Europa en Nederland overwegen een moratorium op neonicotinoïden. Een slecht idee, zegt Michael Kester van Syngenta.
Dankzij een rapport van de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA en een Zembla-uitzending is de discussie over bijensterfte en bestrijdingsmiddelen opgelaaid. Europa en Nederland overwegen een moratorium op zogenaamde ‘neonicotinoïden’. Fabrikant Syngenta plaatste een open brief (pdf) aan de Kamer in NRC Handelsblad, en ging op Radio1 in debat met de Partij voor de Dieren. We spreken Michael Kester, algemeen directeur van Syngenta.
Waarom deze open brief?
Een moratorium is een slechte zaak en lost niks op. De Nederlandse land- en tuinbouw kan niet zonder gewasbescherming. Neonicotinoïden als zaadcoating zijn duurzaam. Er is veel minder middel en minder bespuitingen nodig. Met een moratorium moet de sector teruggrijpen op middelen met een veel grotere impact.
EFSA zegt dat drie varianten schade veroorzaken. Is er niet toch een probleem?
Het EFSA is een autoriteit. Helaas is het rapport door tijdsdruk erg theoretisch. Neonicotinoïden zijn insecticides, uiteraard, dus kunnen schadelijk zijn voor bijen, maar bij correct gebruik zijn ze dat niet. Deze zaadcoating wordt voornamelijk gebruikt bij niet-bloeiende gewassen. Bovendien, tegen de bloeifase is het nagenoeg uitgewerkt en zeer sterk verdund.
De stof is wel in het oppervlaktewater gevonden.
In lage concentraties en meest uit de glastuinbouw. We zijn lid van een projectgroep die deze emissieroute wil blokkeren. En het verklaart niet waarom bijenvolken in natuurgebieden net zo’n grote sterfte laten zien.
Zembla stelt dat financiële banden met Wageningen Universiteit zorgen voor onzorgvuldig onderzoek.
Wij kopen geen onderzoeksresultaten. EFSA bepaalt de toetsingnorm en de overheid vraagt bedrijven de kosten te dragen van risicobeoordelingen, en dat is logisch. We zijn verplicht om ongunstige resultaten te melden. Het is dus niet: betalen, dan een toelating.
Wat vindt u van de roep om onafhankelijker onderzoek?
Laat het gebeuren! Dan zal eindelijk blijken dat onze opvattingen kloppen.
Hoe voelt u zich over de ophef?
Op Radio1 zette Esther Ouwehand mij neer als de baas van een gifconcern die mensen zand in de ogen strooit. Jammer, maar ik reageer niet. Het is vooral vervelend, ook voor onze medewerkers. Ik kom ’s ochtends uit bed omdat Syngenta wereldwijd een bijdrage aan duurzame voedselproductie levert. Daar sta ik voor.
Wat wil Syngenta?
Wij stellen een intensief monitoringsprogramma voor van drie jaar, zodat je weet waar de problemen zitten. Dit moratorium is te eenvoudig. Policiti denken: gif weg, bijen gered. Maar men wil niet naar de werkelijke hoofdoorzaak kijken. Dat is de varroamijt, die sinds 1980 geleidelijk in elke bijenkast verscheen. Die vreet bijenlarves aan en brengt virussen over, waardoor de larven de lente niet halen.
Geef een reactie