Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Opinie > Onder Vuur > Onder Vuur: Even Geen Vlees vs. FrieslandCampina

Onder Vuur: Even Geen Vlees vs. FrieslandCampina

Rinske Bijl | 24 oktober 2019 | Reageer

Op 4 oktober – Dierendag – demonstreerde een coalitie van actiegroepen bij zuivelconcern FrieslandCampina in Amersfoort. Met de leuze: ‘Make it vegan.’ Manager kwaliteit en duurzaamheid Petra Kock en perswoordvoerder Sjoerd van Sprang reageren.

 

De actiegroep wil dat jullie investeren in plantaardige alternatieven voor zuivelproducten. Jullie concurrenten, zoals Nestlé en Danone, doen dat wél, met veganistische yoghurt bijvoorbeeld. Waarom jullie niet?

“Alle gezondheidsorganisaties wereldwijd kennen zuivel een belangrijke plek toe in hun voedingsadviezen. Natuurlijk kun je de benodigde voedingsstoffen op een andere manier binnenkrijgen, met supplementen bijvoorbeeld. Maar een groot deel van de wereldbevolking heeft nauwelijks toegang tot voldoende voedingsstoffen, laat staan dat die voor een veganistisch dieet zou kunnen kiezen. Afgezien daarvan is het niet zeker dat een volledig veganistisch voedingspatroon voor de hele wereldbevolking het meest duurzaam zou zijn.”

Volgens de actievoerders stoten jullie 11,6 megaton CO2 per jaar uit, en is dat 46 procent meer dan Nederlands grootste kolencentrale. Dat maakt zuivel ook niet echt een duurzame keuze, toch?

“Dat is appels met citroenen vergelijken. Willen ze dan dat we kiezen tussen energie gebruiken of eten? Afgezien daarvan zijn we zeker bezig de CO2-uitstoot omlaag te brengen: in 2030 willen we deze gehalveerd hebben. Het grootste deel van onze uitstoot komt van de koeien zelf, maar er zijn ook manieren om dat omlaag te brengen. Door de mest te vergisten bijvoorbeeld, waarmee we ook nog energie produceren.”

Zijn jullie boeren ook enthousiast over deze maatregelen?

“Onze melkveehouders werken al jaren aan een zo duurzaam mogelijke bedrijfsvoering, en wij helpen hun daarbij. Door inzicht te geven in hun scores op uitstoot, biodiversiteit en dierenwelzijn, en door workshops waarin ze kunnen ontdekken welke maatregelen het beste passen op hun eigen bedrijf. Daar staan ze bij wijze van spreken voor in de rij.”

De actiegroep vraagt ook aandacht voor het feit dat een koe elk jaar opnieuw een kalfje moet baren om de melkproductie op gang te houden. Zowel de melkkoe als het kalfje worden op relatief jonge leeftijd geslacht en verwerkt tot vleesproducten.

“Zuivel wordt geproduceerd door dieren. Voor onze coöperatieleden, de melkveehouders, is het vanzelfsprekend dat ze tijdens hun leven zo goed mogelijk voor deze dieren zorgen en aan het eind van een goed verzorgd leven horen ze een goede bestemming te krijgen. We besteden daar veel aandacht aan, maar vinden dat zo gewoon dat we wel eens vergeten daarover te communiceren. Zo’n demonstratie herinnert ons er wel aan dat we dat meer moeten doen.”

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Onder Vuur Tags: vegan, zuivel

Rinske Bijl

Rinske Bijl

Schrijver

Rinske Bijl vertelt verhalen in woord en beeld, over duurzaamheid, migratie, vluchtelingen en gender. En over wat je zelf kan doen om de maatschappij een beetje groener en eerlijker te maken.

  • Volg Rinske Bijl op Twitter @rinskebijl
  • Website van Rinske Bijlrinskebijl.nl
  • Alle artikelen van Rinske Bijl op Down To Earth Magazine

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Uitgesproken

“Plantaardig eten is niet risicovol, het is alleen nieuw”

Diëtist Lobke Faasen zocht naar informatie over gezond plantaardig eten, maar vond dat nergens. Dus ontwikkelde ze zelf de Schijf for Life.
Recept

Recept: Veganistische kaas

Veganistische kaas is zo slecht nog niet. Zo ontdekte Michiel terwijl hij jureerde tijdens de eerste Vegan Cheese Awards. Alleen de ingrediënten komen nog uit verweggiestan. Dat moeten wij kaaskoppen toch ook uit de Nederlandse klei kunnen trekken?
Onder Vuur

Onder Vuur: De Volkskrant vs. Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer legt uit waarom zij af en toe het omstreden middel RoundUp gebruiken.
Onder Vuur, Opinie

Onder Vuur: Reclame Code Commissie vs. Kwalitaria

Kwalitaria claimt op weg te zijn naar 100% duurzaamheid en zegt 'waar mogelijk' vlees met een Beter Leven-keurmerk te gebruiken. De Reclame Code Commissie vindt dit misleidend. In gesprek met marketingdirecteur Martijn Boone.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons