Reacties

 1. Jeroen zegt

  Mooi stuk, ben ook optimistisch over de toekomst ook al duurt het nog lang voor vegan de norm zal worden..
  Wel even voor de grap: op de bijbehorende tekening zie ik allemaal plantaardige producten die gezichtjes en beentjes hebben: dat maakt het wel een stuk “menselijker/dierlijker” is mijn associatie…

 2. Olga Hagenaar zegt

  Ik weet dat er in bepaalde zeewieren B12 zit, maar niet of een kleine portie wakamé of nori voldoende is. De dagen dat ik veganistisch eet vul ik mijn maaltijd dan ook aan met een B12 pil. Er is ooit een B12 gebrek bij me geconstateerd en ik weet dat dit gevaarlijk is voor je botten.
  Nu over eten: van roombonen kun je ook lekker falafel maken en roombonen komen uit Nederland. Verder maak ik van kastanjemeel en zonnebloemolie een sausje waarmee je crême fraîche kunt vervangen en is lekker in mijn zelfgemaakte tomatensoep.
  Is er al een goed veganistisch kookboek in de handel. Hoe kan het dat planteneters zoals koeien en schapen hun B12 toch naar binnen krijgen en hoe en waarvan worden B12 pillen gemaakt. Ik vind ze namelijk vrij duur.

  • joke luttik zegt

   Er zijn gelukkig al heel veel goede veganistische kookboeken. Mijn favorieten: De plantaardige Indiase keuken van Hey Groentje en The storm we adore, van restaurant Konijnenvoer uit Arnhem.

  • Piet IJpelaar zegt

   voor alle duidelijkheid: vitamine b12 is niet voor de botten maar voor het zenuwgestel en de bloedaanmaak.
   Ben wel benieuwd of iemand het antwoord weet op de vraag: veganistisch en niet aan de pillen vit B12

  • Laura zegt

   Hoi,
   B12 is te vinden in de bodem. Grazers zoals koeien krijgen B12 binnen omdat zij gras eten en daarbij ook een beetje aarde binnen krijgen. Koeien die geen gras eten (industriële koeien), krijgen het binnen door supplementatie in hun eten. Maar ook koeien die buiten lopen en wel gras eten krijgen vaak supplementen voor B12 omdat in veel gebieden de bodem niet gezond meer is en weinig B12 bevat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.