Reacties

 1. Juliaan Bakker, Amsterdam zegt

  Fantastisch, dat Mw Jantien de Boer de trieste teloorgang van het weidelandschap van Nederland bekendheid geeft. Toen ik in 1978-1980 in Gasteren (Dr) woonde, verdwenen de grutto’s al. Ik deed toen voorstellen aan de boeren, vond ook weinig gehoor. Hopelijk kunnen we gezamenlijk actie nemen, vooral gezien de insekten afname met 70% in de laatste decennia.

 2. Piet van der Ploeg zegt

  Heel belangrijk deze bewustwording, de maatschappij is altijd zo ingericht geweest, dat we steeds maar meer en meer wilden produceren, daarvoor betalen we nu reeds de prijs… Mijn boek met de titel: Een partij die aanspoort tot matiging wil juist een kentering teweeg brengen in deze ontwikkelingen, de rode draad van het boek is reduceren, terugschroeven, minderen, zo ook de”agrarische industrie”, waar zijn de Grutto’s en de tureluurs gebleven ? Ik wens Jantien de Boer heel veel succes met het boek ! Mijn boek verscheen op 27 oktober bij Boekscout.nl te Soest.

  Met vriendelijke groet, Piet van der Ploeg.

 3. Alice Stotter Tromm zegt

  Jantien heeft helemaal gelijk. In 1962 schreef Rachel Carson het boek “The Quite Spring”, over DDT en hoe dit gif insecten maar ook vogels en kikkers en ten slotte zoogdieren doodt. (De Dode Lente in het Nederlands).
  In 1972 werd DDT in de VS verboden en later wereldwijd, behalve in India, China en Noord Korea.
  Ik heb dit boek gelezen in 1970 en het is nog steeds relevant. http://www.rachelcarson.org/SilentSpring.aspx

  Ik reageer omdat ik net Buitenhof, uitzending gemist, heb gekeken waar Jantien de Boer duidelijk was tegen Helma Lodders over Landschappen. De Boeren zitten gekneld tussen hun bedrijf en de regels van Nederland en de EU, die schaalvergroting willen.

 4. Annemarie zegt

  Bedankt voor het boek, ik ben toch niet de enige die het ziet. Sinds enige tijd woon ik in Brabant en elk voorjaar zie ik de kievit voor niets komen. Tot de laatste kievit van ouderdom sterft blijven ze het proberen en worden ze afgemaaid. De haas verdwijnt onder druk van jagers en stropers. Ik praat met mensen die de bijzondere soorten nog hebben gezien in het agrarisch gebied. Dit landschap is ook dood en het is in zo’n relatief korte tijd gebeurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.