Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Braadstuk voor ambitieuze landbouwministers

Braadstuk voor ambitieuze landbouwministers

Michiel Bussink | 2 december 2018 | Reageer

Michiel Bussink heeft weinig vertrouwen in de ambities van minister van Landbouw Carola Schouten om de veestapel te verkleinen. Daarom nu een braadstuk dat wat tegenwicht kan bieden.

Duurzaamheid beschouwt de minister van landbouw als ‘een van de belangrijkste opgaven’ in haar beleid en de Nederlandse landbouw moet daarin koploper worden. ‘Veehouders ontkomen er dan ook niet aan om klimaat-en energieneutraal te produceren.’ ‘Vee moet in 2023 alle ruimte krijgen voor natuurlijk gedrag.’ Goed bezig die Carola Schouten, laten we haar een kans geven.

Ahum, sorry: bovenstaande quotes komen uit dagblad Trouw van 2008 en waren van haar voorgangster Gerda Verburg. De huidige minister heeft in semantische zin echter maar minieme vooruitgang geboekt: ‘Nederland als koploper in kringlooplandbouw’.

De identieke ambities roepen bij mij op: de in het verleden niet behaalde resultaten, bieden garanties voor depressiviteit over de toekomst. Zeker omdat Schouten qua uitvoering ook exact dezelfde mantra hanteert als haar collega tien jaar geleden: ‘Het kabinet vertrouwt op de kracht van de samenleving om de omslag te maken.’ Dat wordt dus niks met die kringlooplandbouw van Schouten.

Het einde van de Rabobank

De krachten in die samenleving zijn namelijk niet eerlijk verdeeld. Anders gezegd, de belangen die alles bij het oude willen laten zijn enorm: de Rabobank, FrieslandCampina, Vion (de grootste vleesverwerker), ZLTO (Zuid-Nederlandse boerenvakbond en eigenaar van Vion), de supermarkten. Zij verhinderen een omslag. Invoering van kringlooplandbouw – en dus een veel kleinere veestapel – betekent bijvoorbeeld het einde van de Rabobank in zijn huidige vorm. Want daarmee zou de bank miljarden aan kredieten in megastallen, sojaplantages, voer- en verwerkingsfabrieken moeten afboeken. Zoals Shell met een klimaatneutrale energievoorziening haar investeringen in olie- en gasvelden niet terugverdient.

In het verleden niet behaalde resultaten bieden garanties voor depressiviteit over de toekomst

Toch is niet alles hopeloos. Mits we met z’n allen voldoende tegenwicht weten te geven aan die gevestigde belangen. Daar hoort een helder verhaal bij: intensieve veehouders moeten stoppen met hun huidige manier van werken. Maar er komt een veel mooiere, leukere, zinvollere, bevredigendere veehouderij voor terug. Hopelijk gaat de pas opgerichte Transitiecoalitie Voedsel de boer op met die dubbelstrategie – helder verhaal plus aanlokkelijk perspectief. En hopelijk laat ze zich niet door de minister meelokken in het moeras van het zoveelste landbouwpolderoverleg.

Daarom nu een braadstuk dat je kunt maken met een zeer kleine veestapel.

Braadstuk van gepofte knolselderij met eekhoorntjesbrood

*1 flinke knolselderij

*4 tenen knoflook

*tijm

*laurierblaadjes

*olijfolie

*boter

*peper en zout

*40 gram gedroogd eekhoorntjesbrood

*1 sjalotje

*takje rozemarijn

*scheut cognac

*+/- 1 eetlepel maïzena

Snijd de wortels van de knolselderij en boen de knol grondig schoon. Leg twee dubbele stroken aluminiumfolie kruislings op een bakplaat. Leg de knol in het midden en vouw het folie er enigszins omheen. Leg de knoflooktenen, tijm en laurierblaadjes bovenop de knol, plus een scheut olijfolie, peper en zout en tot slot een klont boter. Vouw goed dicht en zet zo’n twee uur in een op 180 °C voorverwarmde oven. Week ondertussen het eekhoorntjesbrood een half uur in lauw water en knijp dan uit. Bak de gesnipperde sjalot in de boter, doe er de eekhoorntjesbrood en gehakte rozemarijnnaaldjes bij en laat zo’n tien minuten zachtjes bakken. Zeef het weekwater en doe dat bij de paddenstoelen. Breng aan de kook. Roer de maïzena los met de cognac. Bind hiermee de saus van eekhoorntjesbrood. Breng op smaak met peper en zout. Serveer bij de gare knolselderij.

Nieuwsbrief

Hoe vaak wil je mail van ons ontvangen?

Categorie: Recept Tags: landbouw, vlees, veehouderij Verschenen in: — Down to Earth 49 (oktober/november 2018)

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Landbouw & voedsel

Waarom niet mesten met mensenpoep?

Onze eigen poep en plas, we doen er niets mee. Terwijl er zoveel in zit dat nog bruikbaar is. Waarom rijden we dat spul eigenlijk niet over het land uit?
Uitgesproken

“De biologische beweging moet weer politiek worden”

Na jaren hard werken ziet de biologische sector eindelijk een marktgroei van 10%. Maar er zit ook een keerzijde aan dat succes. Want wanneer grote winkelketens wel biologische producten willen hebben, maar niet de biologische waarden uitdragen, verliest de biologische sector haar veranderkracht.
Recept

Kool uit horizontale buitenbodem

Michiel Bussink vindt vertical farming maar niks, zijn savooiekool komt het meest tot zijn recht met zonlicht op zijn bast.
Recept

Gevulde pompoen, geoogst met paard en wagen

Michiel Bussink gaat als work-out het liefst hooi van het land halen, of pompoenen. Die kunnen daarna mooi de oven in.
Milieudefensie

Down to Earth is het platform voor groene journalistiek en opinie. Een initiatief van Milieudefensie.

Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Lou op “Je beroepen op nationale vrijheid is een vorm van egoïsme”
  • Hannes op Waar komt al dat stikstof vandaan?
  • André op Bedreigde dorpen
  • Inouschka Vander Parren op Waar komt al dat stikstof vandaan?
  • Eric van den Berg op Verwarm je huis (niet) met een theelichtje
  • Eric van den Berg op Verwarm je huis (niet) met een theelichtje
  • CJT Baarslag op Voorkomen is beter dan genezen

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Nieuwsbrief
  • Blijf op de hoogte
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons

We gebruiken diverse soorten cookies op deze website.

Bekijk welke cookies en zet ze aan of uit via de cookie-instellingen op deze site.

Met de hulp van  GDPR Cookie Compliance
Privacy Overview

Wij gebruiken cookies zodat we ervoor kunnen zorgen dat de site goed voor je werkt en dat we je kunnen bieden wat je interessant vindt. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser, bijvoorbeeld zodat de website herkent wanneer je ons opnieuw bezoekt. Ook helpt het ons als redactie om te begrijpen wat je op onze website het meest waardeert.

Je kunt je cookiesettings aanpassen in de tabs aan de linkerzijde.

Noodzakelijke cookies

Zonder deze cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Cookies voor analytics

Op deze website gebruiken we Google Analytics om bezoekersstatistieken bij te houden. We laten geen IP-adressen opslaan en hebben de gegevens zoveel mogelijk geanonimiseerd.

Dankzij deze gegevens kunnen we de website beter maken.

We kunnen geen cookies plaatsen. Zonder cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.