Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Recept: gefrituurde, biologische kerstkip

Recept: gefrituurde, biologische kerstkip

Michiel Bussink | 19 december 2020 | Reageer

Iedere Down to Earth komt mét een recept van Michiel Bussink. “Als het even meezit, kunnen wij binnenkort weer naar de kroeg. Dat zou je onze kipjes ook gunnen.”

Blije kippen. Foto: Tsjaag Valren

Virussen horen erbij. Dat was altijd al zo, maar moedertje natuur heeft ons afgelopen jaar nog maar eens keihard met de neus op dat feit gedrukt middels Covid-19. Dankzij menselijk vernuft in de vorm van vaccins kunnen we, als het even meezit, binnenkort weer naar de kroeg.

Dat zou je onze kipjes ook gunnen. De kroeg in de vorm van een lap grond met op te scharrelen zaden, pieren en torretjes. Maar traditiegetrouw waart tijdens de vogeltrek de vogelgriep rond. Ophokken maar weer dat kleine percentage van de kippen, waaronder die met biologisch keurmerk, dat buiten scharrelen gewend is. Zodat ze inmiddels met die telkens terugkerende vogelgriepgolven een flink deel van hun leven in de schuur zitten. Dat kan zo toch niet doorgaan!? Kunnen we die kipjes niet vaccineren tegen de vogelgriep?

Dat kan, maar dat gebeurt niet. Omdat er wat haken en ogen aan zitten (vogelgriep is er in verschillende varianten) maar vooral vanwege agro-industriële belangen. Het bedreigt de export, want sommige landen – waaronder Duitsland, Neerlands belangrijkste exportland – blieven geen vlees en eieren van gevaccineerde kippen. Bovenal is het ondoenlijk en te duur om 100 miljoen kippen te vaccineren. Oftewel: daarvoor zijn er veel te veel kippen. Die aantallen veroorzaken trouwens ook andere problemen, u weet het wel, ontbossing (voor veevoerproductie), overbemesting, dierenleed, smakeloos vlees. Terwijl we met veel minder kippen toe kunnen.

Dat is vooral een kwestie van perspectief, realiseerde ik me toen ik me verdiepte in de geschiedenis van de Nederlandse kippenhouderij. “Had men vroeger op eene boerderij 6 à 12 kippen, thans heeft men er 100 à 300”, schreef de Staatscommissie van de Landbouw in 1911. Tjonge, meer dan honderd kippen op één boerderij! Dát waren nog eens megakippenboeren, vonden ze. Tegenwoordig worden er op één bedrijf gemiddeld 45.000 leghennen gehouden of 80.000 vleeskippen. Veel kippen: het is maar hoe je het bekijkt. Laten we toewerken naar het ‘veel’ van 1911. Dat lost nogal wat problemen op en het wordt behapbaar om ze te vaccineren. Kippenvlees wordt dan wel, zoals het hoort, veel duurder, een luxe voor tijdens de feestdagen. Als hoofdgerecht met kerst, of als opmaat voor het nieuwe jaar waarin we weer naar de kroeg kunnen. Dat kan, maar dat gebeurt niet. Omdat er wat haken en ogen aan zitten (vogelgriep is er in verschillende varianten) maar vooral vanwege agro-industriële belangen. Het bedreigt de export, want sommige landen – waaronder Duitsland, Neerlands belangrijkste exportland – blieven geen vlees en eieren van gevaccineerde kippen. Bovenal is het ondoenlijk en te duur om 100 miljoen kippen te vaccineren. Oftewel: daarvoor zijn er veel te veel kippen. Die aantallen veroorzaken trouwens ook andere problemen, u weet het wel, ontbossing (voor veevoerproductie), overbemesting, dierenleed, smakeloos vlees. Terwijl we met veel minder kippen toe kunnen.

Een biologisch kerstkippetje

* 1 biologische, biologisch-dynamische of hobbyboerderijkip
* 1/2 à 1 liter karnemelk
* 1 fles zonnebloemolie
* 400 gram bloem
* peper en zout
* cayennepeper
* geraspte (biologische) citroenschil

Verdeel de kip in stukken en bestrooi minstens een uur van tevoren met peper en zout. Leg in een kom en doe er zoveel karnemelk bij dat de kip onder staat. Laat zo’n half uur staan. Meng de bloem met de peper, zout, cayennepeper en citroenschil. Verdeel de olie over twee grote koekenpannen (zodat er een laagje van zo’n tweeënhalve centimeter in de pan staat) en verhit de olie. Die is heet genoeg als een stukje brood bruin kleurt. Wentel de kip door de bloem en leg in de hete olie. Geen kip boven op elkaar leggen. Desnoods, bij te volle pan, de kip na elkaar frituren en warm houden in een oven (maximaal 50 0C). De kip af en toe omdraaien en in zo’n kwartier gaar en bruin bakken.

Nieuwsbrief

Hoe vaak wil je mail van ons ontvangen?

Categorie: Recept Tags: Biologisch, corona, lockdown, kip, zest, michiel bussink, recept Verschenen in: Down to Earth 62, 2020

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Recept

Kool uit horizontale buitenbodem

Michiel Bussink vindt vertical farming maar niks, zijn savooiekool komt het meest tot zijn recht met zonlicht op zijn bast.
Recept

Recept: aardperen met salieboter, hazelnoten en vreemdelingenhaat

Exotische planten kunnen een bedreiging vormen voor de 'inheemse' planten. Daarom: een ode aan onze eigen aardpeer. 
Recept

Kool uit horizontale buitenbodem

Michiel Bussink vindt vertical farming maar niks, zijn savooiekool komt het meest tot zijn recht met zonlicht op zijn bast.
Recept

Gevulde pompoen, geoogst met paard en wagen

Michiel Bussink gaat als work-out het liefst hooi van het land halen, of pompoenen. Die kunnen daarna mooi de oven in.
Milieudefensie

Down to Earth is het platform voor groene journalistiek en opinie. Een initiatief van Milieudefensie.

Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Lou op “Je beroepen op nationale vrijheid is een vorm van egoïsme”
  • Hannes op Waar komt al dat stikstof vandaan?
  • André op Bedreigde dorpen
  • Inouschka Vander Parren op Waar komt al dat stikstof vandaan?
  • Eric van den Berg op Verwarm je huis (niet) met een theelichtje
  • Eric van den Berg op Verwarm je huis (niet) met een theelichtje
  • CJT Baarslag op Voorkomen is beter dan genezen

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Nieuwsbrief
  • Blijf op de hoogte
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons

We gebruiken diverse soorten cookies op deze website.

Bekijk welke cookies en zet ze aan of uit via de cookie-instellingen op deze site.

Met de hulp van  GDPR Cookie Compliance
Privacy Overview

Wij gebruiken cookies zodat we ervoor kunnen zorgen dat de site goed voor je werkt en dat we je kunnen bieden wat je interessant vindt. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser, bijvoorbeeld zodat de website herkent wanneer je ons opnieuw bezoekt. Ook helpt het ons als redactie om te begrijpen wat je op onze website het meest waardeert.

Je kunt je cookiesettings aanpassen in de tabs aan de linkerzijde.

Noodzakelijke cookies

Zonder deze cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Cookies voor analytics

Op deze website gebruiken we Google Analytics om bezoekersstatistieken bij te houden. We laten geen IP-adressen opslaan en hebben de gegevens zoveel mogelijk geanonimiseerd.

Dankzij deze gegevens kunnen we de website beter maken.

We kunnen geen cookies plaatsen. Zonder cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.