Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Dankbare oogstsoep

Dankbare oogstsoep

Michiel Bussink | 28 oktober 2021 | Reageer

Michiel Bussink is dankbaar voor de gulle oogst van zijn moestuin. Is dat zweverig, of juist revolutionair? Je houdt er in ieder geval een lekkere pan soep aan over.

Oranje pompoenen, geurende bossen munt, bonkige rode bieten, volle kroppen andijvie, de laatste tomaten, bakjes frambozen, takken rozemarijn en salie, pastinaken, hazelnoten en kievitsbonen. Een rondje door de moestuin heeft een keukentafel vol eetbaars opgeleverd. Wat een rijkdom, gekregen van de grond. Vergeten zijn de vele uren spitten, zaaien, schoffelen, de mislukte spinaziezaaisels, de naaktslakken die de sla en boerenkoolplantjes opvraten, de schimmels die de tomaten deels deden rotten.

Nu is er overvloed. Dankbaarheid, dat dat nu daar zo allemaal ligt om mij en mijn naasten te voeden. Wie of wat moet ik eigenlijk bedanken? De zon die alles heeft doen groeien? De bodem, die zoveel uiteenlopende gewassen met duizend-en-een smaken weet voort te brengen? De regen, voor de cruciale watertoevoer? De planten, die met hun fotosynthese en zuurstofproductie iets kunnen waartoe wij niet in staat zijn? Mijn dankbaarheid strekt zich tot zoveel uit, dat je er bijna religieus van zou worden. Of misschien zelfs helemaal. Met enige schroom schrijf ik het op, bang om voor soft en zweverig te worden aangezien, maar gesterkt door Robin Wall Kimmerer. De Amerikaanse Kimmerer is botanicus en lid van de Citizen Potawomi Nation. In haar schitterende boek Braiding Sweetgrass combineert ze wetenschappelijke en inheemse kennis over planten. Naar aanleiding van een Onondaga Nation-dankbaarheidsceremonie schrijft ze: “Alhoewel dankbaarheid uitdrukken iets onschuldigs lijkt, is het een revolutionair idee. De erkenning van overvloed, in plaats van schaarste, ondermijnt een economie die drijft op het creëren van onvervulde verlangens. Dankbaarheid cultiveert een ethiek van vervulling, maar de economie heeft leegheid nodig.”

“Mijn dankbaarheid voor de overvloed van mijn moestuin strekt zich tot zoveel uit, dat je er bijna religieus van zou worden”

Wie dankbaar is, gaat niet op zoek naar de kortstondige, vluchtige voldoening van nieuw gekochte spullen. Maar hoe kun je nu dankbaar zijn in een wereld waarin tegelijkertijd zoveel misgaat en kapot wordt gemaakt, waar hebzucht en materialisme heersen? “Huilen, laten we huilen!”, zegt Kimmerer daarover. “En dan weer voelen dat we ademen. Merken dat we gevoed worden door de elementen in het universum. Waar we, als dank, goed voor proberen te zorgen.” Amen.
Met een flinke pan van deze verwarmende oogstsoep vieren we het leven.

Pastinaak-bietsoep

* 1 flinke ui
* stukje verse gember
* mespunt sambal of half rood pepertje
* 2 flinke pastinaken
* 2 grote of 3 kleine rode bieten
* bouillon
* biologische sinaasappel
* 2 deciliter volle yoghurt
* peper en zout

Voor de kruidenboter
* half pakje roomboter
* theelepel mosterd
* 1 teen knoflook, uit de knijper
* 3 blaadjes salie
* snuf zout

Fruit de gesnipperde ui met de geraspte gember en de sambal of het gesnipperde pepertje. Voeg de geschilde en in stukjes gesneden pastinaken en bieten toe. Laat even smoren. Voeg de bouillon toe, totdat alles net onderstaat. Laat een half uurtje zachtjes koken.
Maak ondertussen de kruidenboter door de mosterd, uitgeperste teen knoflook, zout en gehakte salie door de zachte boter te prakken.
Schil de sinaasappel met een dunschiller. Pers de sinaasappel uit. Pureer de soep met een staafmixer, breng op smaak met het sinaasappelsap, en peper en zout. Hak de sinaasappelschil met een scherp mes in heel kleine stukjes.
Schenk de soep in een bord of kom. Doe een beetje yoghurt in het midden en garneer met de sinaasappelschil. Serveer met stevig brood en kruidenboter

Nieuwsbrief

Hoe vaak wil je mail van ons ontvangen?

Categorie: Recept Tags: soep, oogst Verschenen in: Down to Earth 67

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Recept

Gevulde pompoen, geoogst met paard en wagen

Michiel Bussink gaat als work-out het liefst hooi van het land halen, of pompoenen. Die kunnen daarna mooi de oven in.
Recept

Natuur is eigenlijk altijd kunst

Michiel Bussink laat zich beïnvloeden door de Botanischer Wahnsinn van herman de vries en maakt een gemengde wilde voorjaarsplantensalade.
Recept

Kool uit horizontale buitenbodem

Michiel Bussink vindt vertical farming maar niks, zijn savooiekool komt het meest tot zijn recht met zonlicht op zijn bast.
Recept

Een ode aan de munt

De fiere, trotse muntplanten van Michiel Bussink worden geplaagd door een vraatzuchtig kevertje: het muntgoudhaantje.  
Milieudefensie

Down to Earth is het platform voor groene journalistiek en opinie. Een initiatief van Milieudefensie.

Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Christian Batist op De voor- en nadelen van: Perfect Earth
  • matty de vries op Bloemen zonder gif: Denise Collignon
  • Ingeborg Breuers op “Weg met het patentrecht op planten en zaden!”
  • Marjolein Tiemens op “Weg met het patentrecht op planten en zaden!”
  • lo op Tien lessen van Rosa Parks
  • Miki Notenboom op “Dít is het moment om shit te veranderen”
  • Anna Van Daele op “Dít is het moment om shit te veranderen”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Nieuwsbrief
  • Blijf op de hoogte
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons

We gebruiken diverse soorten cookies op deze website.

Bekijk welke cookies en zet ze aan of uit via de cookie-instellingen op deze site.

Met de hulp van  GDPR Cookie Compliance
Privacy Overview

Wij gebruiken cookies zodat we ervoor kunnen zorgen dat de site goed voor je werkt en dat we je kunnen bieden wat je interessant vindt. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser, bijvoorbeeld zodat de website herkent wanneer je ons opnieuw bezoekt. Ook helpt het ons als redactie om te begrijpen wat je op onze website het meest waardeert.

Je kunt je cookiesettings aanpassen in de tabs aan de linkerzijde.

Noodzakelijke cookies

Zonder deze cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Cookies voor analytics

Op deze website gebruiken we Google Analytics om bezoekersstatistieken bij te houden. We laten geen IP-adressen opslaan en hebben de gegevens zoveel mogelijk geanonimiseerd.

Dankzij deze gegevens kunnen we de website beter maken.

We kunnen geen cookies plaatsen. Zonder cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.