In april publiceerde OneWorld een artikel over de betrokkenheid van pensioenfonds ABP bij de kap van 27.000 hectare regenwoud voor de aanleg van een palmolieplantage. Het nieuws werd door verschillende media opgepikt, er werden Kamervragen gesteld. Ook Milieudefensie voerde de druk op en er was massaal protest van ABP’s eigen klanten. Bij tv-programma Kassa wilde ABP niet verschijnen en kreeg daarom de ‘schijtlijstertrofee’. Nu reageert persvoorlichter van ABP Asha Khoenkhoen op de ophef.
Jullie stonden al eerder in deze rubriek vanwege acties tegen jullie investeringen in fossiele energie, deze keer vanwege investeringen in een palmolieplantage. Is dat niet vervelend?
“Ik ben blij dat we opnieuw de ruimte krijgen. Palmolie is best een ingewikkeld verhaal en onze afwegingen zijn soms moeilijk uit te leggen. Bovendien begrijpen we de ophef volkomen. We zijn net zo verontwaardigd over deze zaak als ieder ander.”
Wisten jullie dan niet wat er in Indonesië gebeurde?
“We weten natuurlijk allang dat ontbossing in de palmoliesector een probleem is. Ons beleid is om in gesprek te gaan met bedrijven. Palmolie wordt in veel producten verwerkt, en door de politiek is niet gekozen voor een verbod erop. Dat betekent dat bedrijven toe moeten naar een duurzame productie, liefst met certificering. Als grote investeerder kunnen wij hierop invloed uitoefenen. Over de problemen bij deze plantage hoorden we een paar maanden voor publicatie van het artikel. We zijn toen meteen verhaal gaan halen bij hen.”
Wat volgens OneWorld tot maandenlange gesprekken zonder resultaat leidde.
“Voor dit soort processen moet je een lange adem hebben, je kunt niet verwachten dat je meteen succes boekt. Toch zien we bij andere palmoliebedrijven wel resultaten. Op dit moment leggen we alle bedrijven langs een strenge meetlat om te bepalen waar we in willen investeren. Het bewuste bedrijf voldoet nu niet aan onze eisen, en daarom hebben we besloten ze niet meer in onze beleggingsportefeuille op te nemen. Onze investering was trouwens wel wat kleiner dan het cijfer dat rondging: geen 4 miljoen, maar 300 duizend euro.”
Jullie klanten hebben best lang op die beslissing moeten wachten.
“Wij bewandelen bij voorkeur de weg van de stille diplomatie. Daardoor kunnen we niet altijd naar buiten brengen wat we aan het doen zijn, dat zou averechts werken. Soms is dat best lastig inderdaad. Toch stellen we het doel wat we willen bereiken boven ons publieke imago.”
Het scheelt dat mensen niet weg kunnen lopen.
“We beheren het pensioen voor 2,9 miljoen mensen, en zij kunnen inderdaad niet overstappen. Maar dat dwingt ons juist verantwoording af te leggen. Wat hebben zij straks aan hun pensioen als de wereld niet leefbaar meer is?”
jim zegt
The Rights Forum pleit eveneens voor een boycot van het ABP vanwege haar investeringen in het apartheidsregime. Israël heeft onverminderd lak aan mensenrechtenverdragen en gaat onverminderd door met het doden van Palestijnen het deporteren van Palestijnen en het toestaan van illegale bezettingen door kolonisten. Het institutionele racisme van de apartheidsstaat waarbij 65 wetten gelden voor haar Palestijnse ingezetenen niet de joodse zou al reden genoeg moeten zijn. Gaza is daarnaast de proeftuin voor het Israëlisch Amerikaanse Militair industrieel complex waarbij ze nieuwe wapensystemen op de bevolking uit testen. kinderen worden in hun hoofd geschoten door scherpschutters en de VS spreekt z’n veto uit over VN resoluties die ervoor pleiten deze misdaden te onderzoeken. Daarom is een brede boycot extra belangrijk. Tekenen dus ook die petitie
ABP: Stop met investeren in Israëls kolonisering
(En koop geen Israëlische aardappelen (ook -ecol.footprint?- biologisch), liggen momenteel voornamelijk in grote aantallen bij AH, schande!)