Eind maart ging de zomertijd in. Tegelijk met Earth Hour, viel me opeens op, maar dat blijkt altijd al zo te zijn geweest. Earth Hour begon in 2007 in Sydney als een simpele, symbolische actie: iedereen dooft een uur lang alle lichten en laat zo zijn betrokkenheid met onze planeet zien. In 2008 sloten allerlei landen zich aan, waaronder Nederland, al probeerde toenmalig minister-president Balkenende dat uit angst voor verstoring van het stroomnet nog tegen te houden.
Inmiddels wordt Earth Hour gesteund door meer dan 150 landen, met onverwachte deelnemers als Iran en Saudi-Arabië. Het succes wordt natuurlijk gedragen door al die gezichtsbepalende gebouwen en monumenten die meewerken. Dat normaliter in volop licht badende gebouwen als het Empire State Building, de Taj Mahal of de Eiffeltoren in één keer helemaal donker worden blijft prachtig om te zien.
Wie de foto’s van al die wereldmonumenten tijdens Earth Hour naast elkaar legt zal opvallen dat de omgeving van die “landmarks” vaak toch nog vrij licht is. Of dat nu komt door wensballonnen die in de lucht worden gelaten, door enthousiastelingen aangerukte waxinelichtjes en ledlampjes, of het verkeer dat gewoon blijft voortrazen. De organisatie roept bovendien nadrukkelijk op dat de veiligheid niet in het geding mag komen, dus straat- en buitenverlichting blijven aan.
Wat ik me daarom afvraag: waarom gebeurt dit alleen tijdens Earth Hour? De Petronas Twin Towers in Kuala Lumpur gaan het hele jaar door om middernacht op de nachtstand. Als met een jetlag worstelende en dus licht slapende toerist werd ik zelfs wakker van de plotselinge duisternis. Jetlags, maar ook de wisselingen van winter- en zomertijd maken duidelijk hoe groot de invloed van licht op het bioritme van onszelf en andere organismen is. Na de overgang op de zomertijd is er een piek van hartaanvallen en ongelukken en worden er meer aangereden dieren langs de snelwegen gevonden. Lichthinder is iets wat serieus genomen moet worden.
Als Earth Hour één ding glashelder maakt, is het wel dat er op een groot deel van de wereld bizar veel onnodig licht wordt gebruikt en dat daar vrij gemakkelijk iets aan is te doen. Zet al die contacten die nu zijn gelegd in om al die prachtig uitgelichte grote gebouwen iedere nacht in duisternis te hullen. Maak van het jaarlijkse Earth Hour een dagelijkse Earth Night. Snoer je meteen de criticasters de mond die mopperen dat Earth Night geen enkele energiebesparing oplevert.
Geef een reactie