De milieu-impact van je eten wordt niet alleen bepaald door de ingrediënten, ook door het koken zelf. Voor wie geen ruimte heeft voor een hooikist, heeft Green Evelien een goeie tip. Koop (of maak) een hooimadam!
Winter, een heerlijke tijd voor stoofpotjes. Een nadeel is wel dat die zo lang op moeten staan en dus veel elektra of gas verbruiken. Niet zo eco. Daarom dé oplossing: een hooimadam.
Misschien ken je al wel de hooikist? Dat is een kist gevuld met hooi waarin je je pan kan zetten om zo je eten lekker warm te houden of het daarin verder te laten garen. Het hooi isoleert en houdt je pan dus warm zonder dat je extra elektra of gas nodig hebt. Een hooimadam heeft hetzelfde principe, het is een stoffen zak met een dikke voering waar je ook je pan in kan doen. Deze zak kan je dan bovenaan dichtknopen. Zo heb je dus dezelfde isolerende werking.
Prut
Voordeel van de hooimadam boven de hooikist is dat deze veel minder plek in beslag neemt. Als je haar niet gebruikt kun je hem namelijk gewoon in je keukenkastje opbergen.
Je kan natuurlijk ook je pan in je bed onder het dekbed stoppen. Of in een slaapzak. Dan heb je hetzelfde idee. Ik ben dan altijd alleen bang dat je pan een keer omvalt en je bed of slaapzak onder de prut zit… Daarom dus mijn keuze voor de hooimadam.
Vegans
Wij eten als vegans veel bonen en kikkererwten. Om afval en geld te besparen, weken en koken we die uiteraard zelf. Normaal moeten deze na het weken nog een uur koken. Oftewel een hoog energieverbruik!
Wij zetten ze de avond van tevoren te weken. ’s Ochtends laten we ze dan vijf minuten goed doorkoken. Daarna gaat die pan in de hooimadam. Daarin kunnen ze de hele dag verder garen in hun hete kookvocht. En ’s avonds bij de maaltijd zijn ze gaar. Ideaal! De kooktijd is dus gereduceerd van een uur naar vijf minuten.
Maar niet alleen voor bonen en kikkererwten is hij handig. Ook voor stoofvlees dat lang moet sudderen. Denk ook aan heerlijke winterse erwtensoep, mmm. En natuurlijk zilvervliesrijst. En alle andere gerechten die een langere kooktijd nodig hebben. Een must-have dus voor slowfood.
Warm
Natuurlijk is hij, of beter gezegd zij, niet alleen handig om mee te koken, maar ook om je eten er warm in te bewaren. Als er bijvoorbeeld iemand later thuiskomt.
De milieu-impact van een maaltijd wordt niet alleen bepaald door de ingrediënten, ook door je energieverbruik.
Vanuit de besneeuwde Ardennen wens ik je daarom heerlijke winterse én energiebesparende maaltijden. Bon appétit!
Geef een reactie