Zojuist gelanceerd: een keurmerk voor kweekvis: Aquaculture Stewardship Council, ASC, ontwikkeld door het WNF en de sector. Niet iedereen is blij met de criteria. Tilly Sintnicolaas van Bureau Sintnicolaas staat ons voor ASC te woord.
De Vissenbescherming heeft als kritiek dat er te weinig aandacht binnen ASC is voor de leefomstandigheden van de vis. Wat vindt ASC?
In deze kritiek herkennen wij ons absoluut niet. De leefomstandigheden hebben wel degelijk aandacht: door het verbeteren van de waterkwaliteit, mindere dichtheid in de kweekbassins en beter voer, neemt het welzijn van de vis toe en is er minder stress. Dat is ook in het belang van de kweker. Alles wordt gedaan om de vissterfte en stress zo laag mogelijk te houden.
Er zijn binnen ASC geen standaarden voor het doden van vissen. Waarom niet?
Qua dodingsmethodes zijn er nog verbeteringen door te voeren. Het proces om tot deze internationale, breed gedragen standaarden te komen heeft vooralsnog andere prioriteiten gesteld.
Een algemene kritiek is dat het niet mogelijk is om vis duurzaam te kweken, omdat voor het voer ook gevist moet worden, en overbevissing blijft voortbestaan.
Binnen vijf jaar moet het visvoer van een duurzame visserij afkomstig zijn. Op dit moment is het aanbod nog niet voldoende. Er ligt een uitdaging voor de producenten van visvoer om de productie verder te verduurzamen. Bovendien start ASC binnenkort met het opstellen van een standaard voor visvoer.
Bij vegetarisch visvoer van ‘verantwoorde soja’ met RTRS-certificaat zijn geen garanties dat dit gentechvrij en round-upresiduvrij is.
Omdat voor visvoer slechts een beperkt aantal standaarden zijn ontwikkeld, en deze vaak minimaal aandacht geven aan niet-visgerelateerde ingrediënten, is ASC bezig om een voerstandaard te ontwikkelen waarbij breder gekeken wordt. Naast soja zal er ook gekeken worden naar palmolie, tarwe, raapzaadolie, etc. Het is te vroeg om uitsluitsel te geven of RTRS-soja toch gentech en roundupsoja herbergt.
In 2009 was er protest door 70 ngo’s. Zij vreesden dat vooral grote kweekbedrijven zullen profiteren van ASC. Heeft ASC iets met de kritiek gedaan?
Zeker. Organisaties als IDH en WWF hebben speciale programma’s opgezet om kleinere kwekerijen te helpen om te kunnen voldoen aan de ASC-standaarden. Over een jaar is ook groepscertificering mogelijk, zodat kleine ondernemingen makkelijker deel kunnen nemen.
De Vissenbescherming vreest dat er een nieuwe bio-industrie kan ontstaan. Is dat zo?
Met ASC is de consument gegarandeerd dat de vis gekweekt is met een zo beperkt mogelijke impact op de natuurlijke omgeving en gemeenschap. Daarnaast is er aandacht voor het dierenwelzijn. ASC zal zich blijven ontwikkelen. Dit is alvast een goed begin.
Geef een reactie