Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Magazines > 2016 > Down to Earth 33 (februari 2016)

Down to Earth 33 (februari 2016)

In dit nummer: Vlees, het laatste taboe - Interview met Donald Pols, de nieuwe directeur van Milieudefensie - Voedselbossen - Dienstenverdrag TISA, de stille broer van TTIP - Uitgesproken Nick Buxton: veiligheidsdenken gevaar voor strijd tegen klimaatverandering - 99 keer de Activist inclusief 3 Advocaten voor de Aarde - Columns van Bijlo en Slobbe - Lowtech over AC/DC - Recept: Power to the biet

Download Down to Earth 33 (februari 2016)
(PDF)

Cover van Down to Earth 33 (februari 2016)
Consument

Shopupdate: kledingruil, outdoor de deur uit en woelvorken

Een shopupdate voor shophaters! Nooit van je leven een kledingwinkel in en toch hip & hot de deur uit? In Zweden kan het met ShareWear. Nog gratis ook!
Energie & klimaat, Mobiliteit

Sea Blind: zwarte walm op zee

De zeventien grootste containerschepen ter wereld stoten net zoveel roet uit als alle auto's op Aarde tezamen, maar we zijn er blind voor, want het gebeurt ver weg op zee. Klimaatjournalist en poolreiziger Bernice Notenboom maakte de documentaire 'Sea Blind' over "de meest ongereguleerde, geheimzinnige en vervuilende industrie ter wereld".
De Activist

99 manieren om activist te zijn

Wat voor beeld heb je bij de term 'activist'? Zou jij jezelf zo willen noemen? Het zou zomaar kunnen gaan om je collega, of je buurvrouw. Wij portretteerden 99 mensen met het hart op de groene plek, om te laten zien: activist, dat zijn we allemaal. En daar hebben we een prachtig boekje van gemaakt.
Recept

Recept: Power to the Biet

Acht jaar geleden werd Jonathan Karpathios van het inmiddels hip-beroemde restaurant Vork en Mes nog uitgelachen. Begin dit jaar ontving hij een award voor zijn Bieterbal. Columnist Michiel Bussink geeft daarom een exclusief recept voor je eigen bietensmaakexplosie.
Leestips

Ontgroeien

Ondanks alle verschillende recepten zijn economen én politici, van links tot rechts, neoklassiek of marxist, het over één ding grondig eens: de economie moet groeien. Maar is dat zo? Of is dit eindeloze streven naar groei, naar het mobiliseren van arbeid en kapitaal, juist het probleem? De aanhangers van 'degrowth' of 'ontgroeien' vinden van wel.
Lowtech

Een huishouden op gelijkstroom?

Wisselstroom (AC) of gelijkstroom (DC)? Het was eind negentiende eeuw onderwerp van een felle concurrentiestrijd waarbij wisselstroom won. Maar zonnepanelen genereren gelijkstroom. Tijd dus voor een heroverweging?
Green Evelien

Groener koken? Neem een hooimadam!

Winter, een heerlijke tijd voor stoofpotjes. Nadeel is wel dat het zoveel elektra of gas kost. Niet zo eco. Green Evelien heeft dé oplossing: een hooimadam.
Commentaar

Taboe

Over enkele eeuwen bestuderen historici ons tijdperk vast vol verbazing. Hoe kon het toch dat opeenvolgende generaties dachten dat geluk alleen te realiseren is door zoveel mogelijk materieel bezit te vergaren? Dat luxe en comfort welhaast als mensenrecht werden beschouwd?
Columns, Bijlo

Bijlo belt met… een houtstoker

"Dag meneer Van Eijck, met Vincent Bijlo. U bent voorzitter van de NVSH, de Nederlandse Vereniging Stoken op Hout, en u luidt de noodklok. Toch?"
Onder Vuur

Lidl versus Wakker Dier

De vlaggen konden uit vorig jaar december: Albert Heijn, Jumbo en Lidl kondigden aan per direct plofkip vrij te worden. Maar al snel trok Wakker Dier haar felicitaties in: Lidl werkt nog steeds met ‘plofkipras’ Ross 708, alleen groeien de dieren door kunstgrepen nu 50 in plaats van 60 gram per dag. We vroegen Lidl om een reactie.
Volgende pagina
Milieudefensie

Down to Earth is het platform voor groene journalistiek en opinie. Een initiatief van Milieudefensie.

Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Hannes op Waar komt al dat stikstof vandaan?
  • André op Bedreigde dorpen
  • Inouschka Vander Parren op Waar komt al dat stikstof vandaan?
  • Eric van den Berg op Verwarm je huis (niet) met een theelichtje
  • Eric van den Berg op Verwarm je huis (niet) met een theelichtje
  • CJT Baarslag op Voorkomen is beter dan genezen
  • Eric Paardekooper Overman op Voorkomen is beter dan genezen

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Nieuwsbrief
  • Blijf op de hoogte
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons

We gebruiken diverse soorten cookies op deze website.

Bekijk welke cookies en zet ze aan of uit via de cookie-instellingen op deze site.

Met de hulp van  GDPR Cookie Compliance
Privacy Overview

Wij gebruiken cookies zodat we ervoor kunnen zorgen dat de site goed voor je werkt en dat we je kunnen bieden wat je interessant vindt. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser, bijvoorbeeld zodat de website herkent wanneer je ons opnieuw bezoekt. Ook helpt het ons als redactie om te begrijpen wat je op onze website het meest waardeert.

Je kunt je cookiesettings aanpassen in de tabs aan de linkerzijde.

Noodzakelijke cookies

Zonder deze cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Cookies voor analytics

Op deze website gebruiken we Google Analytics om bezoekersstatistieken bij te houden. We laten geen IP-adressen opslaan en hebben de gegevens zoveel mogelijk geanonimiseerd.

Dankzij deze gegevens kunnen we de website beter maken.

We kunnen geen cookies plaatsen. Zonder cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.