Nu heb je overal bramen, maar straks zijn ze op. Hoe kun je die een beetje slim low impact bewaren? Wij zetten 5 mogelijkheden op een rijtje, met de voor- en nadelen. Nu nog kijken welke de lekkerste is!
De zomer loopt ten einde. Het is oogsttijd! Een overvloed aan groenten en fruit is nu rijp. Neem bramen. Langs iedere slootrand en in bijna elk park zijn ze wel ergens te plukken. Volle, dieppaarse, sappige exemplaren. Meer dan je op kunt. Om de bramen te kunnen bewaren voor de winter, moet je de houdbaarheid ervan verlengen. Conserveren dus. Bacteriën, schimmels, temperatuur, licht en vocht mogen niet de kans krijgen om bederf te veroorzaken. Bovendien moeten de voedingswaarde, de geur, kleur en smaak behouden blijven. Hoe kun je de bramenoogst low impact en energiezuinig conserveren? Down to Earth zocht de voor- en nadelen van verschillende methodes voor je uit. De richtlijn bij het vergelijken was: de CO2-uitstoot van het bewaren van 3 kilo bramen tot kerstmis, op basis van het gebruik van regulier gas en reguliere stroom. Hier vind je het document met de berekeningen.
1 Wijn
Sommige veroorzakers van bederf zijn juist ook in te zetten voor het conserveren. Zo kun je met melkzuurbacteriën en gisten groenten en fruit fermenteren. De gistcellen zetten in dit proces suikers om in alcohol en daarbij komt koolzuurgas vrij. Wijn van bramen maak je door bramensap te fermenteren met gist. Gebruik bijvoorbeeld Premium Wijngist Bordeaux (€ 1,65 per 10 gram), te krijgen bij de webwinkel www.brouwmarkt.nl. Je kunt er meteen een glazen gistingsvat (vanaf € 5,95) en een waterslot (€ 0,99) bij bestellen.
2 Fruitleer
Bramen drogen kan op veel manieren, de impact verschilt. Fruitleer maak je bijvoorbeeld door de bramen kort te koken en tot moes te roeren. Een nacht uit laten lekken in een zeef, uitgieten over een blad en dan kan het drogen beginnen. De dagen dat je effectief fruit kunt drogen in de zon zijn zeldzaam in ons landje. Heb je een oven, dan kun je die gebruiken. Dit kost relatief veel stroom. Droog je veel en vaak, dan kun je ook een dehydrator aanschaffen, bijvoorbeeld van Stöckli (vanaf € 139,- verkrijgbaar bij diverse webwinkels zoals www.weckenonline.com). Wie voldoende ruimte heeft en een beetje handig is, bouwt natuurlijk een eigen zonnedroogkast. Google ‘em, en je vindt verschillende bouwtekeningen.
3 Bevroren basis
Wil je bramen in onbewerkte vorm bewaren? Dan kan invriezen een optie zijn. Verspreid de bramen op een vel bakpapier in de vriezer, zodat ze niet aan elkaar vast vriezen en beschadigen bij ontdooien. Zijn ze bevroren, dan kun je ze in een zakje of doosje doen.
4 Wecken
Een klassieker natuurlijk, mag niet in dit rijtje ontbreken. Deze techniek valt of staat met het zorgvuldig steriliseren van je weckpotten. Nadat je de jam van bramen en suiker in de potten hebt gedaan zet je deze 20 minuten op 90 graden in een weckketel. Je schijnt ook in afwasmachines te kunnen wecken, maar de impact daarvan hebben we niet uitgezocht.
5 Konfijten
Dit is een bewerkelijk proces van een aantal dagen. In verschillende fases laat je de bramen zich volzuigen met suikerstroop. Iedere volgende fase bevat de suikerstroop minder vocht. Zo wordt het vocht in de braam langzaam vervangen door suiker. Als de bramen niets meer opnemen, worden ze te drogen gelegd.
Gerard Deijk zegt
Bramenjam en -saus maken. I.p.v. dure weckpotten gebruik ik ‘weggooi’ glazen jam, conserven en jampotten met ‘klik’ deksel.
Twee delen bramen nacht in één deel gelei suiker zetten. Citroensap toevoegen, 4 minuten doorkoken en de vooraf in de vaatwasser gereinigde en opnieuw warm gemaakte potten tot ‘over’ de rand vullen. Deksel direct na het vullen erop draaien. Na een half uur de deksel op ‘klik’ controleren, de potten afspoelen, daarna de potten op z’n kop zetten en verder laten afkoelen. Tip Spaar wat extra (onbeschadigde) dekseltjes.
Uiteraard gebruik ik deze methode ook voor andere vruchten
Anne Gentenaar zegt
We hebben door de jaren heen heel veel ijs bakjes gespaart en een giga (zuinige) vriezer.
Dus voor ons is een grote pan fruit compote maken (ook voor appel, pruimen of een combinatie hiervan)
af laten koelen, in bakjes doen en invriezen. Vorig jaar was een heel goed appel jaar en we hebben nog steeds compote over, gelukkig maar want dit jaar viel tegen!
Nelleke zegt
Bramen in een smoothie is super lekker. Mijn geoogste bramen doe ik in de blender. De dikke sap doe ik in ijsklontje bakjes in de vriezer. Eenmaal bevroren kunnen de bramen klontjes in een bakje of zakje. Voor het maken van een smoothie laat ik de blender 1 of meerdere bramen klontjes crunchen en doe er dan ander fruit (sinaasappelsap, banaan) bij. Dat wordt smullen.