Reacties

 1. Coen Zuidema zegt

  Oikocredit hoort thuis bij de Eerlijke Bankwijzer
  In “Geld op groen” zoekt Harry Perrée een manier om met een gerust hart zijn spaargeld te stallen, zonder dat het verdwijnt in foute beleggingen of bonussen. Hij kan dan goed bij het Oikocredit Nederland Fonds (ONF) terecht, het beleggingsfonds van Oikocredit. Dit fonds heeft sinds zijn bestaan jaarlijks 1,55 % dividend uitgekeerd. Het ingelegde geld kan steeds worden opgevraagd. Over de afgelopen 40 jaar is nog geen enkele participant een cent aan Oikocredit tekort gekomen. Het geld wordt belegd in leningen aan beginnende ondernemers in ontwikkelingslanden. De partners worden gescreend op financiële haalbaarheid, sociale impact en milieuaspecten. Als revolving fund wordt het geld steeds hergebruikt. Oikocredit gooit dus hoge ogen bij alle criteria die de schrijver noemt, inclusief duurzaamheid en laag risico.
  Wat doet Oikocredit?
  Oikocredit vecht al bijna 40 jaar tegen armoede. Het belangrijkste wapen? Microkrediet. Kleine leningen voor beginnende ondernemers, die daarmee zelf een menswaardig bestaan op kunnen bouwen, maar bij de reguliere banken als “unbankable” worden uitgesloten . Oikocredit verschaft haar leningen aan partnerorganisaties, zogenoemde MFI’s (microfinancieringsorganisaties). De partners zijn vaak lokaal, dan wel regionaal, geworteld. Ze kennen het land, de omstandigheden en de gewoonten. Kort gezegd: ze kennen de weg. En dat is maar goed ook, want vaak genoeg moet de loan officer op zijn bromfiets of motor in verafgelegen gebieden de maandelijkse aflossingen incasseren. De aflossingen worden vervolgens aangewend om opnieuw een beginnende, ambitieuze ondernemer zijn startkapitaal te verschaffen.
  Oikocredit verschaft ook leningen aan coöperaties, denk vooral aan Fair Trade coöperaties, en aan het Midden en Klein Bedrijf.
  Als zodanig zet Oikocredit wereldwijd een structurele ontwikkeling in gang. Daarbij gaat ze niet voor het laaghangend fruit: In 2013 ging ruim 80% van het geld naar vrouwen en een kleine 50% naar de landbouw, een risicovolle branche, met de afhankelijkheid van het weer en de altijd aanwezige kans op misoogsten. Oikocredit probeert zijn dienstverlening steeds te verbeteren. In 2014 zijn extra mensen aangesteld met het oog op landbouw en hernieuwbare energie.
  Revolving Fund
  Oikocredit geeft geen geld weg, maar leent geld uit. Geld lenen zorgt voor zelfvertrouwen, gelijkwaardige relaties en economische groei. Anders dan geefgeld, wordt leengeld steeds opnieuw uitgeleend: zo kunnen veel meer mensen geholpen worden.
  Oikocredit vertoont een gestage groei. Tussen 2009 en eind 2013 is het ledenkapitaal gegroeid van 540 naar 780 miljoen euro.

  Het wordt tijd dat Oikocredit bij de Eerlijke Bankwijzer een plaats krijgt en bij de cursus die daarbij gegeven wordt aan particulieren! Dan krijgt het de plaats waar het al jaren recht op heeft en de bekendheid bij de particulieren die het nu ontbeert.
  Zie verder http://www.oikocredit.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.