Reacties

 1. Peter de Voogt zegt

  Tja, iedereen zou toch moeten begrijpen dat er niet meer energie uit deze constructie komt dan het vlammetje zelf al levert. Hooguit vertraagd, en het vliegt niet gelijk naar het plafond omdat warme lucht nou eenmaal stijgt.
  Thermisch ondergoed? Dat ligt wel heel dicht tegen geiten-wollen-sokken-praat.
  Nee een andere zin trekt meer mijn aandacht. Nodig iemand uit! Als hij/zij gewoon stil zit levert dat al meer op dan 4 zwakzinnigen-lichtjes. Doe samen nog aan wat ‘lichaamsbeweging’ en je krijgt het heerlijk warm!
  Gelukkig nieuwjaar allemaal!

 2. Fred Schouten zegt

  Nou, ik heb deze constructie met TWEE lichtjes en het geheel is na een uurtje of 3-4 bij een graadje of 60-65. Ik hzeb alle truien uit en zweet toch. Goed, voor mijn 41 m² heb ik een tweede nodig, maar daarmmee ben ik klaar voor de winter.

  De persoon, die dit artikel heeft geschreven is medewerker bij een energiebedrijf of bij de lobby daarvan en wil deze oplossing niet aanbevelen.

 3. M. Commandeur zegt

  De gegeven verklaring lijkt me onzin. Vergelijkbaar met die van die fiets met lood gevulde wielen, die, als je ‘m eenmaal op gang hebt, vanzelf verder rijdt …
  Er treedt hier wel een ander effect op. Nl. dat in plaats van convectiewarmte (het opwarmen en laten rondstromen van lucht) er stralingswarmte wordt overgedragen.
  Net als bij vloerverwarming en de tegelkachel (http://www.de12ambachten.nl) wordt het door de stralingswarmte behaaglijk bij een veel lagere luchttemperatuur, energiebesparend dus! Vergelijk het met het behaaglijk buiten zitten onder een mooi februari-zonnetje.
  Of 4 waxinelichtjes voldoende is? …

 4. Annemarie zegt

  Ik doe t wel met waxine lichtjes en terracota potten werkt super in een kleine ruimte zoals onze camper of kleine kamer als jij denkt dat t niet werkt zet t dan buiten en kom erachter dat t heel snel weer kouder is wel ventileer ik dus kan geen kwaad

 5. remco zegt

  850 theelichtjes nodig om 20 graden binnenhuis te creëren? Dat lijkt mij overdreven.

  Iets klopt niet aan dit rekensommetje. Zelf was ik eens op een winterdag in een stoepa in Nepal waarbij ongeveer 200 kaarsjes aanstonden en het was bloedheet binnen, dus denk niet dat dat rekensommetje klopt en er informatie mist in de berekening.

  • kris de decker zegt

   Remco,

   Dat jij het als individu warm had op een bepaalde plek met 200 kaarsjes zegt alleen maar iets over die specifieke situatie. Misschien was het koud buiten waardoor het binnen warmer aanvoelde dan het werkelijk was.

   Dat is nu net het mooie (en tegelijk beperkende) aan de wetenschap: je kan algemene uitspreken doen, die verifieerbaar zijn. De warmteproductie van een kaars is wat ze is. Daar kan geen enkele anekdote iets aan veranderen.

   • Liem zegt

    Een open haard heeft een rendement van 10%. 80/90% vervliegt door de schoorsteen. Maar een (inzet)houtkachel gaat richting 70% of meer. Eventueel met ventilator nog meer.

    Dus de stap van 85 theelichtjes naar 850 is wat lichtzinnig?

   • Remco zegt

    Het was bloedheet binnen. 850 waxinelichtjes maakt wiskundig gezien geen 20 graden. er zijn veel meer variabelen nodig om het te bereken, de buitentemperatuur, hoe goed de ruimte geïsoleerd is hoeveel vierkante meter is de ruimte, hoeveel kubieke meter, etc etc etc.

    die 850 is gechargeerd en totaal geen wiskunde.

 6. Maarten Visser zegt

  Conctie warmte van de kaarsjes zorgt vooral voor een luchtstroom, het kaarsje straalt nauwelijks warmte af, heeft weinig stralend oppervlakte. Door de kaarsjes de bloempot op te laten warmen neemt de temperatuur van de potten toe, en gaan ze stralen. Met een veel grote oppervlakte. Die warmte is stralingswarmte en warmt ons van binnenuit op (infrarood). De luchtstroom zorgt voor tocht, ervaren we als vervelend. Het effect van bij een vuurtje zitten als het koud is, voorkant te warm en je achterkant te koud. Dus je verwarmt met hetzelfde vermogen, maar de warmte overdracht is veel effectiever.
  Het is het effect van de tegelkachel of finoven.

  • Remco zegt

   Je woning verwarmen met waxinelichtjes is niet ideaal, wanneer er een blackout is en verwarmen essentieel wordt om te overleven lijkt het mij perfect om de warmte van een waxinelichtje niet te laten ontsnappen zodat het plafond warm wordt maar het vasthouden zodat in korte kring warmte opgevangen kan worden. Het hele tocht verhaal is onzin, je zit binnenshuis en de genoemde speksteenkachel heeft het hoogste rendement. Belachelijke vergelijking dus. Over de wetenschappelijke kant, rekenen in tijd van nood kost je leven ( darwin theorie ) misschien… Al met al, woning verwarmen met waxinelichtjes loont niet. In noodsituaties warmte effectief omzetten naar optimaal profijt… super slim!!

 7. Maria zegt

  Lijkt me iets overdreven om uit te gaan van nul graden buiten, dan heb je echt een verwarming nodig. Maar nu, in de herfst, met de eerste frisse dagen, kun je het aanzetten van de centrale verwarming nog even uitstellen door de combinatie van kaarsen branden, brood en ovenschotels maken (warmte van de oven) en natuurlijk zoveel mogelijk de zon naar binnen laten schijnen.

  Overigens, ook de droger geeft veel warmte af, die zet ik dus aan als ik thuis ben en niet als ik er niet ben.

  • Claudia de Haan zegt

   Helemaal mee eens!!
   Het advies is de kachel op 18 te zetten… Je hoeft maar een graad of 4/5 erbij te hebben (ik ben een vrouw en vrouwen hebben 2 graden meer warmte nodig als een man om me net zo warm te voelen als een man.)

   Miss kan er ook nog even uitgerekend worden hoeveel kaarsjes je daarvoor nodig hebt…

 8. Mirjam zegt

  En het is gevaarlijk als je meerdere waxinelichtjes gebruikt kunnen ze vlam vatten. Dat is bij ons gebeurt. Gelukkig kwamen we er op tijd achter en is het huis niet afgebrand. Dus nooit meer deze methode met de bloempot.

 9. Lynn zegt

  Heb je misschien een leuk alternatief

  Ben zeer benieuwd, kans groot dat ik het ga doen en dus niet op de manier zoals hierboven.

 10. Miriam zegt

  Ik kom dit in mijn werk regelmatig tegen bij mensen die de energierekening niet meer kunnen betalen. En ook nu het tot een 3de (nucleaire)wereld dreigt te komen, is het handig dat je iets hebt om je aan te kunnen verwarmen wanneer de stroom uitvalt (ik woon in een gasloze woning)

 11. Henk zegt

  En als ik vier theelichtjes onder de toevoerleiding van mijn cv zet in een koker of omhulsel om de uitleg heen en ik maak hetzodanig dat mijn cv pomp onafhankelijk loopt van mijn cv installatie,moeten deze theelichtjes het cv water toch voldoende kunnen opwarmen. Of?

  • Erik zegt

   Als een lichtje zo’n 30 watt aan vermogen heeft, is dat 120 watt in totaal.

   De soortelijke warmte van water is 4,18. Als je water van 10 graden naar 60 graden wil opwarmen, dan kost dit dus al bijna 2 seconden per gram water. Dat is een kleine 40 minuten per liter heet water. 5 minuten douchen is zo’n 40 liter, waarvan de helft heet water is. Met 4 waxinelichtje duurt dat dan 800 minuten, ofwel ruim 13 uur. En dat is met perfecte warmteoverdracht en perfecte isolatie.

   Het kan dus, maar is totaal niet efficiënt of verstandig om te doen. En een woning op deze manier verwarmen lukt al helemaal niet.

   • Peter zegt

    Waarom zou het water in je gesloten cv zakken tot 10 graden? En 60 graden heb je ook niet nodig om te verwarmen. Ergens klopt je berekening niet

 12. Jacques zegt

  Aanvulling: O ja, ik zit zelf op de bank onder een schemerlamp van 60 watt. Geen verwarming aan gehad dit jaar. Verwarmt niet de hele kamer, maar wel mij. Wel sloffen aan.

  • Crystal zegt

   Kaarsen en theelichtjes geven fijnstof in huis zover ik heb begrepen. Dus als je ze veel brandt, al is het voor de gezelligheid, moet je wel toch ook ventileren.
   Ventileren is niet zoals velen zeggen warmte kwijtraken. Frisse lucht is beter warm dan ‘oude’ lucht. Google maar ff hoe dat ook weer zit.
   Wel ventileren is, hoe gek het ook lijkt, beter voor je energierekening.
   En je moet met kaarsen & theelichtjes dus zeker rekening houden met ‘vieze’ lucht die er door ontstaat (fijnstof).

 13. Lisa zegt

  Dit geloof je niet zomaar tot je het zelf probeert. Momenteel 2 bloempotten en theelichtjes en zonder enige andere verwarming, oh wonder, de temperatuur stijgt! Onbegrijpelijk maar het werkt dus wel degelijk. Mijn kamer is 4 op 5 meter en ik gebruik 2 theelichtjes per bloempot.

Trackbacks

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.