Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Columns > Green Evelien > Groener koken? Neem een hooimadam!

Groener koken? Neem een hooimadam!

Green Evelien | 18 maart 2016 |

De milieu-impact van je eten wordt niet alleen bepaald door de ingrediënten, ook door het koken zelf. Voor wie geen ruimte heeft voor een hooikist, heeft Green Evelien een goeie tip. Koop (of maak) een hooimadam!

GreenEvelien hooimadam

 

Winter, een heerlijke tijd voor stoofpotjes. Een nadeel is wel dat die zo lang op moeten staan en dus veel elektra of gas verbruiken. Niet zo eco. Daarom dé oplossing: een hooimadam.

Misschien ken je al wel de hooikist? Dat is een kist gevuld met hooi waarin je je pan kan zetten om zo je eten lekker warm te houden of het daarin verder te laten garen. Het hooi isoleert en houdt je pan dus warm zonder dat je extra elektra of gas nodig hebt. Een hooimadam heeft hetzelfde principe, het is een stoffen zak met een dikke voering waar je ook je pan in kan doen. Deze zak kan je dan bovenaan dichtknopen. Zo heb je dus dezelfde isolerende werking.

Prut

Voordeel van de hooimadam boven de hooikist is dat deze veel minder plek in beslag neemt. Als je haar niet gebruikt kun je hem namelijk gewoon in je keukenkastje opbergen.

Voordeel van de hooimadam boven de hooikist is dat deze veel minder plek in beslag neemt

Je kan natuurlijk ook je pan in je bed onder het dekbed stoppen. Of in een slaapzak. Dan heb je hetzelfde idee. Ik ben dan altijd alleen bang dat je pan een keer omvalt en je bed of slaapzak onder de prut zit… Daarom dus mijn keuze voor de hooimadam.

Vegans

Wij eten als vegans veel bonen en kikkererwten. Om afval en geld te besparen, weken en koken we die uiteraard zelf. Normaal moeten deze na het weken nog een uur koken. Oftewel een hoog energieverbruik!
Wij zetten ze de avond van tevoren te weken. ’s Ochtends laten we ze dan vijf minuten goed doorkoken. Daarna gaat die pan in de hooimadam. Daarin kunnen ze de hele dag verder garen in hun hete kookvocht. En ’s avonds bij de maaltijd zijn ze gaar. Ideaal! De kooktijd is dus gereduceerd van een uur naar vijf minuten.

Een must-have dus voor slowfood

Maar niet alleen voor bonen en kikkererwten is hij handig. Ook voor stoofvlees dat lang moet sudderen. Denk ook aan heerlijke winterse erwtensoep, mmm. En natuurlijk zilvervliesrijst. En alle andere gerechten die een langere kooktijd nodig hebben. Een must-have dus voor slowfood.

Warm

Natuurlijk is hij, of beter gezegd zij, niet alleen handig om mee te koken, maar ook om je eten er warm in te bewaren. Als er bijvoorbeeld iemand later thuiskomt.

De milieu-impact van een maaltijd wordt niet alleen bepaald door de ingrediënten, ook door je energieverbruik.
Vanuit de besneeuwde Ardennen wens ik je daarom heerlijke winterse én energiebesparende maaltijden. Bon appétit!

Ook een hooimadam? Je kunt hem bestellen in de webwinkel op www.GreenEvelien.com

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Green Evelien Tags: energiebesparing, slow food Verschenen in: Down to Earth 33 (februari 2016)

Green Evelien

Green Evelien

Green Evelien leeft met haar gezin in de Ardennen een donkergroene eco-lifestyle. Ze heeft een website en blog waarmee ze anderen graag wil inspireren.

  • Volg Green Evelien op Facebook
  • Volg Green Evelien op Twitter @GreenEvelien
  • Website van Green EvelienGreenEvelien.com
  • Alle artikelen van Green Evelien op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Energie & klimaat

Pand in eigen hand: huiseigenaars worden duurzaam

Mimi Slauerhoff en Corine Erades ondersteunen Rotterdamse verenigingen van huiseigenaars bij het verduurzamen van hun gebouw. En helpen daarmee mensen om binnen iets ongrijpbaars als de energietransitie toch zelf het initiatief te nemen. Het grootste struikelblok: de financiering.
Lowtech

Kan een modern huishouden op menselijke spierkracht draaien?

Spierkracht speelt nauwelijks meer een rol in het dagelijks leven als bron van energie. Zelfs de miniemste fysieke inspanningen zijn vervangen door een apparaat met een snoer of batterijen. Kan dat anders? Lowtech rekent uit.
Green Evelien

Green Evelien: Minder is meer

Als iets onbruikbaar wordt, dan vervang je het, maar heb je dit überhaupt nog wel nodig? Green Evelien helpt je ontspullen.
Green Evelien

Green Evelien: Zelf tandpasta maken

Green Evelien maakt zelf tandpasta. Met kokosolie - goed voor je mondhygiëne - en zuiveringszout - neutraliseert zuur, verwijdert tandplak, vermindert irritatie van het tandvlees. En je loopt ook nog eens minder kans op een onwelriekende adem.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons