Slechts 1,8 procent van het Nederlandse spaargeld is gestald bij een werkelijk duurzame bank. Dat kan zoveel beter.
Het zal je pensioenbeheerder maar zijn… APG, dat beleggingen beheert van vijf pensioenfondsen, waaronder het ABP, zal voorlopig niet investeren in windparken voor de Nederlandse kust. De techniek van offshorewindturbines is te jong en de bijdrage van de subsidiërende overheid is te onzeker om aan de rendementseisen van het fonds te voldoen, aldus APG in een toelichting op het deze maand verschenen Verslag Verantwoord Beleggen van het fonds.
Kwaliteit
Met een beheerd vermogen van 359 miljard euro is APG de grootste pensioenbeheerder van Nederland en een van de grootsten ter wereld. De pensioenbeheerder heeft nu ongeveer 1 miljard euro belegd in hernieuwbare energie, vooral in bestaande windmolens op land. Lijkt heel wat, maar is dus maar 0,3 procent van het belegde vermogen. Bovendien heeft APG in 2013 geen nieuwe investeringen in duurzame energie of infrastructuur gedaan. Want “er zijn geen voorstellen langsgekomen die aan de kwaliteitseisen voldoen”.
Het is maar wat je kwaliteit noemt. Miljarden beleggen in het winnen van fossiele brandstoffen die ervoor zorgen dat we ons pensioen moeten genieten in een wereld vol overstromingen, hittegolven en mislukte oogsten als gevolg van de opwarming van de aarde, past blijkbaar wel bij de kwaliteitseisen van deze pensioenbeheerder. Mocht jouw pensioen zijn ondergebracht bij een van de door het APG aangesloten fondsen dan zou ik toch maar eens overwegen of dat wel zo verstandig is.
Stranded assets
Mede omdat de miljarden euro’s aan Nederlandse pensioengelden die geïnvesteerd zijn in de olie-, kolen- en gasindustrie het gevaar lopen om de komende decennia te verdampen als gevolg van de ‘koolstofbubbel’: 80 procent van de bewezen fossiele reserves moeten in de grond blijven, willen we ons kunnen houden aan de mondiaal afgesproken temperatuurstijging van maximaal 2 graden. Alle investeringen in deze reserves lopen dus het risico om zogenaamde stranded assets te worden: waardeloos. In Nederland groeit, in navolging van initiatieven elders in de wereld, nu een beweging van bezorgde burgers die hun pensioenfondsen en andere vermogensbeheerders oproept om hun geld uit de fossiele industrie terug te trekken. Sluit je daar vooral bij aan, zou ik zeggen.
Maar ook als je geld niet is ondergebracht bij een groot pensioenfonds en je zelf spaart of belegt voor later, is er alle reden om goed te kijken waar jouw bank of vermogensbeheerder jouw geld zoal aan uitgeeft. Nu is nog maar 1,8 procent van het Nederlandse spaargeld gestald bij een werkelijk duurzame bank. Dat kan zoveel beter.
Kamer geeft goede voorbeeld
Als het goed is geeft de Nederlands overheid binnenkort het goede voorbeeld. De Kamerleden Ouwehand (PvdD) en Fokke (PvdA) vinden het maar niks dat de Royal Bank of Scotland als huisbankier van het Rijk en de Kamer fungeert. Deze bank scoort namelijk zeer slecht op de criteria van de Eerlijke Bankwijzer, zoals klimaatverandering, mensenrechten en investeringen in wapens. Een motie om zo snel mogelijk over te stappen naar een bank die wel hoog scoort bij de bankwijzer haalde deze week een meerderheid. Ben benieuwd of de overheid daadwerkelijk het goede voorbeeld gaat geven, want coalitiepartner VVD stemde tegen.
Verder lezen: Jouw spaargeld op groen
Geef een reactie