Ieder jaar kiest Wakker Dier het grootste Liegebeest. Wie liegt er het hardst over dierenwelzijn op hun verpakking? Een van de genomineerden was zuivelbedrijf Den Eelder. We spraken met Willem van der Schans, derde generatie melkveehouder van het familiebedrijf.
Hoe was het om genomineerd te zijn?
“Dat was echt even schrikken. Wij waren niet op de hoogte. Even moesten alle hens aan dek. Gelukkig viel het mee met de negatieve reacties, maar onze klanten hingen natuurlijk ook aan de lijn. Ons verhaal is hetzelfde, wie er ook belt. Onze filosofie is dat we streven naar het beste voor mens en dier en dat menen we ook.”
Wakker Dier heeft kritiek dat jullie kalfjes bij de moeder weghalen.
“Dat doen we en daar zijn we transparant over. Kalfjes hebben de eerste 72 uur een grote overlijdenskans. Je ziet dat koeien dan weinig aandacht hebben voor het kalf en nog geen binding aangaan. Dan weghalen geeft de moeder minder stress en vergroot de overlevingskans van het kalf. Zelfs biologische melkveehouders doen dit. Van de 16 duizend melkveehouders zijn er maar 50 of 60 die hun kalveren bij de koe houden. Het kan dus wel. Maar dat vereist investeringen die niet kunnen worden terugverdiend, zoals dat met de melkweidepremie wel kan. Ik vind het daarom wel goed dat hier discussie over is.”
Maar u heeft ook geen weidemelklogo.
“Daarvoor moet ik kunnen garanderen dat onze koeien 120 dagen per jaar 6 uur per dag buitenkomen, en dat kan ik niet. Wij laten onze koeien zelf kiezen. Als het regent, of het is warmer dan 17 graden, blijven de koeien het liefst binnen. We hebben bomen langs de weiderand, maar dit is een beschermd landschap, de weides moeten openblijven. De koeien mogen ook zelf bepalen wanneer ze naar de melkrobot gaan. Maar dat zie je niet terug in een logo. Er bestaat nog geen dierenwelzijnslogo voor zuivel, zoals Beter Leven dat is voor vlees.”
Waarom onthoornt u?
“In de jaren ’50 hadden koeien allemaal hoorns. Toen stonden ze ook vastgeketend in de stal. Tegenwoordig hebben we ligstallen waarin ze hun kuddegedrag kunnen vertonen. Dan kunnen ze elkaar beschadigen. Koeien laag in de rangorde raken vaak gewond. En het kan ook gevaarlijk zijn voor de melkveehouder zelf. Daarom onthoornen we, weer iets dat bijna de hele sector doet, netjes onder verdoving.”
Wordt u een megastal? U heeft een vergunning om te groeien tot duizend koeien.
“Dat we die hebben, wil niet zeggen dat we die gaan gebruiken. Die vergunning hebben we al zestien jaar. En we zitten al zestien jaar op zo’n vijfhonderd koeien. Groei moet passen binnen het totaalplaatje van je bedrijf en bij je hoeveelheid grond. Groter worden hoeft trouwens niet slechter te zijn. Je kunt dan nog steeds goed voor je dieren zorgen. Ik zeg niet dat wij alles het allerbeste doen, maar ons streven is authentiek.”
Somegirl zegt
Mooi dat ze zijn genomineerd. Ze zeggen: Onze filosofie is dat we streven naar het beste voor mens en dier en dat menen we ook.” Maar dat menen ze dus niet. Het beste voor een koe is nl niet dat je zijn kalf afpakt om zelf de moedermelk die voor dat kalf bedoelt is, te kunnen verkopen. Het kalf wordt vervolgens in een klein hokje gestopt of geslacht. Ook worden de moederkoeien, als ze niet meer genoeg melk geven, geslacht. De boer zegt ook nog even doodleuk dat kalfjes bij de moeder laten wel kan maar: : … dat vereist investeringen die niet kunnen worden terugverdiend, zoals dat met de melkweidepremie wel kan”. Het gaat dus allemaal om één ding, de boer en zijn inkomen. Dat weet iedereen, dus elke boer die anders beweert is toch echt een “liegebeest”.
Dierenvriend zegt
Wat een flauwekul van de boer, een kalf hoort bij de moeder totdat het groot genoeg is om zelfstandig verder te kunnen leven. ik zal in het vervolg in de supermarkt anders tegen aan gaan kijken tegen de zuivel van Den Eelder wat ik tot nu altijd gedaan heb.
Boer zegt
Jammer dat er zo’n overvloed van goedkoop voedsel is
Sjors zegt
reactie op comment van Boer
Bij mij is Den Eelder nieuw in het schap, ik was op zoek naar hun verhaal. Dat tref ik hier aan, liegebeesten. Beetje een spuit elf reactie op jouw comment, maar wellicht interessant voor andere boeren als ze hier hier hun beschadigde public relations recht proberen te praten.
Die reactie, boer, is exact de crux. Het artikel gaat over dierenwelzijn. ‘Dierenvriend’ constateert dat het toch draait om geld, en dat dat hele verhaal van liefde en authenticiteit slechts marketing is. Daarop betrapt geeft de boer altijd hetzelfde domme antwoord: maar we zijn wel goed voor de economie. Het lijkt wel alsof geconfronteerd met die waarheid, dat ze inderdaad louter goed zijn voor de portemonnee van hun gezin en die van de staat, dat alleen nog maar schaapachtig kunnen beamen. “Maar de vla is wel goedkoop!”. Nou en, was ie maar twee euro duurder, dan hadden we nu misschien nog een toekomst gehad voor de planeet.
Die zelfde houding zag je ook tijdens die absurde boerendemonstraties waar een stel miljonairs en landeigenaren met hun trekkers herrie aan het schoppen waren in Den Haag vorig jaar (2019). Jullie zijn een verouderde vorm van omgang met de wereld, met dieren. Des te eerder alle megastallen uitgekocht zijn, des te beter.
P. Agten zegt
Ik ben wel klaar met die linkse milieu fanaten die proberen boeren kapot te maken zoals den Eelder. Deze lui hebben nul komma nul verstand van het boerenleven. Ze willen in de supermarkt geen euro meer betalen voor hun zuivel, maar hun biertje in de kroeg, ach dat is niet erg, dat mag vrachten kosten. Wacht maar tot er geen zuivel meer te krijgen is in dit land omdat men de boeren wegpest die zorgen voor onze levensonderhoud , dan zijn zij die fanaten de eerste die staan te janken want ze kunnen niets meer krijgen. Ik zou het advies geven; ga eens werken en vooral bij de boer, dan kun je zien dat het bloed zweet en tranen is om een bedrijf op een waardige manier te runnen. Misschien komt de wijsheid t.z.t bij die lui nog eens opdagen. Als ze goed gesetteld zijn schuiven ze meestal op naar rechts . Ik hoop dat er gerechtigheid komt, die de boer in zijn waarde laat.
Rebecca de Boer zegt
Bij den Eelder werken ze niet biologisch en ze bezitten geen weide
melk logo.
Als ik sommige clips op hun Facebook Page bekijk dan word ik er niet erg vrolijk van.
De koeien komen nogal depressief en treurig over.
Het draait natuurlijk om efficiënte bedrijfsvoering en productie.
Gelukkig is er bij de AH, Jumbo etc. genoeg keuze aan biologische melk en andere biologische zuivelproducten.
De keuze is dan ongetwijfeld snel gemaakt.
Henk Vink zegt
Veel van bovengenoemde reacties zijn feitelijk en hoewel ik het ook liever anders zie, kan ik me voorstellen dat het voor de boer niet altijd even gemakkelijk is om alles zo natuurlijk mogelijk te houden en toch een inkomen te hebben. Vroeger was het boeren”bedrijf” heel anders en hoefden er niet miljoenen monden gevoed te worden. Maar goed, meer welzijn voor de dieren (in het algemeen) is wel fijn (of een vereiste).
Tenslotte @ Rebecca : “de koeien komen nogal depressief en treurig over” is een subjectieve beoordeling en veel gemaakt door mensen. En niet alleen bij dieren, maar ook bij medemensen. Denk aan opmerkingen als:”Wat kijkt xx altijd treurig” of “waarom kijk je zo nors”. Een mens kijkt ! Jij vult in of dat treurig of nors of ….. is !
Betty zegt
Ik vind dat kalfjes bij de moeder horen te zijn , zodat ze moedermelk kunnen drinken. Dit ijsbeer voor de weerstand en voor het kalf en de moeder zelf.
Niet echt diervriendelijke productie.
Hopelijk verandering, anders koop ik het spul van jullie niet meer.