Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Opinie > Onder Vuur > Onder Vuur: de Mispakselverkiezing van Greenpeace vs. Red Band

Onder Vuur: de Mispakselverkiezing van Greenpeace vs. Red Band

Rinske Bijl | 20 december 2018 | Reageer

Greenpeace organiseerde dit jaar voor het eerst de Mispakselverkiezing. Welke verpakking is volgens consumenten het meest verspillend en onnodig? Met afstand de winnaar: per stuk verpakte winegums van het merk Red Band. Marketing manager Bob Postma vertelt over zijn gemengde gevoelens bij het winnen van deze ‘prijs’.

totaal aantal views: 362; 1 views vandaag

Per stuk verpakte winegums, hoe kom je er op?

“Ik snap dat het lijkt of we daar totaal niet over nagedacht hebben. Maar het zure voor ons is: dat hebben we juist wel. We zijn al jaren heel bewust bezig met ons verpakkingsbeleid. Niet voor niets is het plastic dat we voor deze verpakking gebruiken honderd procent recyclebaar.”

Maar je had de snoepwikkels toch ook helemaal weg kunnen laten? Dan hoef je ze ook niet in te zamelen.

“Nou, nee. Dit zijn namelijk geen gewone winegums, maar winegums zonder suiker. We proberen op verschillende manieren een zo verantwoord mogelijk product te maken. Dat gaat dus niet alleen over afval, maar ook over gezondheid. Het probleem met snoepjes zonder suiker is echter dat ze sneller aan elkaar plakken.”

“Zonder die individuele wikkels zou het sowieso een stuk goedkoper voor ons zijn”

Vinden consumenten dat echt zo erg?

“Het betekent dat je ze veel minder lang kunt verkopen en bewaren. Dan worden ze dus eerder weggegooid, wat ook verspilling is. Bovendien is er nog een reden om ze individueel te verpakken. Daarmee willen we voorkomen dat mensen er in een keer een handvol van eten. Want, hoe zeg je dat netjes, ze zijn wat laxerend. Er liggen dus hele bewuste keuzes achter deze manier van verpakken.”

Maar nu tikt de consument jullie hiervoor op de vingers. Wat nu?

“Dat is een signaal waar we iets mee moeten. En dat willen we ook, maar het is nog niet zo makkelijk om hier een oplossing voor te vinden. We kijken bijvoorbeeld naar gerecycled plastic of plant based plastic. Maar daar kleven weer andere nadelen aan. En dat vind ik lastig aan deze verkiezing. Het is natuurlijk prima om het afvalprobleem op de kaart te zetten, en het is goed dat Greenpeace dit doet. Maar kom dan ook met oplossingen. Want dat er een probleem is, dat wisten we zelf ook wel.”

Zijn jullie daarover in gesprek met Greenpeace?

“Zeker, we hebben al koffie gedronken samen. Maar het lastige is: zij weten het antwoord ook niet. We willen elkaar hier graag bij helpen. Want vergis je niet, uiteindelijk is plastic best een duur materiaal. En zonder die individuele wikkels zou het sowieso een stuk goedkoper voor ons zijn. Dus we zijn echt wel zoekende hoe we dit snel kunnen aanpakken.”

Nieuwsbrief

Hoe vaak wil je mail van ons ontvangen?

Categorie: Onder Vuur Tags: voedselverspilling, plastic, afval Verschenen in: — Down to Earth 50 (december 2018/januari 2019)

Rinske Bijl

Rinske Bijl

Schrijver

Rinske Bijl vertelt verhalen in woord en beeld, over duurzaamheid, migratie, vluchtelingen en gender. En over wat je zelf kan doen om de maatschappij een beetje groener en eerlijker te maken.

  • Volg Rinske Bijl op Twitter @rinskebijl
  • Website van Rinske Bijlrinskebijl.nl
  • Alle artikelen van Rinske Bijl op Down To Earth Magazine

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Artikel

Liefde voor een cirkelzaag

De vrijwilligers van Precious Plastic maken machines waarmee je plastic afval om kunt zetten in bruikbare producten. Machines die je thuis makkelijk zelf na kunt bouwen.
Landbouw & voedsel, Beter boeren

Het ei van Maurits

In gesprek met Maurits Groen, oprichter van de klimaatneutrale kippenboerderij Kipster. Hij wil met zijn eieren niet alleen het agrarische systeem omvormen: hij wil dat de markt echt anders gaat werken.
Onder Vuur

Onder Vuur: Even Geen Vlees vs. FrieslandCampina

Zuivelbedrijf Campina moet investeren in plantaardige alternatieven, stellen actiegroepen. Wat vindt Campina daar zelf van?
Onder Vuur

Onder Vuur: Varkens in Nood versus Vion

Ieder nummer spreken we met een organisatie die kritiek heeft gekregen op hun groene gehalte. Wat is de andere kant van het verhaal? Deze keer spreken we vleesconcern Vion over de kritiek van Varkens in Nood.
Milieudefensie

Down to Earth is het platform voor groene journalistiek en opinie. Een initiatief van Milieudefensie.

Meest gelezen

  • Tien tips voor het aanleggen van een voedselbos
  • “We leven in een tijd van wetenschap op bestelling”
  • Verwarm je huis (niet) met een theelichtje
  • Het milieu van monsieur Hulot
  • Stuwdammen: elke verwijderde dam is het begin van iets moois
  • “Corona en klimaatverandering hebben dezelfde oorzaak”
  • Recensie: I Am Greta
  • Kobalt uit Congo is populair, smerig, maar niet in…
  • Sojaproductie in Brazilië is een kwestie van geweld…

Recente reacties

  • Ptamerus op Tien tips voor het aanleggen van een voedselbos
  • Willem Zevenbergen op Weg met de tegeltuin: vier de verscheidenheid!
  • Hugo op Isla raffinaderij maakt mensen ziek: “Dit is te groot voor het eiland”
  • Ingeborg op Bijlo belt… Zwijn
  • Marga op Weg met de tegeltuin: vier de verscheidenheid!
  • Janna Kodde op Overbevolking – meer mensen, minder vreugd?
  • Janna Kodde op Overbevolking – meer mensen, minder vreugd?

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Nieuwsbrief
  • Blijf op de hoogte
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons

We gebruiken diverse soorten cookies op deze website.

Bekijk welke cookies en zet ze aan of uit via de cookie-instellingen op deze site.

Down To Earth Magazine
Met de hulp van  GDPR Cookie Compliance
Privacy Overview

Wij gebruiken cookies zodat we ervoor kunnen zorgen dat de site goed voor je werkt en dat we je kunnen bieden wat je interessant vindt. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser, bijvoorbeeld zodat de website herkent wanneer je ons opnieuw bezoekt. Ook helpt het ons als redactie om te begrijpen wat je op onze website het meest waardeert.

Je kunt je cookiesettings aanpassen in de tabs aan de linkerzijde.

Noodzakelijke cookies

Zonder deze cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Cookies voor analytics

Op deze website gebruiken we Google Analytics om bezoekersstatistieken bij te houden. We laten geen IP-adressen opslaan en hebben de gegevens zoveel mogelijk geanonimiseerd.

Dankzij deze gegevens kunnen we de website beter maken.

We kunnen geen cookies plaatsen. Zonder cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.