Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Blauwe bliksem

Blauwe bliksem

Michiel Bussink | 15 december 2011 |

De Europese Unie is best OK. Zeker als je mee mag op persreis naar Italië, om daar in een elektrische jeep rond te rijden in een paradijselijke wijngaard, de eerste ‘als klimaatneutraal gecertificeerde ter wereld.’ Tussendoor keuvelend met aardige journalisten uit andere EU-landen, en uiteraard uitbundig proevend van Italiaanse top-olijfolie, -wijn, -kaas en -pasta.

Blauwe bliksem
Blauwe bliksem

Wel af en toe het hoofd er bij houden, zeker toen de Europese landbouwvoorlichter sprak over aanstaande veranderingen in het landbouwbeleid. Met boeiende voorstellen: een boer moet minstens drie gewassen gaan telen, waarbij geen enkele meer dan zeventig procent van zijn land mag beslaan en het derde minstens vijf procent. Dat is bedoeld om monoculturen terug te dringen, want die zorgen voor extra ziektes en plagen (dus meer gifgebruik) en minder biodiversiteit. Ook interessant: minstens zeven procent van hun land moeten boeren gaan inrichten als ‘ecological focus area’, zoals heggen, bomen, akkerranden, braakliggende grond. Hoe moeten de Nederlandse glastuinders en vee-industriebedrijven dat doen? ‘Met de Nederlanders hebben we veel problemen’, aldus de EU-woordvoerder.

Want wat vindt onze staatssecretaris Bleker er van? Die zet zijn bekende perverse werkwijze in om die groene onderdelen tegen te houden of af te zwakken. Je schaamt je tegenwoordig dood als Nederlander, te midden van beschaafde mede-Europeanen. Gelukkig heeft Bleker het in Europa niet alleen voor het zeggen en blijven we zelf aan de gang. Zoals de Italianen er zelfs onder Berlusconi voor wisten te zorgen dat er op scholen daar dagelijks een miljoen biologische maaltijden worden geserveerd.

We moeten het zelf doen, tegen de verdrukking in. Of zoals we in de Achterhoek – ons eigen Piemonte – zeggen: He’w zelf, ku’w zelf, doe’w zelf. Niet toevallig de ondertitel van het pas verschenen Smaakboek Achterhoeks Fruit van mijn hand (zie www.nelles.nl), waarin de Achterhoekse eetcultuur op de kaart wordt gezegd, inclusief mooie verhalen van vakmensen én recepten, zoals deze Blauwe bliksem.

Blauwe bliksem

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappels
  • 1 kilo stoofperen of rijpe handperen
  • 50 gram boter
  • azijn
  • peper en zout
  • spekjes of rooktofu

Blauwe bliksem is net zoiets als hete bliksem, maar dan met peren in plaats van appels. Wanneer bereid met stoofperen: deze eerst twee uur apart koken, in een laagje water. Vervolgens door de gare aardappelen stampen. Rijpe handperen kunnen met de aardappelen worden meegekookt. Afgieten, door elkaar stampen en op smaak brengen met peper, zout, boter, azijn en gebakken spekjes of rooktofu.

Michiel Bussink schrijft over eten en drinken, voedsel, land- en tuinbouw, natuur en landschap, cultuurhistorie, levensbeschouwing en zingeving. Vind hem op www.michielbussink.nl

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept Verschenen in: Down to Earth 08 (dec 2011)

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Recept, Samen eten

Recept voor 150 liter Sering-soep

Of je nou 60 liter soep wil koken, of 150 liter om uit te delen tijdens de A12-blokkade van XR, de Sering-koks draaien er hun hand niet voor om. Dit is hun basissoep.
Recept

Recept: Kikcurry met groenten

Voor ongeveer zes personen. Ingrediënten • 375-500 gr. sperziebonen (vers of uit de diepvries), afgehaald en gehalveerd• 2-3 paprika’s (mix van kleuren)• 250 gr. champignons• 2 uien• 3 teentjes knoflook• 1 stuk gember (ca. 1 duimgrootte)• 1 rode peper• 1 blik kokosmelk (400 g)• 1 blik kikkererwten (400 g)• 1/2 groentebouillonblokje, opgelost in 125 ml […]
Recept

Natuur is eigenlijk altijd kunst

Michiel Bussink laat zich beïnvloeden door de Botanischer Wahnsinn van herman de vries en maakt een gemengde wilde voorjaarsplantensalade.
Recept

Germaans-christelijke eieren

Michiel Bussink heeft spijt van de kippen die hij heeft gekocht: ze leggen veel eieren, maar zijn ook heel agressief tegen elkaar.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons