In de rochelroute laat Milieudefensie de relatie tussen het wegverkeer en luchtvervuiling zien. Ze meten tijdens deze route de concentraties ultrafijnstof. Ultrafijnstof is de benaming van de allerkleinste deeltjes stof in de lucht. Juist omdat deze zo klein zijn, dringen ze diep door in de longen en zijn ze erg schadelijk voor de gezondheid. Blootstelling aan ultrafijnstof kan leiden tot longkanker, astma en hart- en vaatziekten.
Maatregelen
“Veel automobilisten denken dat je in de auto geen last hebt van luchtvervuiling”, aldus Ivo Stumpe van Milieudefensie. “We laten zien dat dat niet het geval is.” Auto’s in druk verkeer rijden in de wolk uitlaatgassen van hun voorgangers. Vergeleken met fietsers en voetgangers worden automobilisten met een paar seconden vertraging aan de vervuiling blootgesteld, maar die vervuiling blijft vervolgens ook langer hangen in de auto. Eerder toonden onze rochelroutes al aan dat fietsers in druk verkeer veel ultrafijnstof binnen krijgen. “Voor alle verkeersdeelnemers in de grote steden geldt dat ze veel in aanraking komen met ongezonde luchtvervuiling. Daar moeten de gemeentebesturen echt wat tegen doen”, aldus Stumpe.
Milieudefensie gebruikte voor de meetritjes elektrische auto’s zodat ze niet werd bijgedragen aan het het probleem van luchtvervuiling.
Lees ook: De gezondheidseffecten van fijnstof blijken steeds ernstiger
Geef een reactie