Reacties

 1. Robert Knops zegt

  Leuk artikel. Ik vraag mij wel af welke bomen pas op volle productie met 120 jaar zitten. Ik kan mij hooguit Ginkgo voorstellen. Pijnbomen, Koreaanse pijnboom, walnoten, pecan’s… zijn allemaal toch een stuk eerder. Een heleboel soorten halen niet eens 100 jaar. Misschien dat het om dadelpalmen gaat, maar die groeien niet bij ons.

  Een voedselbos is daarbij vooral interessant voor eigen zelfvoorzienendheid (besparen). Er moet ook gewoon gewerkt worden in een voedselbos. Het lijkt mij niet wenselijk dat je alle fruit… bomen de maximale grootte laat bereiken (anders niet meer oogstbaar). Verder moet je oppassen met wilgen… tussen de gewenste soorten te laten groeien, want wilgen zullen op een gegeven moment gevaarlijk en onverwijderbaar worden (tenzij grote schade aan gewenste soorten acceptabel is). Veel (on)kruiden zijn leuk, maar in Nederland worden dit snel alleen maar brandnetels en bramen (stikstof/fosfaat overschot), die niet meer zomaar weggaan. Ik stuur hierin en dan kun je een leuke ruigte vegetatie krijgen (met een beetje braam, brandnetel, maar ook veel bloemen)

 2. Ellen zegt

  Robert Knops, mag ik vragen waarom een wilg gevaarlijk kan worden in een voedselbos. Wn de schade????
  met groet Ellen
  ps leuk artikel

  • Roel Meijer zegt

   Hoi Ellen, ik denk dat Robert bedoeld dat wilgen, net als populieren, op een bepaald moment door ouderdom het loodje leggen. Ze worden niet extreem oud, maar zijn tegen die tijd wél enorm groot geworden. Als zo’n boom takken begint te verliezen of helemaal omvalt heb je veel schade aan je overige bomen en struiken. Wij hebben ook een voedselbos, met wilgen die we tot op brandhoutdikte laten groeien en dan oogsten. Alsmede knotwilgen voor mandenmaakmateriaal.

 3. Elma zegt

  voedselbos_de_kei op instagram is ook een leuk voorbeeld van een voedselbos in aanleg. Ze zijn net begonnen, plaatsen leuke foto’s en je kunt hier inspiratie opdoen.

 4. Robert van Lidt zegt

  Een interessante aanvulling op de akkerbouw, het voedselbos. De theorie klinkt erg veelbelovend, vooral ook in het kader van de multifunctionele landbouw. Ik zie bij uitvoering en economische haalbaarheid nog wel enige uitdagingen.

Trackbacks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.