Terwijl politiek Nederland druk bezig is met de nieuwe verkiezingen, laten wij deze nog even aan ons voorbij gaan. Eerlijk gezegd zijn we nog niet bekomen van het Lente-akkoord waarin de Kunduz-coalitie vol trots haar plannen presenteerde. Waarom een groot deel van de milieubeweging hier blij mee is, het is mij eerlijk gezegd een raadsel.
Ja het is fijn dat de bezuinigingen op natuur voorlopig van tafel zijn, dat er een belasting komt op kolen en vieze diesel, dat er subsidie komt voor zonnecollectoren – iets waar de sector zelf overigens helemaal niet blij mee is. Maar het akkoord is toch vooral ingegeven door de wens om aan de eisen van de financiële markten en de Brusselse begrotingsdiscipline te voldoen. Logisch dat VVD en CDA de groene hobby’s voor lief namen. Het financiële kapitalisme, dat nu al zo’n 30 jaar voor veel sociale en ecologische ellende zorgt, is weer even gered. Ben heel benieuwd of er een partij komt met een programma dat werkelijk wil breken met dit desastreuze systeem. Ik vrees van niet.
Daarom laten we in dit nummer nog maar eens zien waar dit systeem toe leidt. Het ‘groene’ Shell bijvoorbeeld maakt er in Nigeria al jaren een zootje van, maar ziet er geen been in de lokale bevolking daarvoor verantwoordelijk te stellen (pag. 18). Een kritisch filmpje waarin het duurzaamheidsbeleid van de oliegigant aan de kaak wordt gesteld, liet Shell van YouTube verwijderen. Die macht heeft zij blijkbaar. Gelukkig is het elders op internet nog steeds te zien. Hier bijvoorbeeld: http://bit.ly/L6iZTu
En wat te denken van de wereldwijde landroof waarbij grote bedrijven met hulp van overheden en de Wereldbank in de zuidelijke landen grote stukken land opkopen om de toegang tot vruchtbare grond voor de toekomst veilig te stellen. Aan de lokale bewoners, die van deze grond afhankelijk zijn, wordt uiteraard niets gevraagd ). Zij behoeven geen toekomst. En wie vraagt er wel eens aan de bewoners van de Amazone of zij op al die mooie plannen ter bescherming van deze ‘longen van de Aarde’ zitten te wachten? Wij deden het wel, maar doen de regeringsdelegaties die deze maand afreizen naar de VN-duurzaamheidstop Rio+20 het ook? En gaan zij misschien voorkomen dat er nog meer milieu-activisten in de Amazone worden vermoord? Ik denk van niet.
Een wat somber lentenummer dus, maar niet getreurd. In het zomernummer zullen we jullie weer opvrolijken met fantastische verhalen over al die mooie plannen van de verschillende politieke partijen om Nederland en de rest van de wereld in tien jaar groen en rechtvaardig te maken. Moeten ze wel meewerken natuurlijk…
Geef een reactie