Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Onderwerpen > Recept

Recept

Michiel Bussink schrijft over eten en drinken, land- & tuinbouw, cultuurhistorie en meer. Voor Down to Earth maakt hij elk nummer een recept. Geen gewone hoe-maak-ik-dit-gerecht-klaar lijstjes, maar recepten ingegeven door woede en frustratie (over de huidige politiek bijvoorbeeld) of - vaker - door liefde en passie. Passie voor ons dagelijks brood en de mens en natuur die daarvoor zorgen.

Recept

Bitterzoete doperwten

De verse pas geoogste doperwt is typisch zo’n seizoensgroente die alleen kan bestaan dankzij succesvolle marginalisering van het efficiëntiedenken. Het gedoe en de tegenslagen bij de teelt kennende, begin je er niet aan.
Recept

Extreem efficiënte brandnetels

Je kunt zeggen van de moderne landbouw wat je wilt, maar rationeel en een toonbeeld van efficiëntie en productiviteit is die toch wel. Dat denken niet alleen de Louise Fresco’s van de wereld, maar zelfs kritische columnisten als de rising star Rutger Bregman. Immers, van een hedendaagse akker komen meer kilo’s tarwe dan van een Middeleeuwse.
Recept

Minder ongemakkelijke leghaantjes

Eet je wel eens een ei? Nu wil het geval dat de natuur uit die eieren, behalve de gewenste hennetjes, ook ongeveer evenveel haantjes aflevert. Onze industriële veehouderij blieft die broertjes van de legmeisjes niet omdat ze ‘niet goed bevleesd’ zouden zijn. Nu is er dan toch een oplossing.
Recept

Onwetenschappelijk kerstverhaaltje

Met kerst mogen we even religieus doen, voor de rest van het jaar gaat geloof weer terug naar de marges van de seculiere samenleving. Veranderingsprofessor Jan Rotmans reageerde dan ook boos toen dagblad Trouw de duurzaamheidsbeweging als ‘religieus’ omschreef. Onzin, vond hij, het was vooral wetenschap.
Recept

Kruidenboter uit Absurdistan

Bramen plukken mag niet en kinderen mogen geen mes gebruiken, want we wonen in Absurdistan. Daarom maken we kruidenboter, met zomaar geplukte wilde kruiden, en een mes.
Recept

Moeder en de microkosmos

Zuurdesembrood maak je zelf, maar zorg goed voor de 'moeder' als je op vakantie gaat.
Beter boeren, Recept

Revolutionaire Rode bessenbeweging

De foodmovement is de nieuwe sociale beweging van onze tijd. Daarom maken we panna cotta met rode en zwarte bessen.
Recept

Frisdrank met ontploffingsgevaar

Op scholen mogen frisdrankautomaten nog steeds. Maar het kan beter: zelfgemaakte ginger lemon ale, citroengemberbier.
Recept

Broccoli met kaas van buitenpoepende geiten

Niet zozeer mest is een probleem, maar de hoeveelheid. Dus maak reuring tegen de plofkip in dit schijtland van ons.
Recept

Hip-pittige snack van sojabonen

Uit solidariteit met de Nederlandse veestapel heeft Michiel Bussink zich aan de sojabonen gezet en na wat experimenteren is er – dankzij stevige smaakmakers - toch iets behoorlijk lekkers uitgerold: Hoe cool is dat?!
  • Vorige pagina
  • 1
  • …
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Volgende pagina
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons