Op 4 oktober – Dierendag – demonstreerde een coalitie van actiegroepen bij zuivelconcern FrieslandCampina in Amersfoort. Met de leuze: ‘Make it vegan.’ Manager kwaliteit en duurzaamheid Petra Kock en perswoordvoerder Sjoerd van Sprang reageren.
De actiegroep wil dat jullie investeren in plantaardige alternatieven voor zuivelproducten. Jullie concurrenten, zoals Nestlé en Danone, doen dat wél, met veganistische yoghurt bijvoorbeeld. Waarom jullie niet?
“Alle gezondheidsorganisaties wereldwijd kennen zuivel een belangrijke plek toe in hun voedingsadviezen. Natuurlijk kun je de benodigde voedingsstoffen op een andere manier binnenkrijgen, met supplementen bijvoorbeeld. Maar een groot deel van de wereldbevolking heeft nauwelijks toegang tot voldoende voedingsstoffen, laat staan dat die voor een veganistisch dieet zou kunnen kiezen. Afgezien daarvan is het niet zeker dat een volledig veganistisch voedingspatroon voor de hele wereldbevolking het meest duurzaam zou zijn.”
Volgens de actievoerders stoten jullie 11,6 megaton CO2 per jaar uit, en is dat 46 procent meer dan Nederlands grootste kolencentrale. Dat maakt zuivel ook niet echt een duurzame keuze, toch?
“Dat is appels met citroenen vergelijken. Willen ze dan dat we kiezen tussen energie gebruiken of eten? Afgezien daarvan zijn we zeker bezig de CO2-uitstoot omlaag te brengen: in 2030 willen we deze gehalveerd hebben. Het grootste deel van onze uitstoot komt van de koeien zelf, maar er zijn ook manieren om dat omlaag te brengen. Door de mest te vergisten bijvoorbeeld, waarmee we ook nog energie produceren.”
Zijn jullie boeren ook enthousiast over deze maatregelen?
“Onze melkveehouders werken al jaren aan een zo duurzaam mogelijke bedrijfsvoering, en wij helpen hun daarbij. Door inzicht te geven in hun scores op uitstoot, biodiversiteit en dierenwelzijn, en door workshops waarin ze kunnen ontdekken welke maatregelen het beste passen op hun eigen bedrijf. Daar staan ze bij wijze van spreken voor in de rij.”
De actiegroep vraagt ook aandacht voor het feit dat een koe elk jaar opnieuw een kalfje moet baren om de melkproductie op gang te houden. Zowel de melkkoe als het kalfje worden op relatief jonge leeftijd geslacht en verwerkt tot vleesproducten.
“Zuivel wordt geproduceerd door dieren. Voor onze coöperatieleden, de melkveehouders, is het vanzelfsprekend dat ze tijdens hun leven zo goed mogelijk voor deze dieren zorgen en aan het eind van een goed verzorgd leven horen ze een goede bestemming te krijgen. We besteden daar veel aandacht aan, maar vinden dat zo gewoon dat we wel eens vergeten daarover te communiceren. Zo’n demonstratie herinnert ons er wel aan dat we dat meer moeten doen.”
Geef een reactie