In radiospots stelt Wakker Dier dat kaas van Maaslander en Old Amsterdam wordt gemaakt met stalmelk – melk van koeien die nooit buiten komen. Wat vindt Westland Kaas daarvan? We bellen met communicatiemanager Henriëtte Westland.
Klopt wat Wakker Dier zegt?
“De radiospots suggereren dat onze kaas alleen maar met stalmelk wordt gemaakt, maar dat is niet waar. De spots zijn nu aangepast en zeggen ‘deels gemaakt van stalmelk’, maar dat wekt nog steeds de verkeerde suggestie. Ongeveer 80 procent van de melk die we gebruiken is namelijk weidemelk, en slechts 20 procent van koeien die op stal staan. Daarmee doet Westland Kaas het bovendien beter dan gemiddeld. Wij vinden het misleidend dat Wakker Dier niet eerlijk en duidelijk is naar de consument en geen percentages noemt.”
Hoe is het om onderwerp te zijn van deze actie?
“We wisten dat Wakker Dier een campagne zou starten. Door willekeurig alleen onze merken te noemen in de radiocommercial suggereert men dat onze kazen minder weidemelk bevatten dan gemiddeld. Dat is onwaar. Maar er is ook een veehouder, die nota bene volledige weidegang heeft, die een klacht heeft ingediend. Het spotje wordt ook om zes uur ’s middags uitgezonden als mensen in de trein of auto op weg naar huis zitten. Dan zegt Wakker Dier: kijk eens naar buiten, zie je koeien in de wei? Voor veehouders die hun koeien wel weidegang geven is dat heel pijnlijk. Die halen hun koeien juist aan het eind van de middag naar binnen om ze te melken.”
Kunnen jullie overstappen op honderd procent weidemelk?
“We laten onze merkkazen produceren bij coöperaties in Nederland, zodat we goed zicht hebben op het dierenwelzijn. Zij produceren volgens het Koekompas, dat kijkt naar het welzijn van de koe en breder is dan alleen weidegang. De melkcoöperaties, onze toeleveranciers, bieden ons nog geen 100 procent weidegang. Er is heel veel weidemelk die niet apart wordt opgehaald. De melk is dus een mix van weidemelk, deels weidemelk en melk van koeien die op stal staan. Om dat te veranderen zal de hele voedsel- en productieketen moeten veranderen.”
Marian Klokkers zegt
Jammer dat niet is doorgevraagd. Beide kazen zijn dus inderdaad NIET van weidemelk gemaakt. Een praatje dat toch heel erg op dierenwelzijn wordt gelet, slaat in dit verband nergens op. Bovendien Is het niet alleen om zes uur ’s avonds dat er geen koeien in de wei te zien zijn. De dieren komen 120 dagen per jaar 6 uur per dag buiten om hun melk als weidemelk te kunnen kwalificeren. Dit betekent dat ze een derde van het jaar gedurende een kwart van de dag buiten lopen. Je moet tegenwoordig dus werkelijk geluk hebben om koeien buiten te zien!
Elzebel zegt
Er zijn drassige gebieden waar de koeien vaker naar de stal worden gebracht om voet en hak-problemen te voorkomen. Het Westland is ‘zompiger’ dan Utreht en Brabant. Mooi zou zijn een keuze van de koe zelf om vanaf buiten naar een melkstal of een verblijfstal te kunnen gaan. Iets anders: we missen ook bomen in de koeienwei! Voor schaduw om lekker onder uit te rusten.