Reacties

 1. Hester Bartels zegt

  Het natte circus (een dolfinarium), een oubollig, uit de tijd volksvermaak, wat qua dierenwelzijn ‘not done is’. Veel landen proberen de deuren te sluiten, nog meer landen hebben dat al gedaan
  Maar dolfinaria, die verhandeld worden door grote concerns, die pretparken en vakantie oorden verkopen en weer aankopen… hebben niets met dierenwelzijn of educatie te maken, al proberen de woordvoerders van dolfinaria mensen op het verkeerde been te zetten, dat het om de dieren gaat. De een na de andere woordvoerder moet zich zien staande te houden, onlangs is er in Harderwijk een leuk uitziende, goedgebekte jongedame die zich moet bewijzen. Feit blijft dat dolfijnen in gevangenschap het niet goed doen als je jezelf er in verdiept. Het dolfinarium vergeet altijd te vermelden en te laten zien dat de obesitas show dolfijnen een piepklein bassin hebben achter de koepel, ACHTER DE SCHERMEN, waar zij hun leven in moeten slijten. Nee, GEEN 15.000.000 liter zeewater voor deze showslaven, …is dat dierenliefde? Is dat hoe je met dolfijnen om hoort te gaan?

 2. Cas zegt

  Nou zag toch laatst een video van een dolfijn die in de houdgreep werd gehouden werd gedwongen door een sonde medicatie in te nemen,terwijl de show doorging met harde muziek
  Dode vis is slecht voor hun tanden.Moeders baren en de kleintjes worden uitgewisseld hup naar een andere dolfinarium.
  Oja en dan heb je nog kinderen met syndroom van down die mogen zwemmen met dolfijnen tegen een behoorlijk bedrag terwijl de dolfijnen in dolfinarium herpes hebben.
  Lekker toch??!
  Wel ff objectief blijven hé,Merel?

 3. jane reniers zegt

  Over het algemeen wordt stereotiep gedrag in gevangenschap wordt veroorzaakt door een te kleine leefomgeving, luide geluiden, onvoldoende controle over het verkrijgen van voedsel, onvoldoende controle over de omgeving, artificieel licht, onnatuurlijke groepsstructuur en een beperkte mogelijkheid tot het uitdrukken van natuurlijk gedrag, dé definitie van een dolfinarium dus.
  Zeker grote carnivoren, die leven in een sociale structuur en lange afstanden afleggen in het wild zijn hier gevoelig voor, dé definitie van een dolfijn dus. De grootste leefomgeving van dolfijnen in gevangenschap is 550 vierkante meter. De kleinste leefomgeving in het wild is 125 vierkante KILOmeter. Maar niet alleen de grootte van hun leefomgeving wordt drastich beperkt in vergelijking met het wild, specifiek voor dolfijnen blijkt een stabiele groepsstructuur zeer belangrijk voor het welzijn. In dolfinaria worden deze families echter te pas en te onpas voor het kweekprogramma uit elkaar gehaald. Een kweekprogramma voor een niet bedreigde soort, ter verduidelijking. De truukjes die de dieren moeten uitvoeren zijn aangepaste en overdreven gedragingen van in het wild, of zelfs totaal onnatuurlijk zoals het lichaam op het droge hijsen. Echte natuurlijke gedragingen zoals diep duiken, in groepsverband jagen en lange afstanden afleggen worden hun echter ontzegd. Hun activiteitenpatroon is afgestemd op de aanwezigheid van trainers, waarbij hun aandacht boven het wateroppervlak gericht is in plaats van onder het wateroppervlak zoals in het wild. Recent onderzoek duidt zelfs aan dat de dieren op een meer fluisterende toon beginnen communiceren en hun echolocatie anders gaan gebruiken en zelfs stopzetten in gevangenschap. Dolfijnen mogen dan flexibel, inquisitief en nieuwsgierig zijn, eigenschappen die ervoor zouden zorgen dat dieren wat beter kunnen aarden in gevangenschap, de kale betonnen wanden van een bassin nodigen niet bepaald uit tot het gebruik van deze eigenschappen.

  Het dolfinarium in Harderwijk mag dan prat gaan op hun buitenluchtlagune en hun milljoenen liters zeewater (maar houdt de cijfers van in het begin van deze reactie in het achterhoofd), niet alle dieren hebben toegang tot deze buitenluchtlagune. De dieren die voor de shows gebruikt worden zouden zelfs uit het water gehaald moeten worden en tot aan de lagune gedragen worden om er terecht in te komen. Maar ook over de lagune zelf valt wat te zeggen, de algen zijn zeer zeker niet de soort die geassocieerd worden met hun oceaanhabitats, maar lijken eerder op de filamenteuze algenmatten die je aan nutriëntrijke riooluitlaten vindt.
  Er valt nog veel meer te zeggen over het dolfinarium, maar indien een titel van een artikel DFE vs Harderwijk is, zou ik op zijn minst verwacht hebben beide kanten van het verhaal te horen ipv enkel de voorgekauwde zinnen die standaard gegeven worden door het dolfinarium. Ik raad u dan ook aan contact op te nemen met de dolfinaria-vrij Europa coalitie, bestaande uit NGO’s en wetenschappers.
  Tot slot wil ik eindigen met een quote van Dr. Denise Herzig, een dolfijnexperte die al meer dan 20 jaar met wilde dolfijnen werkt: “een dolfijn in gevangenschap is slechts een schim van een dolfijn in het wild”.
  Mvg
  Jane Reniers (PhD)
  Cetacean campaigns, Sea First Foundation

  • Freek Kallenberg zegt

   Beste Jana, Cas & Hester

   In onze rubriek Onder Vuur bellen we altijd met bedrijven of instellingen die onder vuur liggen omdat ze volgens actiegroepen het milieu verpesten, dierenleed veroorzaken of andere zaken doen die wij niet willen. Wij vragen het bedrijf dat ‘onder vuur’ ligt om een reactie te geven op de beschuldigingen die tegen hen geuit worden. Dat hebben we ook gedaan bij Dolfinarium Harderwijk.
   Dat betekent dus niet dat wij de antwoorden of argumenten van, in dit geval, het Dolfinarium delen. Het is de mening van het Dolfinarium, niet meer en niet minder.

   Freek Kallenberg
   Redacteur Down to Earth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.