Reacties

 1. Meindert Nieuweboer zegt

  Ik kreeg een boekje van uw organisatie uitgereikt waarin wordt beweerd dat de Nederlandse veestapel wordt gevoerd met soja van de andere kant van de wereld. Dat is een onjuiste stelling omdat soja veel te kostbaar om aan dieren te voeren.Soja wordt verbouwd voor de levensmiddelen industrie,o.a. soja meel en melk, sojaolie voor o.a.de sousen en margarine industie. Wat overblijft nadat de olie uit de sojaboon is geperst noemt men sojaschroot wat in de veevoerindustrie wordt verwerkt. Uw bewering is dus onjuist er worden veel meer bijproducten uit de levensmiddelen industrie als veevoer gebruikt, tesamen meer dan 20 miljoen ton, waar moet dit anders naar toe. Nu worden er hoog waardige producten van gemaakt, zoals zuivel ,vlees en eieren.
  Men moet de problemen in Zuid Amerika niet afwentelen op de Nerderlanse veehouders maar kijken naar de contracttelers van soja ,zoals Nestlé,Cargril en Nutritia de verwerkers van de soja, of geen sousen en geen margarine meer nuttigen. Maar onjuiste voorstelling van zaken geven ondermijnt uw geloofwaardigheid

 2. Paulien Gankema, Milieudefensie Voedsel zegt

  Beste Meindert,

  Fijn dat u ons boekje heeft gelezen. Wat er in staat is zeker niet onjuist.

  Natuurlijk, van sojabonen wordt zowel sojaschroot als sojaolie gemaakt. Maar beide dragen substantieel bij aan de economische waarde van de sojaboon. Wereldwijd wordt de waarde van soja voor 57% door sojameel bepaald en voor 35% door sojaolie (Profundo 2012). Men moet daarom concluderen dat sojabonen geteeld worden voor zowel de olie als het schroot, en dat zonder één van beide inkomsten de sojateelt niet rendabel is. Sojaschroot is dus zeker geen afvalstroom of bijproduct te noemen.

  De Nederlandse vraag naar sojaschroot voor veevoer is verder bepaald niet verwaarloosbaar. In totaal verbruikt de Nederlandse veehouderij 2138 kton sojaproducten in het veevoer, waarvan 2002 kton meel, 61 kton sojabonen en 76 kton sojaolie (Sojabarometer, 2014). Onze veevoervraag draag dus in sterke mate bij aan de vraag naar soja. Omdat wij deze niet zelf verbouwen, halen we deze uit voornamelijk Zuid-Amerika (meer dan 75%). Zo is de Nederlandse veehouderij dus wel degelijk verantwoordelijk te houden voor de problemen met sojateelt in Zuid-Amerika.

  Links naar de bronnen
  Profundo 2012: http://www.profundo.nl/files/download/MD12101.pdf
  Sojabarometer 2014: via http://www.sojacoalitie.nl

 3. Harri zegt

  Wist u dat er op slechts 8% van de totale oppervlakte van Brazilie landbouw bedreven wordt, alle koffie, suikerriet, soja, mais, katoen, sinasappelen, enz. wordt op 8% van de oppervlakte geproduceerd. Op 20% van de oppervlakte wordt veeteeld gedaan en op 63% van de oppervlakte is nog nooid iets gedaan is zoals het was toen Brazilie ondekt is in het jaar 1.500, de rest is water, steden en wegen.

Trackbacks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.