Tin is een cruciaal metaal in al onze elektronica. Zonder tin-soldeer vallen onze smartphones en laptops letterlijk uit elkaar. Een derde van alle tin op de wereldmarkt komt uit Indonesië. Milieudefensie voert een campagne om de tinwinning in Indonesië te ‘verduurzamen’. We richten ons op Microsoft, dat jaarlijks meer dan honderd ton tin gebruikt voor de productie van ‘Xbox’ game consoles, ‘Surface’ tablet-computers and ‘Lumia’ smartphones.
Microsoft, dat zoals veel tech bedrijven personeel probeert te lokken met hippe kantoren voorzien van fijne flex-werk-plekken inclusief game consoles en lounge hoekjes, gaat niet met al haar medewerkers goed om. Sommige werknemers moeten werken in een kantoor op een bedrijventerrein op Schiphol. Anderen verdienen hun brood op een tropisch eiland.
Maanlandschap
We stuurden Bo met de verborgen camera op onderzoek uit. De resultaten waren schokkend. Terwijl in het kantoor op Schiphol het personeel in de watten wordt gelegd met een Coffee Company en zachte kussens, zijn de werkomstandigheden in Indonesië heel anders. Daar worden mijnwerkers levend bedolven onder zandverschuivingen in de tinafgravingen. En van de schoonheid van het tropische eiland Bankga is weinig meer over. Het eiland verandert in een maanlandschap. Kraters vol verzuurd water, dorre zandvlaktes met hier en daar een boom. Dat is het beeld dat de schaarse toeristen die nog naar Bangka vliegen zien door hun raampje. Het eiland wordt steeds meer afhankelijk van de tin-economie, terwijl het tin op raakt.
Initiatief duurzame handel
Daarom accepteert Milieudefensie niet dat Microsoft zich verschuilt achter mooie beleidsstukken en goede bedoelingen, zonder in actie te komen. Andere grote consumentenelectronica-bedrijven, zoals, Apple en Samsung erkennen dat ze tin uit Bangka en Belitung gebruiken. Zij zoeken via de tin werkgroep van het Nederlandse initiatief duurzame handel (IDH) naar een oplossing. En er is een oplossing. Afgravingen kunnen worden hersteld in samenwerking met lokale boeren en ondernemers. Veilig werken is een kwestie van het handhaven van de lokale regels.
Samewerken
Milieudefensie werkt niet vaak samen met multinationals. Toch doen we mee met de tin-werkgroep, omdat alleen de druk van ons gecombineerd met de macht van grote bedrijven en het organisatietalent van IDH, de autoriteiten en de mijnbouwbedrijven in Indonesië in beweging kunnen krijgen.
Help je mee Microsoft te overtuigen? Ook het boegbeeld van de computerindustrie moet haar verantwoordelijkheid nemen!
www.watschuilterachterjescherm.nl
Evert Hassink is campaigner energie en grondstoffen bij Milieudefensie
Geef een reactie