het eind van een goed verzorgd leven horen ze een goede bestemming te krijgen. We besteden daar veel aandacht aan, maar vinden dat zo gewoon dat we wel eens vergeten daarover te communiceren. Zo’n demonstratie herinnert ons er wel aan dat we dat meer moeten doen.”

Nieuwsbrief

Hoe vaak wil je mail van ons ontvangen?

Categorie: Onder Vuur Tags: vegan, zuivel

Rinske Bijl

Rinske Bijl

Schrijver

Rinske Bijl vertelt verhalen in woord en beeld, over duurzaamheid, migratie, vluchtelingen en gender. En over wat je zelf kan doen om de maatschappij een beetje groener en eerlijker te maken.

  • Volg Rinske Bijl op Twitter @rinskebijl
  • Website van Rinske Bijlrinskebijl.nl
  • Alle artikelen van Rinske Bijl op Down To Earth Magazine

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Recept

Recept: Veganistische kaas

Veganistische kaas is zo slecht nog niet. Zo ontdekte Michiel terwijl hij jureerde tijdens de eerste Vegan Cheese Awards. Alleen de ingrediënten komen nog uit verweggiestan. Dat moeten wij kaaskoppen toch ook uit de Nederlandse klei kunnen trekken?
Kijktips

Kijktips: Welcome to Sodom, Green Tales of the City, #Powerplant

Indrukwekkende films de komende tijd dankzij, onder andere Movies that Matter en, jawel, de Provinciale Statenverkiezingen.
Onder Vuur

Onder Vuur: De Volkskrant vs. Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer legt uit waarom zij af en toe het omstreden middel RoundUp gebruiken.
Opinie, Onder Vuur

Onder Vuur: Reclame Code Commissie vs. Kwalitaria

Kwalitaria claimt op weg te zijn naar 100% duurzaamheid en zegt 'waar mogelijk' vlees met een Beter Leven-keurmerk te gebruiken. De Reclame Code Commissie vindt dit misleidend. In gesprek met marketingdirecteur Martijn Boone.
Milieudefensie

Down to Earth is het platform voor groene journalistiek en opinie. Een initiatief van Milieudefensie.

Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Lou op “Je beroepen op nationale vrijheid is een vorm van egoïsme”
  • Hannes op Waar komt al dat stikstof vandaan?
  • André op Bedreigde dorpen
  • Inouschka Vander Parren op Waar komt al dat stikstof vandaan?
  • Eric van den Berg op Verwarm je huis (niet) met een theelichtje
  • Eric van den Berg op Verwarm je huis (niet) met een theelichtje
  • CJT Baarslag op Voorkomen is beter dan genezen

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Nieuwsbrief
  • Blijf op de hoogte
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons

We gebruiken diverse soorten cookies op deze website.

Bekijk welke cookies en zet ze aan of uit via de cookie-instellingen op deze site.

Met de hulp van  GDPR Cookie Compliance
Privacy Overview

Wij gebruiken cookies zodat we ervoor kunnen zorgen dat de site goed voor je werkt en dat we je kunnen bieden wat je interessant vindt. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser, bijvoorbeeld zodat de website herkent wanneer je ons opnieuw bezoekt. Ook helpt het ons als redactie om te begrijpen wat je op onze website het meest waardeert.

Je kunt je cookiesettings aanpassen in de tabs aan de linkerzijde.

Noodzakelijke cookies

Zonder deze cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Cookies voor analytics

Op deze website gebruiken we Google Analytics om bezoekersstatistieken bij te houden. We laten geen IP-adressen opslaan en hebben de gegevens zoveel mogelijk geanonimiseerd.

Dankzij deze gegevens kunnen we de website beter maken.

We kunnen geen cookies plaatsen. Zonder cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.