Elk nummer bellen we met organisaties die doelwit zijn geworden van een actie van de milieubeweging. Deze keer: Greenpeace voerde actie bij Nike vanwege de vervuiling die de textielindustrie veroorzaakt.
Sportmerk Nike werd in een paar dagen tijd twee keer het doelwit van Greenpeace- acties. Bij de winkel in Amsterdam deden tientallen vrijwilligers van Greenpeace een striptease om hun onvrede te tonen over de vervuiling van Chinese rivieren voor de productie van kleding. Een paar dagen daarvoor werd op het Europese hoofdkantoor van Nike in Hilversum een reusachtig T-shirt gehangen waarop stond ‘Champion a toxic free future. Just do it.’ Uit de zoom van het shirt droop gifgroen water.
Ik bel met Nike, maar word verzocht te mailen omdat de persvoorlichters op vakantie zijn. “Wellicht wordt er op uw mail gereageerd en anders zult u moeten wachten tot ze terug zijn.” Zo gezegd, zo gedaan. Twee dagen later mailt een van de persvoorlichters vanaf zijn vakantieadres. Geen antwoorden op de vragen, wel een brief vol onversneden en allesverhullend voorlichtersjargon.
En toen hing ineens de vuile was buiten…
“Al tien jaar tonen wij onze toewijding aan het ontwikkelen van producten en businessmodellen die bijdragen aan een duurzamere supply chain. Nike deelt het aspirationele doel van een toxic-vrije toekomst zoals Greenpeace die schetst. Wij geloven dat onze weg naar het bereiken van deze gedeelde visie begint met hoe wij omgaan met onze eigen supply chain. We hebben vastgestelde normen en nieuwe benaderingen van het begeleiden van productontwikkeling en productie. Maar, consistente implementatie en toepassing van deze normen in onze hele supply chain blijft een uitdaging.”
Volgens Greenpeace onderneemt Nike geen actie om de vervuiling te stoppen én toonde Nike zich pas na de actie in Hilversum “eindelijk bereid tot een gesprek”?
“We zijn vastbesloten om het werk dat we zijn begonnen aan onze eigen supply chain met Greenpeace te delen. Verder bieden we Greenpeace een partnership aan om deze nieuwe vormen van samenwerking te katalyseren en te versnellen op een manier die industrieën zal veranderen.”
Vond u de acties terecht?
“Wij doen zaken met de twee fabrieken in de Youngor Group Co, Ningbo Youngor Knitting and Underwear and Ningbo Youngor Sportswear in de Zhejiang Province. De werkzaamheden die de fabrieken voor Nike verrichten zijn knippen en naaien. Bij die productieprocessen wordt geen gebruikt gemaakt van de chemische stoffen zoals Greenpeace beschrijft.”
Geef een reactie