Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Lasagne van de bio-snob

Lasagne van de bio-snob

Michiel Bussink | 20 oktober 2012 |

Maakt het uit voor de smaak van de wijn hoe je omgaat met de aarde?

Lasagne van de bio-snobRegelmatig bezondig ik me tegenwoordig aan snobistisch vertoon. Het met een bodempje gevulde wijnglas wordt bij de onderkant van de steel gevat en schuin tegen een vel wit papier gehouden: zien we het paarspurper van prille of meer het kersenrobijn van de langer opgevoede rode wijn? Vervolgens laten we de wijn walsen in het glas om er dan diep een neus in te steken: zijn de primaire aroma’s floraal, vegetaal of animaal? Dan spoelen we een flinke slok wijn zes seconden lang door de mond. Daarbij slurpend om met zuurstof de smaakpapillen wakker te prikkelen. Wat proeven we? Zwarte bes, tabak, gebrande koffie of stallucht?

Na het eerste gegiechel over de eigen gekkigheid, komt tijdens de wijncursus toch al snel veel ver- en bewondering. Wat er allemaal niet van invloed is op de smaak: het druivenras, de bodem, het weer, de breedtegraad, het snoeien, het vergisten: tweeduizend beslissingsmomenten zitten er tussen het planten van de druivenstok en het bottelen van de wijn. Wel of niet spuiten met chemische goedjes is er ook eentje.

Maakt het voor de smaak wat uit? Daarover valt dagenlang te discussiëren. Uiteraard, zeg ik: voor zoiets waarin je ambacht en liefde proeft, geldt dat dus ook voor hoe je omgaat met de bodem, de plant, de mens en de wereld. Deze keer maken we Spaanse lasagne, met wijnadvies:

Spaanse lasagne, met wijnadvies

Ingrediënten

  • 1 grote of 2 kleine courgettes
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • takje rozemarijn
  • 125 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 4 eetlepels bloem
  • melk
  • 2,5 deciliter zure room
  • yoghurt
  • lasagnavellen
  • 100 geraspte pittige kaas

Week het eekhoorntjesbrood in lauw water. Snijd de courgette in blokjes, bak zo’n vijf minuten met een teentje knoflook en fijngehakte rozemarijn. Fruit een ui, bak het uitgeknepen eekhoorntjesbrood een paar minuten mee. Roer er de bloem door en laat even meepruttelen. Zeef het vocht van het eekhoorntjesbrood. Vul het aan met melk tot 8 deciliter vocht. Roer dit scheut voor scheut door het eekhoorntjesbrood, tot een gebonden saus. Laat vijf minuten zachtjes koken. Roer de zure room er door, pureer met een staafmixer en breng op smaak met peper en zout. Een beetje saus over de bodem van de ingevette ovenschaal. Leg er een laagje lasagnevellen op, daarover weer wat saus, dan blokjes courgette, dan weer lasagnevellen enzovoort. Tot slot saus met de geraspte kaas. Een half uur met folie afgedekt in een op 200 graden voorverwarmde oven. Dan nog tien minuten zonder folie. Wijnadvies: Parra La Meseta rood, van Tempranillo-Cabernet Sauvignon druiven. Ter ere van Spanje, waar ik deze schotel proefde.

Michiel Bussink schrijft over eten en drinken, voedsel, land- en tuinbouw, natuur en landschap, cultuurhistorie, levensbeschouwing en zingeving. Vind hem op www.michielbussink.nl

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept Verschenen in: Down to Earth 13 (okt 2012)

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Recept

Eiwitbron van eigen wateren

We krijgen groen licht van Good Fish Foundation voor mosselen uit onze eigen Oosterschelde, vertelt Michiel Bussink.
Recept

Zoete aardappelsoep met sinaasappel-gremolata

Recept van Van Tuin tot Bord: zoete aardappelsoep met sinaasappel-gremolata
Recept

Germaans-christelijke eieren

Michiel Bussink heeft spijt van de kippen die hij heeft gekocht: ze leggen veel eieren, maar zijn ook heel agressief tegen elkaar.
Recept

Zoete kastanjeberg, indachtig toekomstige generaties

We waden als mensheid rond in een poel van pijnlijke puinhopen, maar de moed verliezen kan niet. Dus maakt Michiel Bussink een feestelijk nagerecht voor zijn geliefden.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons