De stichting Taalverdediging, voor herstel en behoud van het Nederlands, toog op zaterdag 17 september naar Arnhem om daar tijdens de Actieve Ledendag van Milieudefensie te protesteren tegen de Engelse naam van het tijdschrift Down to earth. Het tv-programma Man Bijt Hond volgde de taalactivisten en zorgde voor publiciteit.
Is hoofdredacteur Annemarie Opmeer blij met deze onverwachte publiciteit?
“Zeker. We zijn trots op de restyling. De covers van ons oude en nieuwe magazine hadden flink wat exposure – om in jargon te blijven.”
Jullie wilden geen Engelse naam, maar konden geen Nederlandse naam vinden. Stichting Taalverdediging vraagt zich af wat er mis is met bijvoorbeeld Onze Planeet?
“Laat ik het houden op: deze naam was gewoon de beste. Het is een groene naam die uitdrukt hoe we over milieu willen schrijven. Het laat zien dat Milieudefensie onderdeel is van het internationale netwerk Friends of the Earth. Milieuproblemen houden zich niet aan grenzen.”
Volgens de actievoerders worden jongeren gehersenspoeld door al dat Engels. Daar werken jullie dus aan mee?
“En het gevolg is dat jongeren meer Engels gebruiken? Ik denk niet dat dit neerkomt op hersenspoelen, maar misschien ben ik ook gebrainwasht.”
De toename van het aantal Engelse woorden is volgens de stichting onderdeel van de mondialisering, die tot een westers-decadente kapitalistische cultuur moet leiden. Daar zijn jullie blijkbaar voor?
“Je kunt ook het tegenovergestelde beweren: Engels stelt mensen in staat zich te organiseren op grond van andersglobalistische idealen, of, afhankelijk van je smaak, andersmondialistische.”
Als je bedreigde plant- en diersoorten beschermt, moet je je toch ook hard maken voor gemarginaliseerde nationale talen?
“Onze titelkeuze betekent niet dat het Nederlands ons niet interesseert. Taaldiversiteit is prachtig. Taal is wel een levend systeem dat leenwoorden oppikt. Dat hoeft geen probleem te zijn. Stichting Taalverdediging en wij verschillen van mening over wanneer het dat wel is. Wat mij betreft hoeft e-mail geen ‘e-post’ te heten. Volgens ons is ‘down to earth’ een gangbare uitdrukking, ongeveer zoals ‘no nonsense’. Het Nederlands pikt veel Engels op, maar om het een gemarginaliseerde taal te noemen…”
Komt er binnenkort een nieuwe Nederlandse naam?
“Nee, deze naam is prima en hoort bij het bladconcept. Maar we willen stichting Taalverdediging danken voor hun feedback.”
Daan van Geijlswijk zegt
Wat een halfzachte voor de hand liggende antwoorden zeg van Anne Marie Opmeer! Duidelijk iemand die niet zelf nadenkt maar gewoon meewaait met de wind en er dan wat argumenten bij bedenkt.
Eigenlijk precies hetzelfde soort redenering als uw bekritiseerde Shell enzovoort directeuren hanteren. ‘Het is nu eenmaal zo’. ‘Het gaat nu eenmaal zo’. TINA-argument, noemen ze dat wel, je weet wel.