Mathijs Beijer, 47 jaar
IsFilosoof, cultureel antropoloog en de ziel van Fair Food Feast
Missie Belangstellenden tijdens het Fair Food Feast
Tafelen met jou
Juni wordt de maand van Tafelen met... Milieudefensie organiseert deze actie waarbij mensen gaan koken voor vrienden, familie, collega’s of belangstellenden, om meer mensen kennis te laten maken met duurzaam voedsel. De één kookt, de ander levert een financiële bijdrage zodat Milieudefensie haar doelen kan bereiken. Alles onder het mom: Anders koken, anders kiezen. Oftewel: Kies met je vork en help de wereld om je heen. Drie mensen die gaan tafelen met...
Patricia Eikelenboom
Waarom ben je campagneleider van deze actie geworden?
“Milieudefensie wilde een laagdrempelige actie gericht op duurzaam voedsel organiseren. Het leek me een passende campagne voor mij. Ik ben een creatieve geest, kook graag en eet graag samen. Doordat ik in Peru heb gewoond en in de Amazone ben geweest weet ik wat ontbossing betekent. Of ik hen kon helpen, vroegen de mensen daar. Maar hoe? Inmiddels weet ik dat dit kan door te kiezen met je vork. Door anders te koken en anders te eten. Het lijkt zo klein, maar als iedereen duurzamer eet, helpen we de wereld om ons heen.”
Hoe kwam je op het idee van Tafelen met…?
“Ik werd geïnspireerd door de kersttraditie van gezellig samen eten, maar ook iets extra’s geven aan goede doelen. Met Tafelen met… bereidt de kok een duurzame maaltijd voor vrienden of familie en samen genieten ze daarvan. Alles voor het goede doel, want in ruil voor de maaltijd doneren de genodigden geld dat Milieudefensie gebruikt in haar campagne Duurzaam Voedsel. Het leuke is dat dit heel makkelijk uitvoerbaar is. Studenten, gezinnen, organisaties, buurtcafés, iedereen kan meedoen en zelf bepalen hoe het etentje invulling krijgt: gezellig, activistisch, informatief, noem maar op.”
Met wie ga je zelf tafelen?
“Ik ga een vegetarische barbecue organiseren voor vrienden in mijn achtertuin met waarschijnlijk een muzikale afsluiting. Ik hoop dat er discussie ontstaat over het waarom van vegetarisch eten. Alle koks krijgen van Milieudefensie een kookdoos met daarin onder andere een receptenboekje en informatie over duurzaam voedsel zodat zij hun gasten daar iets over kunnen vertellen. Meedoen? Het is gezellig, makkelijk en een win-winsituatie. Je steunt het klimaat en krijgt er een etentje voor terug.”
Geef een reactie