Gevangenschap is slecht voor dolfijnen, stelt de Dolfinarium-Vrij Europa coalitie. Wat vinden dolfinaria van de oproep om te stoppen met het gebruik van dolfijnen voor amusement? We belden met Lisette Kars, woordvoerder Dolfinarium Harderwijk.
Dolfijnen in gevangenschap worden uitgebuit en aangetast in hun welzijn en daarvoor is meer dan voldoende wetenschappelijk bewijs. Dat stelt de Dolfinarium-Vrij Europa coalitie, die oproept een einde te maken aan shows en interactieve sessies met dolfijnen in gevangenschap. Hoe staan dolfinaria hier tegenover? We belden Lisette Kars, woordvoerder Dolfinarium Harderwijk.
“We willen dat bewijs graag zien. Wij hebben hier twee dierenartsen en mariene biologen rondlopen. Onze dieren zijn gelukkig. We stimuleren natuurlijk gedrag: het zijn nieuwsgierige, sociale dieren die graag spelen. Ze zwemmen in 15 miljoen liter zeewater, waar ook allerlei algen, wieren en visjes in leven. Dat is echt meer dan genoeg ruimte om kilometers per dag in te zwemmen.”
Een studie in Nature laat zien dat een te kleine leefruimte problemen als stereotype gedrag en agressie oplevert.
“Dit is in Harderwijk absoluut niet aan de orde! Bovendien, andere onderzoeken in de moderne Europese dolfinaria hebben geen duidelijke stressindicatoren kunnen aantonen bij dolfijnen.”
Hoe zie je eigenlijk dat een dolfijn gelukkig is?
“Wetenschappelijk gezien zijn het tonen van spelgedrag, succesvolle voortplanting en een lange levensduur erkende aanwijzingen voor een goed welzijn.”
Is het niet een beetje uit de tijd om dieren kunstjes te laten doen?
“Integendeel! De uitdaging die wij bieden is een goed alternatief voor de uitdagingen die wilde dolfijnen tegenkomen. De dierentuin van de toekomst biedt juist meer (inter)actie aan zijn dieren, niet minder, mede om het dierenwelzijn te verhogen.”
Kan een dolfinarium voortbestaan zonder shows?
“Voorstellingen vormen maar een klein onderdeel van het leven van onze dieren. Wat dat betreft, ja, misschien zou het wel kunnen. Of het wenselijk is, dat is een andere vraag. De voorstellingen zorgen niet alleen voor uitdaging en vermaak, maar zijn ook dé manier om mensen emotioneel te binden. En daar begint het mee, compassie. Van daaruit is er bij mensen bereidheid om iets over het dier te gaan leren.”
Ik heb bij een dolfinarium toch altijd een beetje een dansende beren idee.
“Welnee. Onze dieren hebben ruimte, worden goed verzorgd en worden getraind op basis van positieve beloning. Ze hebben juist een goede band met hun verzorgers en elkaar. In tegenstelling tot dansende beren, die werken onder dwang van pijn en gedrag vertonen uit angst, niet omdat ze vrijwillig deelnemen of er lol aan hebben.”
Circus of dierentuin?
https://youtu.be/uUvupa_ioo0
Het bijzondere onderzoeksprogramma Rambam maakte onlangs een onthullende aflevering over het Dolfinarium, waar mensen op een tribune kijken naar wilde dieren die trucjes doen in ruil voor eten. Voor de makers is het duidelijk: het dolfinarium is voor een groot deel en circus en geen dierentuin. Hun vergunning voor het houden van wilde dieren is volgens hen dus gewoon onterecht. Must-see!
Hester Bartels zegt
Het natte circus (een dolfinarium), een oubollig, uit de tijd volksvermaak, wat qua dierenwelzijn ‘not done is’. Veel landen proberen de deuren te sluiten, nog meer landen hebben dat al gedaan
Maar dolfinaria, die verhandeld worden door grote concerns, die pretparken en vakantie oorden verkopen en weer aankopen… hebben niets met dierenwelzijn of educatie te maken, al proberen de woordvoerders van dolfinaria mensen op het verkeerde been te zetten, dat het om de dieren gaat. De een na de andere woordvoerder moet zich zien staande te houden, onlangs is er in Harderwijk een leuk uitziende, goedgebekte jongedame die zich moet bewijzen. Feit blijft dat dolfijnen in gevangenschap het niet goed doen als je jezelf er in verdiept. Het dolfinarium vergeet altijd te vermelden en te laten zien dat de obesitas show dolfijnen een piepklein bassin hebben achter de koepel, ACHTER DE SCHERMEN, waar zij hun leven in moeten slijten. Nee, GEEN 15.000.000 liter zeewater voor deze showslaven, …is dat dierenliefde? Is dat hoe je met dolfijnen om hoort te gaan?
Cas zegt
Nou zag toch laatst een video van een dolfijn die in de houdgreep werd gehouden werd gedwongen door een sonde medicatie in te nemen,terwijl de show doorging met harde muziek
Dode vis is slecht voor hun tanden.Moeders baren en de kleintjes worden uitgewisseld hup naar een andere dolfinarium.
Oja en dan heb je nog kinderen met syndroom van down die mogen zwemmen met dolfijnen tegen een behoorlijk bedrag terwijl de dolfijnen in dolfinarium herpes hebben.
Lekker toch??!
Wel ff objectief blijven hé,Merel?
jane reniers zegt
Over het algemeen wordt stereotiep gedrag in gevangenschap wordt veroorzaakt door een te kleine leefomgeving, luide geluiden, onvoldoende controle over het verkrijgen van voedsel, onvoldoende controle over de omgeving, artificieel licht, onnatuurlijke groepsstructuur en een beperkte mogelijkheid tot het uitdrukken van natuurlijk gedrag, dé definitie van een dolfinarium dus.
Zeker grote carnivoren, die leven in een sociale structuur en lange afstanden afleggen in het wild zijn hier gevoelig voor, dé definitie van een dolfijn dus. De grootste leefomgeving van dolfijnen in gevangenschap is 550 vierkante meter. De kleinste leefomgeving in het wild is 125 vierkante KILOmeter. Maar niet alleen de grootte van hun leefomgeving wordt drastich beperkt in vergelijking met het wild, specifiek voor dolfijnen blijkt een stabiele groepsstructuur zeer belangrijk voor het welzijn. In dolfinaria worden deze families echter te pas en te onpas voor het kweekprogramma uit elkaar gehaald. Een kweekprogramma voor een niet bedreigde soort, ter verduidelijking. De truukjes die de dieren moeten uitvoeren zijn aangepaste en overdreven gedragingen van in het wild, of zelfs totaal onnatuurlijk zoals het lichaam op het droge hijsen. Echte natuurlijke gedragingen zoals diep duiken, in groepsverband jagen en lange afstanden afleggen worden hun echter ontzegd. Hun activiteitenpatroon is afgestemd op de aanwezigheid van trainers, waarbij hun aandacht boven het wateroppervlak gericht is in plaats van onder het wateroppervlak zoals in het wild. Recent onderzoek duidt zelfs aan dat de dieren op een meer fluisterende toon beginnen communiceren en hun echolocatie anders gaan gebruiken en zelfs stopzetten in gevangenschap. Dolfijnen mogen dan flexibel, inquisitief en nieuwsgierig zijn, eigenschappen die ervoor zouden zorgen dat dieren wat beter kunnen aarden in gevangenschap, de kale betonnen wanden van een bassin nodigen niet bepaald uit tot het gebruik van deze eigenschappen.
Het dolfinarium in Harderwijk mag dan prat gaan op hun buitenluchtlagune en hun milljoenen liters zeewater (maar houdt de cijfers van in het begin van deze reactie in het achterhoofd), niet alle dieren hebben toegang tot deze buitenluchtlagune. De dieren die voor de shows gebruikt worden zouden zelfs uit het water gehaald moeten worden en tot aan de lagune gedragen worden om er terecht in te komen. Maar ook over de lagune zelf valt wat te zeggen, de algen zijn zeer zeker niet de soort die geassocieerd worden met hun oceaanhabitats, maar lijken eerder op de filamenteuze algenmatten die je aan nutriëntrijke riooluitlaten vindt.
Er valt nog veel meer te zeggen over het dolfinarium, maar indien een titel van een artikel DFE vs Harderwijk is, zou ik op zijn minst verwacht hebben beide kanten van het verhaal te horen ipv enkel de voorgekauwde zinnen die standaard gegeven worden door het dolfinarium. Ik raad u dan ook aan contact op te nemen met de dolfinaria-vrij Europa coalitie, bestaande uit NGO’s en wetenschappers.
Tot slot wil ik eindigen met een quote van Dr. Denise Herzig, een dolfijnexperte die al meer dan 20 jaar met wilde dolfijnen werkt: “een dolfijn in gevangenschap is slechts een schim van een dolfijn in het wild”.
Mvg
Jane Reniers (PhD)
Cetacean campaigns, Sea First Foundation
Freek Kallenberg zegt
Beste Jana, Cas & Hester
In onze rubriek Onder Vuur bellen we altijd met bedrijven of instellingen die onder vuur liggen omdat ze volgens actiegroepen het milieu verpesten, dierenleed veroorzaken of andere zaken doen die wij niet willen. Wij vragen het bedrijf dat ‘onder vuur’ ligt om een reactie te geven op de beschuldigingen die tegen hen geuit worden. Dat hebben we ook gedaan bij Dolfinarium Harderwijk.
Dat betekent dus niet dat wij de antwoorden of argumenten van, in dit geval, het Dolfinarium delen. Het is de mening van het Dolfinarium, niet meer en niet minder.
Freek Kallenberg
Redacteur Down to Earth
lizette zegt
Goed gesproken…duidelijke uitleg..:)