Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Kruidenboter uit Absurdistan

Kruidenboter uit Absurdistan

Michiel Bussink | 19 oktober 2013 |

Bramen plukken mag niet en kinderen mogen geen mes gebruiken, want we wonen in Absurdistan. Daarom maken we kruidenboter, met zomaar geplukte wilde kruiden, en een mes.

Bramen plukken
Wikimedia / Dalgial. Creative Commons Creative Commons Attribution-Share Alike

Absurdistan ligt ook in Nederland. Zo werden onlangs in Haarlem bramenplukkers beboet. Mag niet, meenden de verbaliseerders met de wet in de hand: bramen moesten blijven hangen om te verschimmelen en weg te rotten. Wel toegestaan is het om 90 miljoen kippen te houden op zo’n klein stukje land dat het voer van ver weg moet komen, van miljoenen hectaren land waarvoor eerst bewoners worden verjaagd en tropisch oerwoud gekapt en dat via de kippenmagen zoveel mest oplevert dat de natuurlijke rijkdom in Nederland grotendeels is weggekwijnd, terwijl de kippen onder erbarmelijke omstandigheden plofkippenvlees leveren, waarvan wij de vleugels niet blieven en die daarom maar in West-Afrika worden gedumpt, waardoor daar de lokale kippenproductie wordt kapotgeconcurreerd. Volkomen legaal. Maar met je kinderen bramen plukken mag niet omdat het niet mag.

Ander verhaaltje uit Absurdistan: voor een tv-programma ging ik met drie kinderen op stap om eten in de natuur te zoeken. Bij een landschapsclub die het wél goed vond dat we bramen plukten en fluitekruid voor in de kruidenboter. Toen ik voor de camera met de kinderen ging koken, mochten die ABSOLUUT GEEN MES GEBRUIKEN van de arbeidsinspectie. Want gevaarlijk. Jongens, snijden met een mes! Een van de basisvaardigheden die je kinderen behoort mee te geven in de opvoeding.

Van natuur hebben ze bij de arbeidsinspectie blijkbaar geen benul, want als ik per abuis de fluitekruid had verwisseld met familielid gevlekte scheerling, dan was dat ‘s kinderens laatste kruidenboter geweest en hadden die überhaupt nooit meer de kans gekregen een snijwondje op te lopen. Enfin, valt dit alles op de een of andere manier te duiden? Wat zegt zoiets over ons, ons land, onze wetten en gewoonten? Ik hou het op: vervreemding.

(Wilde) kruidenboter

Voor veel kinderen blijkt zoiets simpels als kruidenboter al een openbaring: kun je dat zélf maken?! Zelfs met wilde planten. Wel een mes gebruiken!

Ingrediënten

  • Handvol wilde kruiden zoals watermunt, bijvoet, duizendblad, fluitekruid, madeliefjes, en/of tuinkruiden als bieslook, peterselie en munt
  • 1 pakje boter, op kamertemperatuur
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 klein teentje knoflook (of een halve grote), gesnipperd
  • paar druppels citroensap
  • grof zeezout
  • versgemalen peper

Hak de (wilde) kruiden fijn, behalve de bloemetjes. Prak ze met de bloemetjes en de overige ingrediënten door de boter. Leg de boter in een langwerpige vorm op een stuk aluminiumfolie. Rol de boter stevig op, zodat een rol ontstaat. Leg in de koelkast, totdat de boter stijf is. Haal hem uit de folie en snijd in (ronde) plakjes.

Michiel Bussink schrijft over eten en drinken, voedsel, land- en tuinbouw, natuur en landschap, cultuurhistorie, levensbeschouwing en zingeving. Vind hem op www.michielbussink.nl. Meer wildplukkersrecepten en wildplukblogs op www.lekkerlandschap.nl.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept Verschenen in: Down to Earth 19 (okt 2013)

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Recept

Zoete kastanjeberg, indachtig toekomstige generaties

We waden als mensheid rond in een poel van pijnlijke puinhopen, maar de moed verliezen kan niet. Dus maakt Michiel Bussink een feestelijk nagerecht voor zijn geliefden.
Recept

Oliebollentraditie

De conservatief in Michiel Bussink koestert het wintergebak dat zich al zo'n 5 eeuwen in de Lage Landen heeft bewezen: oliebollen.
Recept

Natuur is eigenlijk altijd kunst

Michiel Bussink laat zich beïnvloeden door de Botanischer Wahnsinn van herman de vries en maakt een gemengde wilde voorjaarsplantensalade.
Recept

Germaans-christelijke eieren

Michiel Bussink heeft spijt van de kippen die hij heeft gekocht: ze leggen veel eieren, maar zijn ook heel agressief tegen elkaar.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons