DUPAN pleit voor duurzame paling. Volgens de milieubeweging is paling niet duurzaam.
De Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) wil de palingstand in Nederland duurzaam verbeteren en beheren. Om dat te kunnen financieren is het Duurzaam Paling Fonds® opgericht. Duurzame paling is een misleidende term volgens de projectgroep Aalherstel 2009, waarin onder andere WNF en Greenpeace zitten. Greenpeace diende een klacht in bij de Reclame Code Commisse. In gesprek met Alex Koelewijn, voorzitter van DUPAN.
Bestaat duurzame paling?
“Wij hanteren de term ‘duurzame paling’ niet. Wij staan voor een duurzaam herstel en duurzaam beheer van de paling. Paling is niet duurzaam. Dat zou hij kunnen worden en dat proberen wij te bereiken.”
Maar op uw website staat toch echt: ‘Duurzame paling herkent u aan dit logo’…
“Wat er hoort te staan en waar ons gehele pleidooi over gaat is dat paling die bijdraagt aan het Duurzaam Paling Fonds® herkenbaar is aan het logo.”
Wat doet dit fonds?
“De helft van de Nederlandse wateren is niet toegankelijk voor paling door stuwen, sluizen en gemalen. Jonge paling die voor de kust zwemt kan nauwelijks haar weg vinden naar zoetwater. Een groot deel van de volwassen paling wordt op de reis terug naar zee verwond of gedood in de gemalen. Menselijk ingrijpen noodzakelijk. Wij willen de paling handmatig uitzetten en dat financieren vanuit het fonds dat inkomen genereert door paling onder licentie en logo te verkopen. Bovendien investeren we in wetenschappelijk onderzoek.”
Hoe duurzaam is een palingherstelprogramma dat gefinancierd wordt door het vangen en consumeren van juist die paling?
“Slechts 2 procent van de totale Europese palingvangst wordt in Nederland geconsumeerd. Dat aantal wordt zwaar overschat. Als we niks doen gaat het fout. Laten we al die miljoenen palingen niet vermalen, maar ze helpen. Bovendien willen wij niet langer oogsten, maar eerst zaaien en dan een klein beetje oogsten. Zoveel als wetenschappelijk is toegestaan. In onze ogen is dit uitermate duurzaam.”
Is een vangstverbod geen optie?
“Nee. Er is een palingvangstverbod van 1 september tot en met 1 december wanneer de grote palingtrek plaatsvindt. De paling gaat vol gas door de gehaktmolen. De beroepsvissers willen juist in die periode de paling vangen en uitzetten. Vangst voor consumptie blijft dan verboden. De sector is daartoe bereid.”
Wat vindt u van de klacht bij de Reclame Code Commissie?
“Het verbaast me. Wij doen wat alle natuurbeschermers willen: een versneld en duurzaam herstel van de palingstand.”
Geef een reactie