In een onderzoek naar gifstoffen in WK-kleding en sportschoenen heeft Greenpeace alarmerende concentraties chemicaliën aangetroffen. De organisatie roept, net als in het verleden, de betrokken merken (Adidas, Nike en Puma) op hier iets aan te doen. Maar moet de KNVB niet ook een rol spelen?
Je zou denken dat ze flink zijn geschrokken, bij de KNVB. Bij de productie van bepaalde sportkleding komen volgens Greenpeace gevaarlijke chemicaliën in onze rivieren en zeeën terecht. Ook bij het wassen komen die stoffen vrij. Enkele gewraakte producten worden door Oranje-spelers gedragen. En op de officiële wedstrijdbal, de Brazuca, zijn hormoonverstorende stoffen (NPE’s) gevonden. Door enthousiaste Nederlandse voetbalfans worden die spullen in grote getale gekocht.
Volste vertrouwen
Aanvankelijk verwijst persvoorlichting ons door naar Nike, die de Oranje-tenues heeft gemaakt. Keurig, met contactgegevens en al. Na wat heen en weer mailen volgt het statement dat de KNVB het volste vertrouwen heeft in Nike als kledingsponsor van het Nederlands elftal, en het merk “bekend staat om de aandacht voor de omgeving bij de productie van kleding en daarin ambitieuze doelstellingen heeft”.
Greenpeace viel vooral over de bij Oranje-spelers populaire Predator-schoen van adidas, die zeer hoge hoeveelheden PFC’s zouden bevatten. Die zijn ernstig hormoonverstorend, mogelijk kankerverwekkend en tasten het immuunsysteem aan. Volgens de KNVB is dat “de individuele keuze van spelers zelf”. Vervolgvragen blijven onbeantwoord.
Roadmap
Nike stuurt desgevraagd een verklaring: ze hebben zich gecommitteerd aan de roadmap naar ‘Zero Discharge’ van gevaarlijke chemicaliën in 2020 (door verschillende partijen ondertekend en door Greenpeace greenwashing genoemd), bovendien voldoen de geteste producten aan EU-wetgeving en Nikes eigen richtlijnen.
Een uitgebreider statement komt van Adidas. De hoofdsponsor van het WK zegt aan alle stappen van de genoemde roadmap te hebben voldaan. Adidas stelt dat geen van hun door Greenpeace geteste producten een gezondheidsrisico vormen voor de klant en dat de in het rapport genoemde concentraties voldoen aan alle wettelijke eisen. “De Europese richtlijn voor NPE is 1000 ppm (parts per million). De waarde die op de adidas Brazuca-bal is gevonden is vijftig keer lager dan deze richtlijn.” Let wel: binnen de eigen zone verbiedt de EU productie en gebruik van NPE’s vanwege de effecten op de gezondheid en het milieu.
Sterk signaal
Diezelfde dag committeert Adidas zich in een verklaring opnieuw aan het uitfaseren van PFC’s en volledige transparantie over chemicaliëngebruik in hun productieketen. Het gevolg van acties van Greenpeace International, die dit dan ook een sterk signaal naar andere vervuilende sportmerken noemt.
Geef een reactie