Brom- en snorfietsen stoten meer schadelijke stoffen uit dan de fabrikanten beloven. Verbieden, of van het fietspad af, zeggen milieuorganisaties. Dat is de verkeerde manier om de discussie te voeren, vindt RAI Vereniging.
Het TNO testte zes snor- en bromfietsen en concludeerde: ze stoten meer schadelijke stoffen uit dan fabrikanten beloven. Staatssecretaris Mansveld concludeert daarover in haar brief aan de Tweede Kamer dat “de bijdrage van brom- en snorfietsen aan de emissies van stoffen waarvoor luchtkwaliteitsknelpunten bestaan gering is. De overschrijding van de eisen betrof vooral koolmonoxide en koolwaterstoffen, waarvoor geen knelpunten gelden.” De Fietsersbond, Natuur&Milieu, het Longfonds en Milieudefensie riepen om maatregelen: een verbod, of, in het geval van Milieudefensie, snorfietsen van het fietspad af. Fabrikanten- en importeurskoepel RAI Vereniging vindt dat de discussie verkeerd gevoerd wordt. We spreken de Secretaris Gemotoriseerde Tweewielers Gemma Warmerdam.
Wat vinden jullie van de uitkomsten van het TNO-rapport?
Het is goed dat TNO dit onderzoekt. We hebben meegewerkt, en de scooters geleverd voor de tests. Het rapport was bedoeld om de milieugevolgen van opvoeren te onderzoeken. RAI Vereniging pleit al sinds 2002 voor strengere Europese emissie-eisen.
Wat vinden jullie van de mediastorm over brom- en snorfietsen?
Frustrerend, want er wordt met feitelijke onjuistheden geschermd. Brommers en snorfietsen ‘fijnstofbommen’ noemen is onjuist. Afwijkingen betroffen vooral koolmonoxide en koolwaterstoffen. De uitstoot overschrijdt de normen niet. Het overgrote deel van het huidige park heeft viertaktmotoren, die scheiden nagenoeg geen fijnstof uit. Er zijn verschillende begrenzingsmogelijkheden, sommige vervuilender dan andere, maar ook die voldoen aan Europese uitstootnormen. De Nederlandse regering is echter medeverantwoordelijk voor Europese regelgeving waardoor tot 2018 nog nieuwe tweetaktbrom- en snorfietsen geproduceerd mogen worden. Bovendien komen er pas normen voor fijnstof in 2020. RAI Vereniging pleit voor betere maatregelen tegen oude vervuilende types, voor goede controles en handhaving.
Wat had de milieubeweging beter kunnen doen?
Als ze ons even hadden gebeld, hadden we gezamenlijk tot een strategie kunnen komen. We hadden heel goed samen kunnen optrekken om de tweetaktsnorfiets sneller van de weg te halen dan de wetgever wil. De discussie wordt nu vervuild met argumenten over verkeersveiligheid die ook niet op feiten berusten. Het effect: ‘de scooter’ krijgt de zwarte piet toegespeeld, inspelend op ergernis over opgevoerde scooters. Wij vinden ook dat mensen die hun scooter opvoeren hard moeten worden aangepakt. Maar met het vervoermiddel zelf is niks mis. De discussie hoe je groeiende mobiliteit op tweewielers verantwoord faciliteert in steden, wordt niet gevoerd.
Wat ziet de RAI Vereniging als een oplossing?
Wij pleiten voor een sloopregeling voor tweetaktmotoren. Dan kun je mensen gelijk stimuleren elektrisch te gaan rijden.
Geef een reactie