Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Onwetenschappelijk kerstverhaaltje

Onwetenschappelijk kerstverhaaltje

Michiel Bussink | 21 december 2013 |

Met kerst mogen we even religieus doen, voor de rest van het jaar gaat geloof weer terug naar de marges van de seculiere samenleving. Veranderingsprofessor Jan Rotmans reageerde dan ook boos toen dagblad Trouw de duurzaamheidsbeweging als ‘religieus’ omschreef. Onzin, vond hij, het was vooral wetenschap.

Hartige broodjes voor na de nachtmisDie stevige aversie tegen godsdienst is te snappen, denkend aan het geweld, de misstanden, de discriminatie en idiote regeltjes waar het gros van de religieuze instituties zich aan schuldig maken. Maar is de grens tussen wetenschap en religie wel zo hard?

Neem het wetenschappelijke feit dat we onderdeel zijn van een groter systeem waarin alles met alles verbonden is. “Dus hoe je het ook wendt of keert, iedere ingreep, goed of slecht, komt door feedback als een boemerang bij ons terug. Positief geformuleerd: iedereen doet er toe, elk mens draagt een steentje bij”, zei de filosoof Henk Oosterling onlangs in een lezing. Hij voegde eraan toe: “Ik vat die totale verbondenheid niet religieus op, maar ecologisch.” Dat kan, al doet het sterk denken aan het Boeddhistische eenheidsbesef. En roept het een levensbeschouwelijke vraag op: “Hoe gaan we met elkaar en de aarde om?”

Even doordenkend stuit de rationaliteit nog verder op zijn grenzen. We snappen steeds meer brokjes van het grotere geheel, maar toch doemen achter elke nieuwe wetenschappelijke ontdekking, zowel die in het onmetelijke universum, als die op het kleinste niveau van onze celkernen, nieuwe vragen op. Telkens weer en dat zal zo blijven, tot in de eeuwen der eeuwigheid.

We zijn dus onlosmakelijk verbonden met een universum dat in essentie een mysterie is. Daar zijn we mooi klaar mee. Maar het is niet anders en je daar aan overgeven zou je ‘spiritueel’ of ‘religieus’ of zo kunnen noemen. Het zijn maar woorden, dusforget it als ze irriteren.

En wat heeft dit verhaaltje ons te zeggen? Ik weet het niet. Misschien mijn oren nog eens te luisteren leggen in een stille nacht. Amen.

Hartige broodjes voor na de nachtmis

Ingrediënten

  • 250 gram biologisch gehakt of (vegan) gare groene of bruine linzen
  • 2 uien
  • teentjes knoflook
  • mespunt sambal
  • theelepel gemalen komijn
  • 2 dl. gezeefde tomaten
  • handvol olijven, in stukjes gesneden
  • 50 gram rozijnen
  • 50 gram amandelen
  • peper en zout
  • pak bladerdeeg

Fruit de gesnipperde uien in olie. Voeg gehakte knoflook, sambal, komijn en gehakt of linzen toe. Tot de gehakt bruin is of de linzen heet. Voeg de gezeefde tomaten toe en laat paar minuten pruttelen. Roer er de olijven, rozijnen en amandelen door en breng op smaak met peper en zout. Leg de ontdooide bladerdeegvellen op elkaar en rol tot een grote lap. Druk er met een schoteltje rondjes uit. Bestrijk de randen met water en leg op de helft van elk rondje een hoopje vulling. Vouw de flapjes dicht en druk de randen aan met een vork. Bak ze zo’n half uur in een oven op 200 graden.

Michiel Bussink schrijft over eten en drinken, voedsel, land- en tuinbouw, natuur en landschap, cultuurhistorie, levensbeschouwing en zingeving. Vind hem op www.michielbussink.nl

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept Verschenen in: Down To Earth 20 (dec 2013)

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Recept

Eiwitbron van eigen wateren

We krijgen groen licht van Good Fish Foundation voor mosselen uit onze eigen Oosterschelde, vertelt Michiel Bussink.
Recept

Zoete aardappelsoep met sinaasappel-gremolata

Recept van Van Tuin tot Bord: zoete aardappelsoep met sinaasappel-gremolata
Recept

Gevulde pompoen, geoogst met paard en wagen

Michiel Bussink gaat als work-out het liefst hooi van het land halen, of pompoenen. Die kunnen daarna mooi de oven in.
Recept

Recept: Kikcurry met groenten

Voor ongeveer zes personen. Ingrediënten • 375-500 gr. sperziebonen (vers of uit de diepvries), afgehaald en gehalveerd• 2-3 paprika’s (mix van kleuren)• 250 gr. champignons• 2 uien• 3 teentjes knoflook• 1 stuk gember (ca. 1 duimgrootte)• 1 rode peper• 1 blik kokosmelk (400 g)• 1 blik kikkererwten (400 g)• 1/2 groentebouillonblokje, opgelost in 125 ml […]
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Rob Dikkers op Op Achterhoekse akkers keert de natuur terug
  • Marijke Kortekaas op Inheemse toppers voor in de tuin
  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 52 april 2019

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons