Ik krijg kromme tenen van de gezamenlijke steun voor de kolenbelasting van Stichting Natuur en Milieu, Shell, Dong Energy en Eneco. Kan ik er toch voorstander van zijn?
Ik zal een cynisch persoon zijn, maar het persbericht kwam m’n inbox binnen, en ik vroeg me gelijk af wat erachter zat: Stichting Natuur en Milieu, Shell, Dong Energy en Eneco steunen de kolenbelasting in een gezamenlijke verklaring. Deze maatregel uit het ‘Kunduzakkoord’ maakt een einde aan de belastingvrijstelling van het gebruik van kolen voor energieproductie.
Nou vind ik vrijstellingen voor de industrie een wat tegenstrijdige manier van doen – een van de redenen dat een sterke industrie goed voor een land kan zijn, lijkt me omdat je er staatsinkomsten uit kunt halen. En ik ben ook geen fan van kolencentrales. Sterker nog, toen ik hoorde dat ze gebouwd gingen worden, híer, in Nederland, dacht ik eerst dat ik het verkeerd begrepen had. Maar waarom krijg ik dan toch zo’n rare smaak in m’n mond van zo’n persbericht?
Omdat het bij nader inzien meer een smerig spelletje lijkt dan een nobel gebaar. Verrassend hoor, dat Shell, Dong Energy en Eneco de kolenbelasting steunen terwijl ze zelf vooral in aardgas en olie doen – u weet wel, ook fossiele brandstoffen. Excuse my french, maar dit ziet er meer uit als een dikke middelvinger naar de concurrent dan een handreiking naar het milieu. Het is wel mooi meegenomen dat niemand dat ziet, en Jolande Sap vervolgens Shell een groene pionier noemt. Groen wassinkje zonder enige extra moeite. Slim.
Stichting Natuur en Milieu ziet er, ondanks deze voorspelbare groenwaseffecten, blijkbaar toch voldoende voordelen in om een gezamenlijke verklaring naar buiten te brengen. Dat dat gezamenlijk moest, ga ik niet snappen. Die milieuvoordelen dan maar. Zijn die er? Is het milieu erbij gebaat? Kan ik met kromme tenen misschien alsnog achter die kolenbelasting staan?
Het moet een compensatie zijn voor een slecht functionerend (en overigens ook lek) emissiehandelssysteem. De prijs per ton CO2 is te laag, en uitstoten dus te goedkoop. Kolenbelasting dringt de uitstoot terug. Echter, het haalt de emissierechten niet weg, waardoor de totale uitstoot niet daalt. Joost Pellens van Essent noemde dat op Energieexpert.nl het ‘waterbedeffect’. Ironischer is wat juridisch consultant emissiehandel Jos Cozijnsen er beredeneert: omdát kolencentrales in het emissiehandelssysteem zitten, mag er geen extra CO2-belasting bovenop. Moeten we alsnog het systeem repareren. Wat een gedoe.
Ach, stel die kolenbelasting lukt, doe het vooral. Het klimaat is er misschien niet mee gebaat, maar het is goed voor de staatskas. Wie weet kunnen we ons dan misschien ineens wel een ton korhoen veroorloven, of een kubieke meter korenwolf. Je moet wat.
Geef een reactie