Reacties

    • Ptamerus zegt

      Prima zo’n voedsel bos maar waarom het food forrest noemen??? Wordt het daar beter , anders , of interessanter van???

      • Erika zegt

        helemaal mijn gedacht Peter
        het is een slappe mode met engels als een dure saus .
        Snobisme dus
        wel heel moeilijk om niet mee te doen met die mode
        ikzelf probeer voor alle woorden een vlaams woord te vinden
        word dan echter door man en zoon 116 j ‘besmaald’ o(

  1. Robert Knops zegt

    Leuk artikel. Ik vraag mij wel af welke bomen pas op volle productie met 120 jaar zitten. Ik kan mij hooguit Ginkgo voorstellen. Pijnbomen, Koreaanse pijnboom, walnoten, pecan’s… zijn allemaal toch een stuk eerder. Een heleboel soorten halen niet eens 100 jaar. Misschien dat het om dadelpalmen gaat, maar die groeien niet bij ons.

    Een voedselbos is daarbij vooral interessant voor eigen zelfvoorzienendheid (besparen). Er moet ook gewoon gewerkt worden in een voedselbos. Het lijkt mij niet wenselijk dat je alle fruit… bomen de maximale grootte laat bereiken (anders niet meer oogstbaar). Verder moet je oppassen met wilgen… tussen de gewenste soorten te laten groeien, want wilgen zullen op een gegeven moment gevaarlijk en onverwijderbaar worden (tenzij grote schade aan gewenste soorten acceptabel is). Veel (on)kruiden zijn leuk, maar in Nederland worden dit snel alleen maar brandnetels en bramen (stikstof/fosfaat overschot), die niet meer zomaar weggaan. Ik stuur hierin en dan kun je een leuke ruigte vegetatie krijgen (met een beetje braam, brandnetel, maar ook veel bloemen)

  2. Ellen zegt

    Robert Knops, mag ik vragen waarom een wilg gevaarlijk kan worden in een voedselbos. Wn de schade????
    met groet Ellen
    ps leuk artikel

    • Roel Meijer zegt

      Hoi Ellen, ik denk dat Robert bedoeld dat wilgen, net als populieren, op een bepaald moment door ouderdom het loodje leggen. Ze worden niet extreem oud, maar zijn tegen die tijd wél enorm groot geworden. Als zo’n boom takken begint te verliezen of helemaal omvalt heb je veel schade aan je overige bomen en struiken. Wij hebben ook een voedselbos, met wilgen die we tot op brandhoutdikte laten groeien en dan oogsten. Alsmede knotwilgen voor mandenmaakmateriaal.

  3. Elma zegt

    voedselbos_de_kei op instagram is ook een leuk voorbeeld van een voedselbos in aanleg. Ze zijn net begonnen, plaatsen leuke foto’s en je kunt hier inspiratie opdoen.

  4. Robert van Lidt zegt

    Een interessante aanvulling op de akkerbouw, het voedselbos. De theorie klinkt erg veelbelovend, vooral ook in het kader van de multifunctionele landbouw. Ik zie bij uitvoering en economische haalbaarheid nog wel enige uitdagingen.

  5. Brands Liesbeth zegt

    Goedendag
    Is er nog interesse in 10 ha blauwe bessen struiken die opgetooid moeten worden. Het zijn oudere struiken.

    • Johan zegt

      Beste Liesbeth,

      Wij zijn Gezishuis Bij Eshuis en net begonnen met een voeselbos. We hebben zeker interesse in bessenstruiken. Komen graag met u in contact. Wij zijn nu in het bos bezig me het verbeteren van de grond.

      Vriendelijke groet Johan Eshuis
      Hoge Hexel (gem. Wierden)

  6. Emma de Graaf zegt

    Beste Marjolein, bedankt voor je heldere artikel over het aanleggen van een voedselbos. Ik had hier nog nooit van gehoord, maar het klinkt erg interessant. Mijn ouders hebben een huis met een grote lap grond, waaronder ook een stuk bos. Ik stuur het artikel naar hen door en wie weet gaan we binnenkort wel op zoek naar een bedrijf gespecialiseerd in bosbeheer. Zij kunnen vast tips en adviezen geven.

  7. Diane Aerts zegt

    Hey roel, ik zou graag een stukje tuin omvormen tot voedqelbos. Ik heb niet zoveel ruimte en zou toch graag zoveel mog verschillende bomen zetten. Hoever moeten ze minimaal uit elkaar? Ik kan laagstam en halfstam combîren.
    Ik ben benieuwd naar je antwoord grtjs Diane

  8. Marc leon zegt

    Dag voedselbos, ik bezit een eigen bos en er stonden daar al fruitbomen in bij aankoop de vraag is mag ik daar een voedselbos van maken ?

Trackbacks

  1. […] We zijn zelf nog volop aan het bijlezen en aan ‘fact checking’ aan het doen. Zoals je al hebt gelezen proberen we het beste te halen uit alle mogelijke verschillende vormen van tuinieren. Tegelijkertijd proberen we dat te staven met research en wetenschappelijk onderzoek. Down to Earth is het online platform voor groene journalistiek en opinie en een tweemaandelijks papieren magazine en is een initiatief van Vereniging Milieudefensie. Onafhankelijke media organisaties zijn belangrijk vinden wij. Dit artikel met de 10 tips om een voedselbos te starten wilden we jullie niet onthouden. Veel leesplezier […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.