Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Magazines > 2014 > Down to Earth 23 (juni 2014)

Down to Earth 23 (juni 2014)

Groen Sparen. Hoe doe je dat? – Jeroen van der Sluijs: “Duurzaamheid vraagt om postnormale wetenschap” – BUND: De Duitse Energiewende moet door! – In Rotterdam floreert de stadslandbouw – WK kleurt Brazilië niet groen – Arjen Wals: “Het onderwijs leidt kinderen niet op tot duurzame burgers”

Download Down to Earth 23 (juni 2014)
(PDF)

Cover van Down to Earth 23 (juni 2014)
Interview

“Het onderwijs leidt kinderen niet op tot duurzame burgers”

Volgens Arjen Wals, hoogleraar sociaal leren en duurzame ontwikkeling aan Wageningen Universiteit, is er een enorme kloof tussen duurzaam denken en duurzaam doen. We weten dat onze ecologische voetafdruk te groot is, dat er een klimaatprobleem is, we willen er ook wel iets aan doen, maar dat lukt ons niet of nauwelijks. Een belangrijke reden is dat ons niet wordt geleerd om duurzaam te handelen. Wat gaat er mis?
Politiek

Het belang van meetbare resultaten

Begin april verscheen een promotieonderzoek over de goededoelensector. Kellie Liket stelt hierin dat de effectiviteit van campagnes onvoldoende wordt getoetst. Met als excuus: impactmetingen zijn ingewikkeld en duur, en donateurs willen nu eenmaal lage beheerskosten. Hoe zit dat eigenlijk met milieuorganisaties?
Landbouw & voedsel, Beter boeren

Zaaien en oogsten in Rotterdam

Groene initiatieven komen als paddenstoelen op in Rotterdam. Letterlijk, in het voormalige zwembad Tropicana, en figuurlijk, aan de rand van de haven en op de daken. De stad staat in bloei, tijd om te oogsten.
Columns, Bijlo

… een lokschaap

“Bèèèè.” “Spreek ik met het lokschaap?” “Jazeker, zeg maar Wollie, met wie?” “Met Vincent Bijlo. Ik heb je nummer via Dr. Sip van Wieren van de Resource Ecology Group van Wageningen University.” “O Yeah, Sips.  Sip is OK, doe Sip mijn groeten.” “Zal ik doen. Zeg, Wollie, hoe bevalt het lokschaapschap?” “Ja, top eigenlijk. Ik […]
Consument

Superfoods. Gezond of niet?

Ze zijn verguisd door het Voedingscentrum, maar daardoor niet minder geliefd onder gezondheidsfreaks. En niet alleen bij hen: superfoods zijn intussen zelfs te koop bij de Action. De Consumentenbond testte bij acht producten of de op de verpakking vermelde gehaltes ook daadwerkelijk terug te vinden zijn in de inhoud. De uitkomst viel niet mee.
Lowtech

Koken zonder vuur

Tijdens het traditionele kookproces gaat veel energie verloren, zowel via de stoom die vrijkomt als via de wanden en het deksel van de kookpot. Niet met de zogenaamde hooikist.
Kijktips

Zero Waste in Napels?

Clichés in films en series over de maffia blijken vaak waar. Zo zat Tony van de Soprano's in het waste management en wordt die sector in Napels inderdaad gedomineerd door de maffia. De problemen met zich opstapelend vuilnis – soms tot twee meter hoog – zullen maar weinigen zijn ontgaan, minder bekend is dat de stad al sinds 2011 werkt aan een Zero Waste-programma. Over dit afvaldrama gaat de documentaire Zero Waste.
Doe het zelf

Zelfmaakdesign

Als doe-het-zelver heb je over het algemeen lak aan trends. Toch? Maar soms heb je ineens baat bij iets dat ‘in’ is. Daarom deze keer aandacht voor een nogal hip fenomeen: zelfmaakdesignproducten.
Leestips

Postfossiel energielandschap

Fossiele brandstoffen als kolen en later olie en gas hebben de ruimtelijke ordening van zowel de stad als het platteland ingrijpend veranderd. Nu we om meerdere redenen genoodzaakt zijn de winning en consumptie van fossiele brandstoffen te temperen en moeten overschakelen op andere energiebronnen, vraagt dit om een geheel andere ruimtelijke ordening.
Interview

“We leven in een tijd van wetenschap op bestelling”

Klimaatverandering, bijensterfte, genetische modificatie, nanodeeltjes – allemaal urgente maatschappelijke vraagstukken. De wetenschap erachter is complex, onvolledig en onzeker; vaak spelen verborgen waarden en belangen een rol. Dit maakt ze tot voer voor de 'postnormale' wetenschap, die Jeroen van der Sluijs al zo’n twintig jaar beoefent. “Zonder vaste aanstelling had ik een aantal dingen niet hardop kunnen zeggen, bijvoorbeeld over bijensterfte.”
Volgende pagina
Milieudefensie

Down to Earth is het platform voor groene journalistiek en opinie. Een initiatief van Milieudefensie.

Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Lou op “Je beroepen op nationale vrijheid is een vorm van egoïsme”
  • Hannes op Waar komt al dat stikstof vandaan?
  • André op Bedreigde dorpen
  • Inouschka Vander Parren op Waar komt al dat stikstof vandaan?
  • Eric van den Berg op Verwarm je huis (niet) met een theelichtje
  • Eric van den Berg op Verwarm je huis (niet) met een theelichtje
  • CJT Baarslag op Voorkomen is beter dan genezen

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Nieuwsbrief
  • Blijf op de hoogte
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons

We gebruiken diverse soorten cookies op deze website.

Bekijk welke cookies en zet ze aan of uit via de cookie-instellingen op deze site.

Met de hulp van  GDPR Cookie Compliance
Privacy Overview

Wij gebruiken cookies zodat we ervoor kunnen zorgen dat de site goed voor je werkt en dat we je kunnen bieden wat je interessant vindt. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser, bijvoorbeeld zodat de website herkent wanneer je ons opnieuw bezoekt. Ook helpt het ons als redactie om te begrijpen wat je op onze website het meest waardeert.

Je kunt je cookiesettings aanpassen in de tabs aan de linkerzijde.

Noodzakelijke cookies

Zonder deze cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Cookies voor analytics

Op deze website gebruiken we Google Analytics om bezoekersstatistieken bij te houden. We laten geen IP-adressen opslaan en hebben de gegevens zoveel mogelijk geanonimiseerd.

Dankzij deze gegevens kunnen we de website beter maken.

We kunnen geen cookies plaatsen. Zonder cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.